de-cargotrend-niet-elegant-saint-laurent-bewijst-het-tegendeel-met-uberchique-lente-zomer-2024-show-269531
©Spotlight

Dat de cargotrend op het moment nog springlevend is, is nauwelijks nieuws. Maar de utilitarian-stijl, die doet denken aan de looks uit Top Gun, wordt niet vaak beschouwd als chic. Saint Laurent bewees dinsdag, tijdens hun lente/zomer 2024-show, echter het tegendeel. Het Franse modehuis laat zien dat een outfit in militaire stijl en outdoorkleding óók gepast kan zijn voor een stijlvol cocktailevenement. Het resultaat? Een überchique versie van de cargotrend.

Saint Laurent lente/zomer 2024

De show van Saint Laurent vond traditiegetrouw plaats voor de verlichtte Eiffeltoren bij de Palais de Tokyo. Modellen liepen over een catwalk gemaakt van marmeren vloeren in de nieuwe ontwerpen, die allemaal gelinkt zijn aan de cargostijl. Denk aan boilersuits gecombineerd met torenhoge hakken, cargobroeken met transparante tops en safari-jasjes gedragen met grote gouden oorbellen en armbanden. Dit laatste ontwerp is geïnspireerd op een van Saint Laurents originele jassen – genaamd het Safari Jacket – die Saint Laurent himself in 1968 ontwierp voor vrouwen, en die zó succesvol werd dat de ontwerper de jas een jaar later ook voor mannen maakte. Saint Laurent haalde hiervoor inspiratie uit militaire looks en kleding gedragen in de woestijn in Noord-Afrika.

Chique cargolook

Dat Saint Laurent-creative director Anthony Vaccarello juist nu kiest voor het omarmen van de cargotrend – wel in de Saint Laurent-way – is niet zonder reden. Zo vertelt hij aan Vogue US dat hij dit seizoen terug wilde naar de basis, zonder te veel tierlantijnen die afleiden van de kleding. “Ik zie zoveel ingewikkelde dingen. Overal zijn zoveel borduursels, dat ik het er allemaal af wilde halen, en niet meer wilde doen dan nodig was. Een schoon canvas, voor een nieuw hoofdstuk voor Saint Laurent.”

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

Dat schone canvas creëerde Vaccarello zonder twijfel. Want als er iets is dat de cargotrend doet, is het wel het terugbrengen van de focus op de puurheid van kleding; de vorm en het materiaal. En er is één materiaal dat zowat synoniem is met de cargotrend en de utilitarian-stijl: katoen – hét materiaal waaruit alle looks van de collectie bestonden. Toch was de collectie allesbehalve plain; de glamour waar Saint Laurent zo om bekendstaat, straalde van alle cargo-geïnspireerde looks af. Een bewijs dat zelfs de cargotrend superchic kan zijn.