modeontwerper-vivienne-westwood-op-81-jarige-leeftijd-overleden-236874
©Ian Gavan/Getty Images

Britse modeontwerper Vivienne Westwood is op 81-jarige leeftijd overleden. Dat heeft haar modehuis bekendgemaakt in een verklaring op Instagram.

Vivienne Westwood (81) overleden

Volgens het statement overleed het mode-icoon vredig in haar huis in Londen, waar ze omringd werd door familie. Het bericht vervolgt: ‘Vivienne bleef de dingen doen waar ze van hield, tot het laatste moment, ontwerpen, aan haar kunst werken, haar boek schrijven en de wereld ten goede veranderen. Ze leidde een geweldig leven. Haar innovatie en impact in de afgelopen 60 jaar is immens geweest en zal zich in de toekomst voortzetten.’

‘The Queen of Punk’

Vivienne Westwood begon haar carrière in de punkbeweging van eind jaren zestig. Nadat haar eerste huwelijk op de klippen liep, ontmoette ze Sex Pistols-manager Malcom McClaren. Samen creëerden ze de look die de wereld zou gaan kennen als punk: gescheurde T-shirts, bondagepakken en kleding met anarchistische symbolen. Tegen het einde van de jaren zeventig werd Vivienne Westwood al beschouwd als een symbool van de Britse avant-garde.

In de decennia die volgde wist Westwood ook keer op keer de modewereld op te schudden met collecties voor haar eigen modehuis. Ze introduceerde de mini-crini (een combinatie van de tutu en Victoriaanse hoepelrok), de kenmerkende korsetten als bovenkleding en ze experimenteerde veel met tartan. Ook was Westwood een uitgesproken activist en bracht ze haar idealen op radicale wijze naar de runway. Vooral voor het klimaat zette ze zich in. Zo werkte ze samen met Greenpeace en promootte ze kwaliteit boven kwantiteit als het ging om modeconsumptie. Een van haar bekende uitspraken was: “Buy less, choose well, make it last.”

Vivienne Westwood leerde in 1988 Andreas Kronthaler kennen toen ze les gaf aan de Weense School of Toegepaste kunst. Een jaar later verhuisde Kronthaler naar Londen om voor haar modehuis te werken. Hun eerste gezamenlijke collectie was de lente-zomercollectie van 1991: Cut and Slash. In 1992 stapte het stel in het huwelijksbootje, waarna ze samen collecties bleven ontwikkelen.

In 2006 werd Westwoods bijdrage aan de Britse mode officieel erkend toen ze door Koningin Elizabeth II werd benoemd tot Dame of the British Empire. Onlangs werd door Vivienne, haar zoons en haar kleindochter The Vivienne Foundation opgericht, een non-profitorganisatie die “de erfenis van Vivienne’s leven, ontwerp en activisme eren, beschermen en voortzetten”.