rust-creativiteit-en-verbinding-dit-is-de-kleur-van-2024-volgens-pantone-278020

Traditiegetrouw onthult Pantone de kleur van het nieuwe jaar. Het bedrijf dat bekendstaat om zijn kleursystemen, selecteert de kleur als een culturele weerspiegeling en kiest ‘m op basis van trends in design, mode, kunst en andere creatieve gebieden. De kleur die 2024 zal domineren volgens Pantone? Fuzzy peach.

Kleur van het jaar 2024 volgens Pantone

Voor het jaar 2024 koos Pantone voor de verfijnde nuance van fuzzy peach, oftewel zacht perzik. De warme, kalmerende kleur belichaamt niet alleen esthetiek, maar weerspiegelt ook bredere maatschappelijke trends en emoties. Laurie Pressman, vicepresident van het Pantone Color Institute legt uit: “Bij het maken van onze keuze voor [2024] stonden we stil bij het feit dat een goede gezondheid, uithoudingsvermogen en kracht belangrijke onderdelen zijn van een vol leven én daarvan te genieten. In een wereld die vaak de nadruk legt op productiviteit en uiterlijke prestaties, is het essentieel dat we ook stilstaan bij ons innerlijk en het vinden van momenten van rust, creativiteit en verbinding.” De kleur die dit volgens Pantone vertegenwoordigt, is perzik.

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

“De kleur moest ons verlangen uitdrukken de mensen van wie we houden om ons heen te hebben, af te stemmen op wie we echt zijn en te genieten van stilte”, vervolgt Pressman. “Het moest ook een kleur zijn die warm en verwelkomend is en een boodschap van medeleven en empathie overbrengt. Een die verzorgend is en mensen samenbrengt.”

Peach Fuzz

PANTONE 13-1023 Peach Fuzz, zoals de kleur officieel heet, wordt beschreven als een “fluweelzachte perziktint, waarvan de allesomvattende geest de lichaam en ziel verrijkt”. Maar de impact van Pantone’s kleur reikt verder dan de ziel. Het beïnvloedt ook de inkoopbeslissingen in mode en interieur en dient als inspiratie voor kunstenaars en architecten wereldwijd. Bovendien staan er al samenwerkingen gepland die de kleur nog meer tot leven zullen brengen in 2024. Zo is er een behang van Spoonflower, tapijt van Ruggable en komt er een samenwerking met Motorola voor een mobiele telefoon.

Omdat de mode uiteraard iets voorloopt, zagen we de perziktint al op de runway van de lente-/zomer 2024-shows. Zo ging Irina Shayk gekleed in de zachte kleur tijdens de show van Missoni, en spotten we ‘m bij onder meer Alaïa, Patou, Prabal Gurung, Maryam Nassir Zadeh en Balmain.

Of we de kleur in 2024 ook veel in het straatbeeld zullen zien, moet nog blijken, maar aan de trendvoorspellingen zal het niet liggen.

pantone peach fuzz
©Courtesy of Pantone
1/1
Native Share