waarom-iedereen-het-heeft-over-de-diefstal-van-een-paar-designerschoenen-de-tabi-swiper-267066
©Getty Images

In het bruisende hart van New York City zijn mode en daten vaak met elkaar verweven. Zo is er bijvoorbeeld dat iconische stel dat elkaar ontmoette tijdens een Patti Smith-concert. De twee vielen voor elkaar omdat ze uitsluitend kleding van ontwerper Ann Demeulemeester dragen. Zij complimenteerde hem op zijn ring terwijl ze naar de uitgang liepen. De rest is geschiedenis. Maar niet iedere modieuze ontmoeting heeft zo’n sprookjeseinde. Sterker nog, wat lijkt op een succesvolle date kan eindigen in een onverwachte modemisdaad. Het is een verhaal dat leest als een moderne fabel dat op dit moment de aandacht trekt van zowel trendsetters als roddelliefhebbers op TikTok: het verhaal van de Tabi-swiper.

De Tabi-swiper

Het verhaal ontstond deze week op TikTok toen Lex, bekend als @nextlevellexuss, een story time postte met een openbare waarschuwing aan alle singles in New York. Ze drong aan dat iedereen voorzichtig moet zijn met een man genaamd Joshua, omdat hij er vandoor was gegaan met haar felbegeerde Tabi Mary Janes van Maison Margiela. “Dit is het verhaal van de f*cker die mijn Mary Jane Tabi’s heeft gestolen, die ik van mijn vader heb gekregen als verjaardagscadeau”, vertelt Lex.

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

Een recap voor wie de video heeft gemist: Lex vertelt dat ze rondliep in de buurt Soho en een really cute guy” zag. Later bleek dat ze al een match waren op Tinder waarna de twee aan de praat raakten. Ze spraken af om een drankje te drinken en bij een tweede afspraak ontmoetten ze elkaar in het huis van Lex. Tijdens de date zijn de paren Tabi’s die Lex in haar schoenenrek heeft uitgestald een kort onderwerp van gesprek. De Tinderdate spendeert de nacht bij Lex en vraagt de volgende ochtend of hij haar een Spotify-afspeellijst op haar telefoon kan laten zien. Lex vertelt in de video: “Ik open mijn telefoon en Spotify voor hem, ik geef het aan hem, hij zoekt het op.” Al gauw geeft hij de telefoon terug nadat hij vertelt dat hij de afspeellijst niet kan vinden. Niet lang daarna vertrekt Joshua.

Modemisdaad met voorbedachte rade

Uren gaan voorbij voordat Lex opmerkt dat haar Tabi Mary Janes weg zijn. Ze zoekt overal naar de schoenen, maar zonder succes. Ze besluit Joshua een bericht te sturen en te vragen of hij weet waar zij haar schoenen heeft gelaten. Maar als ze Tinder opent om hem een bericht te sturen, ontdekt ze dat Joshua haar heeft unmatched. Wanneer ze hem vervolgens via zijn telefoon wil bereiken, blijkt dat hij zijn nummer uit haar telefoon heeft verwijderd. Dit deed hij hoogstwaarschijnlijk toen hij naar eigen zeggen de afspeellijst op Spotify zocht. Juist, we hebben het hier over een modemisdaad met voorbedachte rade.

Het verhaal, sappig verteld in de video door Lex, inclusief beeldend bewijs, houdt het internet al snel in de ban. Want hoe kan iemand zo ongegeneerd te werk gaan? Had hij haar al met de schoenen gespot toen ze elkaar tegen het lijf liepen in Soho? Waar had hij de schoenen gelaten tijdens de diefstal (Lex denkt in zijn broek)? Wat is de Tabi-swiper van plan met de schoenen? En zijn andere Tabi-eigenaren nog wel veilig?

Eind goed, al goed?

Het verhaal krijgt nog een staartje. Na de explosieve virale video ontvangt Lex berichten van mensen die bekend zijn met Joshua. Al gauw komt ze achter zijn Instagram en confronteert ze hem. In een video die nu is verwijderd, ontkent de Tabi-swiper de daad – totdat Lex komt met onweerlegbaar bewijs. Wat blijkt: Joshua heeft een vriendin (wat überhaupt al een plottwist is) en heeft de Tabi’s aan haar cadeau gedaan. De vriendin in kwestie laat de schoenen vervolgens trots op haar Instagramverhaal zien, wat Lex een doorbraak in de zaak oplevert. Joshua geeft eindelijk toe met de woorden: “Aight, you got me.” Hij belooft de schoenen terug te geven. Lex en de Tabi-swiper spreken af voor een overdracht op klaarlichte dag en daarmee is de kous af.

Althans, niet voor het internet. Wij zitten nu namelijk met nóg meer vragen. Want hoe heeft de Tabi-swiper dit aangepakt met zijn vriendin? Heeft hij een dubbele bekentenis (van diefstal en ontrouw) afgelegd? Of heeft hij de schoenen met gespleten tenen teruggeswipet?

Beruchte gespleten teen

Het Tabi-fiasco roept niet alleen vragen op, maar maakt ook één ding duidelijk: Tabi’s zijn hun status van rebelse anti-fashion-schoen nog niet verloren. Niet per se omdat ze de hoofdrol spelen in een diefstal, maar toch echt vanwege dat beruchte uiterlijk met die gespleten teen. Zo’n vijfentwintig jaar geleden bracht Maison Margiela de schoenen voor het eerst uit, geïnspireerd op Japanse schoenontwerpen met gespleten tenen. Martin Margiela ontwierp de schoen, net als veel van zijn andere ontwerpen, niet als mooi schoeisel, maar als statement. Het was bedoeld voor mensen die de schoonheid zien in iets dat zo afzichtelijk is. Of om plezier te vinden in het perverse.

Eerder schreven we dat deze beschrijving voor de Tabi’s tegenwoordig niet meer van toepassing is. De cultschoen had zijn provocerende status verloren nu er zo veel modellen van de schoen zijn en beroemdheden volop met Tabi’s worden gespot. Maar TikTok bewijst nu het tegendeel. Doordat het verhaal van Lex zo viraal ging, kregen niet alleen modekenners met een voorliefde voor de Tabi lucht van de diefstal. Ook roddelliefhebbers stuitten op de juicy story time. Deze TikTokkers concludeerden dat de Tabi-swiper Lex een plezier had gedaan door de “lelijke schoenen” te stelen in deze hipster on hipster crime.

Mode-insiders kunnen dus denken dat het gedaan is met de Tabi, maar buiten de bubbel is publieke opinie van de schoen nog steeds grof gezegd afschuwelijk. Hoe lang dit duurt, is nog maar de vraag, want volgens modezoekplatform Lyst zijn de zoekopdrachten naar de Tabi met tweehonderd procent gestegen. Des te meer redenen voor Tabi-eigenaren om hun schoenen veilig achter slot en grendel te bewaren.