vivian-hoorn-voor-natan-en-debuut-thom-browne-alle-hoogtepunten-van-couture-fashion-week-260403
©Spotlight

Coutureweek is een spektakel als geen ander, waar de crème de la crème van de modewereld samenkomt om getuige te zijn van adembenemende creaties en ontzagwekkende kunstzinnigheid. Wat zijn de noemenswaardigste momenten? Bekijk hier de hoogtepunten van Couture Fashion Week herfst/winter 2023.

Couture Fashion Week

Twee keer per jaar wordt de lichtstad een catwalk voor de meest gewaardeerde modehuizen en ontwerpers, die hun nieuwste haute couturecollecties presenteren. Van het gedetailleerde vakmanschap tot de avant-gardistische ontwerpen: Couture Fashion Week blijft boeien en inspireren. Bovendien is de prestigieuze week niet langer alleen populair voor insiders uit de industrie. Ook beroemdheden zijn steeds vaker graag getuige van de kunstige collecties.

Wat valt ons deze editie op? Van visionaire ontwerpers en interessante inspiratie tot verrassende modellen: we brengen je hieronder up to date.

Hoogtepunten

Thom Browne maakt couturedebuut 

Wanneer je aan Thom Browne denkt, denk je aan grijze pakken en de sportieve strepen. Hoe zou dit eruitzien in een couturejasje? Tijdens de viering van de twintigste verjaardag van het label liet de ontwerper dit zien met een langverwachte couturedebuut. De show, die zich afspeelde in de Opera Garnier in Parijs, werd een groots spektakel met industrie-iconen als Anna Wintour, Cardi B en Diane Keaton als getuige.

In de collectie regeerde zoals verwacht de kleur grijs. Wel kregen de iconische, draagbare pakken een surrealistische twist: opgeblazen armen, oversized revers en overdreven silhouetten. De collectie omarmde niet alleen volume, maar ook gendervervagende ontwerpen. Daarnaast hadden alle accessoires een onwerkelijke twist: stolphoeden met kijkgaten, duivenhoofddeksels, duikbrillen en hondentassen.

De coutureshow, die voor het merk als een eenmalige gebeurtenis werd beschouwd, werd lovend ontvangen door het publiek. Zou de ontwerper met zijn duidelijk grenzeloze creativiteit voortaan dan toch een vast plekje innemen in de couture-agenda?

them browne couture debuut
©Spotlight

Schiaparelli brengt ode aan Yves Klein-blauw

Als één label bewijst dat mode een kunstvorm is, is het wel Schiaparelli. De nieuwste haute couture-collectie van Daniel Roseberry is opnieuw een maximalistische samenkomst van maatwerk, onconventionele proporties en korsetten. Ook dit seizoen zien we grote en anatomische geïnspireerde accessoires.

Extra bijzonder is dit keer de toevoeging van het felle Yves Klein-blauw in het verder zwart-witte palet. Rosebery brengt met deze kleur een eerbetoon aan het erfgoed van Elsa Schiaparelli en haar affiniteit met kunstenaars. Maar bij deze kunstenaar alleen bleef het niet. Zo zijn de gouden accenten in de collectie geïnspireerd op de stijl van Salvador Dalí – met wie Elsa Schiaparelli ook samenwerkte – en de expressieve penseelstreken verwijzen naar Lucian Freud.

Paris couture week Schiaparelli backstage
©Acielle StyleDuMonde

Vivian Hoorn loopt show voor Natan

Dit seizoen viert nog een modehuis zijn verjaardag: Maison Natan bestaat veertig jaar en dat werd gevierd in l’Hôtel de Salm. Ontwerper Edouard Vermeulen toonde zijn gasten een elegante collectie die afwisselde in kleur: van klassiek zwart en goud tot neon oranje en geel. Veel looks werden afgemaakt met gigantische accessoires om het nek, die een knipoog waren naar de jaren vijftig.

Natan, al jaren een van de favoriete ontwerpers van koningin Máxima, gaf dit keer ook een bijzonder Nederlands vleugje aan zijn coutureshow. Creatief ondernemer, influencer én Vogue.nl-columnist Vivian Hoorn liep namelijk mee. Hoorn werd voor haar eerste look gekleed in een zwarte capejurk, versierd met paillettendetails. Haar tweede look bestond uit een eveneens zwarte look: een doorschijnende maxi-jurk met col en hieroverheen een manteljas.

Op Instagram schrijft Vivian: “Zeer vereerd om gisteren in Parijs de coutureshow van Natan te mogen lopen. Als jonger meisje was ik onder de indruk van de creaties in de etalages van hun winkel in Antwerpen en jarenlang geobsedeerd door het uiterlijk van onze koningin Máxima. Het dragen van de ontwerpen in de afgelopen jaren voelde altijd alsof het echt mijn persoonlijkheid weerspiegelde. En als de dag daar is en ik ga trouwen, zal het in Natan zijn.” Dan weten we dat alvast.

Vivian hoorn natan
©Spotlight

Caroline de Maigret opent voor Chanel