off-white-viert-nalatenschap-virgil-abloh-5-hoogtepunten-van-debuutshow-ibrahim-kamara-225544

Donderdag werd de eerste Off-White show gepresenteerd die niet werd ontworpen door wijlen Virgil Abloh. Na het overlijden van de Amerikaanse ontwerper eind 2021, werd Ibrahim Kamara aangesteld als nieuwe Image- en Art Director van het merk. Deze week presenteerde hij zijn allereerste collectie voor het modehuis. Een bijzondere collectie die op meerdere manieren een ode brengt aan de visie van Abloh en de Afrikaanse cultuur.

Off-White lente/zomer 2023 door Ibrahim Kamara

“Het gaat over het vieren van Virgil en zijn nalatenschap.” Zo stelde Kamara na de show, die plaatsvond op de vooravond van wat Virgil Abloh’s 42ste verjaardag zou zijn geweest. Deze collectie werd in de vroegste stadia gestart door Abloh met een verkenning van het menselijk lichaam als uitgangspunt. “Virgil dacht altijd vooruit,” stelde Kamara. “Hij zat bijna in een ander universum.” Dit zijn de 5 hoogtepunten van Kamara’s Off-White lente/zomer 2023-show.

Off-White SS23
©Off-White
1/5
Native Share

De eerste Off-White show niet ontworpen door Virgil Abloh

Met een diep blauw decor als achtergrond werd de eerste Off-White collectie gepresenteerd die werd ontworpen zonder de volledige artistieke leiding van Virgil Abloh. Na zijn dood in november 2021 werd Ibrahim Kamara benoemd tot Image en Art Director van het merk dat mede-eigendom is van Abloh’s Estate en LVMH. Kamara werkte eerder als stylist aan de Off-White shows van de overleden ontwerper. Tijdens het begin van de show kwamen dansers in blauwe looks tevoorschijn en voerden een rituele dans uit, terwijl modellen over de blauwe catwalk liepen. De choreografie werd gemaakt door Nicolas Huchard.

Off-White SS23
©Off-White
2/5
Native Share

Ibrahim Kamara droeg de collectie op aan zijn en Ablohs gedeelde afkomst

“Het is grappig dat we allebei West-Afrikaanse roots hebben en vergelijkbare culturele referenties delen.” Zo stelde de in Sierra Leone geboren Kamara in een interview. Hij verwijst hier naar Abloh, wiens ouders vanuit Ghana naar Amerika emigreerden. “Ik ervaar de Amerikaanse cultuur, maar ik ben vaak meer geïnteresseerd in mijn eigen cultuur. Het is de plek waar mijn volk vandaan komt net zoals onze soorten muziek. Ik kan alleen maar naar mezelf verwijzen omdat dat mijn eigen verhaal is.”

Wat zich afspeelde op de catwalk was een viering van Ablohs liefde voor de pan-Afrikaanse cultuur en de visuele wereld die Kamara het beste kent. Voor de muziek werd gekozen voor een soundtrack van Faty Sy Savanet of Tschegue, waarin de balafon xylofoon uit West-Afrika is verwerkt.

Off-White SS23
©Off-White
3/5
Native Share

De collectie vierde de pan-Afrikaanse stijl

In Abloh’s werk bij Off-White en Louis Vuitton was de ontwerper toegewijd aan het herstellen, bevorderen en promoten van de Afrikaanse cultuur in de vorm van kunst en mode. Hij wilde dat de wereld dezelfde mate van kennis zou hebben over de Afrikaanse kunstgeschiedenis als die van Europa. In elk opzicht was Kamara’s collectie – getiteld “Celebration” – een versterking van die doelstelling. De toelichting bij de show verwees niet direct naar culturele en tribale referenties die aan de basis lagen van de collectie. Kamara legde later backstage uit dat de Afrikaanse stijl ten grondslag ligt aan de kledingstukken en accessoires die hij maakte in de collectie.

Off-White SS23
©Off-White
4/5
Native Share

Kledingstukken geïnspireerd op anatomie

“Mogelijkheden zijn grenzeloos. Deze collectie is een viering daarvan, samen met onze vrijheid om te dromen, te creëren en te kiezen.” Aldus de toelichting bij de show. “Het toeval wil dat deze visie tegelijk komt nu in heel Amerika de anti-abortuswetgeving opnieuw wordt ingevoerd.” Naast de lancering van een door Jenny Holzer ontworpen T-shirt met de woordspeling “The abuse of flower comes as no surprise” als knipoog naar de bloemmotieven, was de collectie een onderzoek naar de menselijke anatomie. Dit was terug te zien in de spierborduursels op topjes, röntgen-achtige jacquards en beschermende vulling in breigoed. Duidelijk verbonden met de pro-abortus boodschap van het merk, voelde de collectie ook als een knipoog naar Abloh’s vaak herhaalde punt dat, ongeacht het uiterlijk, alle mensen zijn opgebouwd uit dezelfde componenten.

Off-White SS23
©Off-White
5/5
Native Share

In de geest en stijl van Virgil Abloh

“In de toekomst zal onze visie ongeremd en vernieuwend blijven. Onze ideeën zullen het binaire omzeilen ten gunste van het dynamische. Dit is een nieuw begin, gegrond in de manieren van onze moderne meester.” Zo beloofde de Off-White show notes. Met Kamara aan het roer zal de mode blijven profiteren van de horizonverruimende visie die zoveel betekende voor Abloh. Het algemene gevoel na de show was misschien anders dan bij een Off-White-collectie van Abloh, maar Kamara’s debuutcollectie voldeed aan alles wat de overleden ontwerper wilde bereiken. Het uitdagen, verlichten en verbeteren van de vooruitzichten van een mode-industrie die dat destijds nodig had, en nog steeds heeft.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd door Vogue UK.