vogue-talents-elisa-michelle-en-carli-bureynejad-we-delen-de-visie-om-schoonheidsidealen-te-bevragen-en-doorbreken-279156
©ELISA MICHELLE, Vogue Nederland, januari/februari 2024

Elisa Michelle en Carli Bureynejad behoren tot de talenten die Vogue uitkoos na een open call aan aanstormend talent – om ruimte te bieden aan een nieuwe generatie makers. Er werden maar liefst 180 uitgedachte concepten ingestuurd. Daaruit werden vijf creatieve teams geselecteerd, die studio’s plus volledige productie- en stylingbegeleiding tot hun beschikking kregen om hun concept uit te werken. Het volledige resultaat is te zien in Vogue’s januari/februari 2024-nummer, dat vanaf 21 december in de winkel ligt en hier online te bestellen is.

Vogue Talents: Elisa Michelle en Carli Bureynejad

De wisselwerking tussen deze talenten is bijzonder en voelt vanzelfsprekend, terwijl dat het niet is. Elisa Michelle en Carli Bureynejad hebben een heel eigen stijl en durven te experimenteren. Hun concept was mooi gelaagd in de manier waarop ze verschillende emoties in beeld willen vangen. 

Hoe zijn jullie begonnen met fotografie en styling?

Carli: “We kennen elkaar van onze studie, Fashion & Branding aan het Amsterdam Fashion Institute, waar we allebei vooral interesse hadden in visueel creëren. Daarin vonden we elkaar meteen al.”

Elisa: “Ik heb na die studie een tijdje als art director gewerkt voor Gucci in Milaan. Fotografie heeft me altijd getrokken. Toen ik terugkwam in Nederland zijn Carli en ik snel gaan samenwerken. We hebben dezelfde normen en waarden, werken hard en onze smaak en stijl sluiten goed bij elkaar aan.”

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

Carli: “We vertrouwen elkaars visie, maar durven elkaar ook te bevragen en sturen, uit te dagen. We hebben allebei een sterke persoonlijkheid, zijn direct, maar kunnen dat goed hebben van elkaar.”

Wat is jullie concept en welk verhaal willen jullie ermee vertellen?

Elisa: “Het staat voor de zoektocht naar jezelf. Als je door een complex zelfverkenningsproces gaat, voelt dat in het begin onbekend, wankel, maar uiteindelijk leer je er altijd iets van. We hebben die journey visueel gemaakt door vijf fases te verbeelden die niet lineair zijn, maar elkaar kunnen afwisselen.”

Carli: “We hebben gewerkt met verschillende kleuren, licht, schaduw, lichaamstaal, maar ook gekeken naar styling en vormen om de zoektocht te verbeelden van donker naar licht, van je meer teruggetrokken naar empowered en vrij voelen.”

Welke thema’s staan nog meer centraal in jullie werk?

Carli: “Ik ben bicultureel en opgegroeid met twee culturen thuis. Ik vind het belangrijk om uiteenlopende mensen, stijlen en culturen te tonen in mijn werk. Samen delen we vooral de visie om schoonheidsidealen te bevragen en doorbreken.”

Elisa: “Ik vind het belangrijk dat mijn werk zowel esthetisch als diepgaand is. Diepgaand als het gaat over representatie, ongelijkheid en racisme, feminisme – belangrijke thema’s die spelen in de samenleving waar nog vaak weg gekeken wordt. Wat ontbreekt er in het huidige modebeeld en waarom? En hoe kan ik hier zelf iets mee doen in mijn werk? Dat zijn vragen die ik mezelf wil blijven stellen.”

Wat zijn jullie toekomstdromen?

Carli: “Ik hoop dat ik nog veel meer creativiteit kwijt kan in samenwerkingen met tijdschriften en merken, een nog groter publiek te bereiken en te kunnen inspireren met mijn werk.” 

Elisa: “Ik hoop dat we ons nog verder kunnen ontwikkelen in visuele storytelling. Ik wil tijd blijven maken voor research, diverse teams samenstellen, beeld creëren dat mensen beweegt en anders laat denken en handelen. Naast editorial werk dat ik graag doe, vind ik het belangrijk om echt verder te kijken en nog meer ruimte te creëren voor conceptuele klussen waar meer research achter schuilt. Mijn droom is om samen nog veel meer van betekenis te creëren en dat ook in het buitenland te gaan doen.”

Concept en fotografie: Elisa Michelle

Concept en styling: Carli Bureynejad