mode-muziek-en-damoflage-5-hoogtepunten-van-pharrell-williams-debuutshow-voor-louis-vuitton-menswear-258695

Met een show waar mode en muziek samenkwamen, maakte Pharrell Williams een onuitwisbare indruk voor zijn debuut bij Louis Vuitton menswear. Van een ode aan zijn voorganger Virgil Abloh tot de aanwezige A-listers en de introductie van een nieuwe print: dit zijn de vijf hoogtepunten van de Louis Vuitton lente/zomer 2024-show.

Pharrell Williams voor Louis Vuitton

Zijn aanstelling als creatief directeur van Louis Vuitton hield de modewereld flink aan de praat. Waarom koos het modehuis voor een celebrity, en niet voor een ontwerper? Zou hij de verwachtingen kunnen waarmaken, of was het enkel een marketingtruc? Dinsdag kregen we eindelijk de antwoorden op deze vragen tijdens de debuutshow van Pharrell.

Maar nog voor de show kregen we al een kijkje in het proces, via Pharrells nieuwe Instagramaccount @skateboard, dat momenten achter de schermen in het Louis Vuitton-atelier documenteert. Zo is in een video te zien dat Pharrell Pietro Beccari, CEO van Louis Vuitton, belooft dat hij hem niet teleur zal stellen. “Je hebt m’n leven veranderd”, zegt hij in de video. “Je had een gek idee, en hebt ingezet op een zwarte man uit Amerika. Eentje die ongetraind is, maar die waardig leek.”

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

Teleurstellen deed Pharrell zeker niet. Zijn debuutcollectie voor Louis Vuitton toonde een verbluffende reeks van 74 looks op de iconische Pont Neuf in Parijs. De collectie was geïnspireerd op het rijke erfgoed van het huis, gemixt met zijn eigen stijl en, natuurlijk, gecombineerd met zijn andere grote liefde: muziek.

5 hoogtepunten

Opgedragen aan Virgil Abloh

Pharrell Williams droeg de show op aan zijn voorganger Virgil Abloh, die in 2021 overleed aan kanker. In de show notes schreef Williams: ‘Dit moment is opgedragen aan de reus voor mij. Aan onze broeder in spirit.’ Daarnaast doet de werkwijze van de nieuwe creative director – zoals een inkijkje geven achter de schermen – sterk denken aan Abloh, die een heel archief openstelde voor het publiek. Naast een ode aan Virgil, werd de show ook opgedragen aan de liefde. Dit deed Williams door het logo van Louis Vuitton te verwerken in het woord ‘L(V)overs’. Het bewerkte logo prijkte voornamelijk op accessoires als baretten en riemen, die waarschijnlijk als zoete broodjes over de toonbank zullen gaan.

lovers Louis vuitton
©Spotlight
1/5
Native Share

Nieuwe print ‘Damoflage’

Tijdens de show introduceerde Pharrell een nieuwe print genaamd ‘Damoflage’. De print, die gebaseerd is op de bekende geblokte Damier-print van Louis Vuitton, lijkt op een gepixelde versie van camouflage. Van parka’s tot leren broeken: verschillende kledingstukken werden versierd met de print. In combinatie met de baretten, pilotenjacks en legergroene kleuren kreeg de collectie een militaire uitstraling die ook aansluit bij de persoonlijke stijl van Pharrell. En over zijn stijl gesproken: de collectie bevatte ook grote hoofddeksels, een van de accessoires waar Pharrell bekend om staat.

Louis Vuitton menswear pharrell williams
©Spotlight
2/5
Native Share

Niet alleen voor mannen

Naast de boeiende esthetiek had Pharrells debuutcollectie voor Louis Vuitton ook een krachtige boodschap: die van inclusiviteit. De creatief directeur liet het met de onthulling van Rihanna als gezicht van zijn collectie al doorschemeren, maar benadrukte nogmaals vlak voor de show dat hij niet alleen voor mannen ontwerpt, maar voor humans. Dit zagen we ook op de catwalk: de kleding – van baggy broeken tot preppy accessoires – werd door iedereen gedragen.

Louis vuitton
©Spotlight
3/5
Native Share

Beroemdheden overal

Van Rihanna tot Zendaya: alle beroemdheden waren aanwezig om het debuut van Pharrell van dichtbij mee te maken. Riri arriveerde met A$AP Rocky, en droeg een open jumpsuit die haar zwangere buik onthulde. Beyoncé nam even pauze van haar Renaissance-tour en kwam samen met Jay-Z opdagen – een zeldzaam moment, gezien de twee niet vaak te zien zijn op de front row. Daarnaast namen Meghan Thee Stallion, Kim Kardashian, Lewis Hamilton, Anitta, Offset, Tyler, the Creator, Willow en Jaden Smith en meer beroemdheden plaats op de eerste rij.

Maar ook óp de runway zagen we genoeg bekende gezichten. Zo liep de Britse rapper Dave mee, net als rappers Pusha T en A$AP Ferg. Nog een bekende die de catwalk sierde, was Stefano Pilati, die van 2004 tot 2012 hoofdontwerper was van Yves Saint Laurent.

pusha t louis vuitton
©Spotlight
4/5
Native Share

‘Joy’ en Jay-Z

Met de komst van Pharrell Williams bij Louis Vuitton is een gedeelte van het hoofdkantoor omgetoverd tot opnamestudio. Ook het resultaat hiervan werd onthuld op de Pont Neuf in Parijs. De show kreeg de soundtrack van een reeks nieuwe nummers, geproduceerd door Pharrell zelf. Zo werd Joy (Unspeakable) uitgevoerd door het Virginia gospelkoor Voices of Fire. Terwijl de modellen een laatste keer over de catwalk liepen, zong het koor het woord ‘joy’ on repeat, wat zorgde voor een emotioneel en memorabel moment. Pharrell nam vervolgens het applaus knielend in ontvangst in een baggy Damoflage-pak.

Maar daar bleef het niet bij; Pharrell Williams nam na zijn debuutshow ook nog de tijd om zelf een muzikale optreden te verzorgen. Samen met Jay-Z nam de zanger het publiek mee terug in de tijd, door oudere nummers als Frontin’ en On To The Next One te zingen. En dat laatste geldt ook voor de collectie van Pharrell voor Louis Vuitton: op naar de volgende.

Louis Vuitton
©Spotlight
5/5
Native Share