vogue-en-snapchat-doorbreken-de-grenzen-van-mode-met-augmented-reality-215282
©Vogue x Snapchat

Naarmate de digitale technologie evolueert, is ook de manier waarop we mode ervaren – ermee omgaan, er inspiratie uit putten en het zelfs dragen – veranderd. Het fysieke universum van de luxemode evolueert, met pionierende luxemerken die gebruik maken van augmented reality. Op die manier moedigen ze betrokkenheid met de online wereld aan, een landschap dat grenzeloos, democratisch en inclusief is. Reden genoeg voor een samenwerking tussen Vogue en Snapchat.

Vogue x Snapchat

Edward Enninful, hoofdredacteur van de Britse Vogue, heeft als passie mode toegankelijk te maken voor iedereen. Dit komt tot uiting in zijn curatie van Vogue x Snapchat: Redefining the Body. De baanbrekende tentoonstelling is sinds 20 juni 2022 geopend in Centre d’art La Malmaison in Cannes.

De tentoonstelling, die een samenwerking tussen Vogue en Snap Inc (de maker van Snapchat) omvat, maakt gebruik van geavanceerde augmented reality om de ontwerpen van zeven van ’s werelds toonaangevende modeontwerpers – Balenciaga, Dior, Gucci, Kenneth Ize, Richard Quinn, Stella McCartney en Versace – te versterken en te transformeren. Zo kunnen niet alleen de bezoekers van de tentoonstelling, maar ook Snapchatters over de hele wereld met ze in aanraking komen.

Toonaangevende ontwerpers

Deze ontwerpers zijn pioniers in het ondermijnen en uitdagen van opvattingen over het fysieke lichaam, van geslacht en ras tot duurzaamheid en digitaal design. Ze dagen maatschappelijke normen, stereotypen en verwachtingen uit. Ook bieden ze radicale interpretaties van hoe zowel de fysieke vorm als de online vorm – en de daarvoor ontworpen kleding – vandaag de dag bekeken wordt.

Vogue x Snapchat

Augmented reality – ingewijd met behulp van Snapchats revolutionaire scantechnologie – is toegepast in de hele tentoonstelling, waardoor Snapchatters de mogelijkheid krijgen om one-of-a-kind kledingstukken digitaal te passen. Zo komt een complete mode-ervaring tot leven.

Met behulp van Snaps Landmarker-technologie is de gevel van het Centre d’art La Malmaison digitaal getransformeerd door elke ontwerper. Daardoor kun je als kijker in hun levendige en fantasierijke universums belanden. Met een simpele scan op Snapchat bloeien de muren met blauwe rozen van Richard Quinn, worden ze bekleed met de sprookjesachtige paddenstoelen van Stella McCartney of vervormen ze door de funhouse mirror van Gucci.

Dior, Balenciaga, Gucci en Kenneth Ize

Vogue x Snapchat: Redefining the Body bevat exclusieve, iconische archieflooks die worden tentoongesteld in verschillende showruimtes. Een prachtig Dior-beeld verwelkomt de gasten van de tentoonstelling, staand op het gelukssymbool van het Parijse maison (een ster). Het beeld draagt een rokkostuum in de stijl van de revolutionaire New Look-collectie uit 1947 met de iconische handtas Lady Dior (populair gemaakt door prinses Diana).

Binnenin zijn twee looks te zien van Balenciaga’s 50ste couturecollectie, de eerste sinds 1968. Deze bevinden zich in een zwarte ruimte verlicht door spotlights. Gucci presenteert stukken van zijn Exquisite Gucci-show in een funhouse mirror-setting die knipoogt naar creative director Alessandro Michele’s herfst/winter-collectie.

Voor zijn tentoonstellingsruimte heeft de West-Afrikaanse ontwerper Kenneth Ize samengewerkt met de Nigeriaanse multimediakunstenaar Jelili Atiku. Het resultaat? Een ruimte met reproducties van zijn schilderijen en foto’s van openbare performances over mythologie, ritualisme en symboliek. Ize heeft voor de show ook een serie jurken ontworpen. Die zijn gemaakt van aso oke, een kleurrijke handgeweven Nigeriaanse stof die typerend is voor zijn label.

Vogue x Snapchat

 

 

 

 

 

 

 

 

Versace, Richard Quinn en Stella McCartney

Versace’s door mythologie doordrenkte ruimte staat vol met barokke zuilen, inclusief het iconische Medusahoofd van het merk. Binnen zien we looks uit de fetisjistische herfst/winter 1992-collectie, ‘Miss S&M’. Het gaat om de jurken met gespen die tijdloze symbolen van body positivity en gedurfde sexappeal zijn.

Richard Quinn heeft zijn kenmerkende prints als uitgangspunt genomen en zijn ruimte in levendige polkadots en rozenprints gehuld, als een geometrische magische tuin. Ook Stella McCartney heeft een ruimte ontworpen, eentje waarin de natuur centraal staat. Haar gebruik van paddenstoelenleer als een vegan alternatief voor dierlijk leer wordt gesymboliseerd in een ruimte die lijkt op een grot met paddenstoelen. In de ‘grot’ hangen bohemien jurken uit de lente/zomer 2010-collectie van het merk.

Transformerende ruimtes

Bezoekers van de tentoonstelling en Snapchatters over de hele wereld kunnen de AR-ervaringen van Snapchat gebruiken. Daarmee kunnen ze zowel de kamers van de tentoonstelling als de looks die er te zien zijn tot leven brengen. Met een simpele scan opent de kamer van Gucci andere-wereldse portalen, de kamer van Stella McCartney zoemt met bijen die haar fantastische zwammen bestuiven en het model van Dior toont digitale petites mains die met de hand details op het rokkostuum naaien.

Vogue x Snapchat

Aangepaste AR-lenzen met Snaps innovatieve try-on technologie moedigen het digitale publiek van de show ook aan om stukken te passen. Wat dacht je bijvoorbeeld van Balenciaga’s shocking pink operajas? Of Kenneth Ize’s West-Afrikaanse ambachtelijke jurken? Ook kun je Richard Quinns glamoureuze hoeden passen en Versace’s fetisjistische japonnen, met gespen die in kronkelende slangen veranderen.

Door gebruik te maken van augmented reality, doorbreekt Vogue x Snapchat: Redefining the Body de fysieke grenzen van de mode. Luxe is op deze manier namelijk toegankelijk voor iedereen. Het enige wat je nodig hebt is je smartphone.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd door Vogue UK.