zendaya-over-haar-eerste-louis-vuitton-campagne-naomi-campbell-en-nieuwe-films-250966
©Courtesy of Louis Vuitton

Zendaya heeft veel om naar uit te kijken in 2023. Vogue spreekt haar in Londen over haar eerste campagne voor Louis Vuitton, pauze nemen, MySpace, Naomi Campbell en haar langverwachte films.

In gesprek met Zendaya

De Golden Globe-winnende actrice zal dit jaar de hoofdrol spelen in twee langverwachte films, elk geregisseerd door gevierde regisseurs. Ten eerste: Challengers, een door Luca Guadagnino geregisseerd tennisdrama dat in augustus uitkomt. Dan, in oktober, het tweede deel van Denis Villeneuves ambitieuze bewerking van de sciencefictionklassieker Dune. “Ik ben in heel speciale handen”, zegt Zendaya over het werken met de twee makers van de films. Als we spreken, geniet de acteur van een zeldzaam moment van downtime in Londen. “Ik neem nu een pauze”, zegt Zendaya tegen Vogue aan de telefoon. “Ik heb nog een heel jaar voor me.”

Louis Vuitton

Pauze is een relatief begrip. Ondanks haar drukke schema voegde Zendaya onlangs nog een indrukwekkende job aan haar toch al indrukwekkende cv toe: Louis Vuitton-ambassadeur. Het is logisch dat een van de meest herkenbare merken ter wereld zou samenwerken met een actrice die de rode loper met haar looks consequent overneemt. Door de jaren heen heeft Zendaya – vaak met voormalig stylist Law Roach aan haar zijde – outfits gedragen die veel verder gaan dan de moderecaps van de volgende dag. Zo droeg ze een kroon van dreadlocks voor de Oscars; een felroze Tom Ford-borstplaat tijdens de Critic’s Choice Awards 2020; en werd ze omgetoverd tot een soort Jeanne d’Arc voor het Met Gala in 2018. “Ik geniet gewoon van kleding en speel ermee en creëer nieuwe personages”, zegt Zendaya over haar rode loperlooks. “Dat is wat ik zo leuk vind aan mode, de transformerende kwaliteit, het vermogen om verhalen te vertellen.”

Nu neigt het steeds veranderende stijlicoon naar Parijs-chic. Zendaya is te zien in de nieuwe campagne voor Louis Vuitton’s Capucines-handtassen. Deze werd geschoten door de iconische Mert en Marcus. De frisse, zonovergoten beelden, vastgelegd in de regio Cote D’Azur in Frankrijk, voelen voor Zendaya aan als een moment waarop de cirkel rond is. “Ik herinner me dat ik opgroeide met LV-campagnes”, deelt ze. “Er was er een waar ik van hield uit de vroege jaren 2000 van Naomi Campbell. Ze ligt er als het ware languit over een kofferbak. Ik kan het nog steeds zien. Ik kan het beeld in mijn hoofd zien en ik herinner me dat ik het als kind in tijdschriften zag.”

De 26-jarige herinnert zich ook dat hij tijdens de hoogtijdagen van het platform regelmatig op LV-monogrammen geïnspireerde ontwerpen op MySpace zag. “Iedereen had de LV-print op zijn Myspace-pagina staan”, zegt ze lachend. “Dat had ik tenminste! Laat me niet proberen om anderen te beschuldigen. Ik was het zeker.”

LV-tas Capucines

In haar eerste campagne is Zendaya te zien met de handtas Capucines, die werd gelanceerd in 2013. De tas is gemaakt van volnerf Taurillon-leer en biedt ingetogen elegantie en veelzijdigheid. De tas kan voor meerdere momenten op de dag worden gedragen, als handtas, crossbodytas of schoudertas.

“Ik heb liever mijn handen vrij”, zegt Zendaya over haar tasvoorkeur. “Dus of ik heb een kleine tas, zoals een crossbody, die ik overal mee naartoe kan nemen. Als mijn telefoon, lipgloss en een kleine camera er maar in passen.” Wanneer de ster toch voor een grotere handtas kiest, neemt ze een go-big-or-go-home-mentaliteit aan. “Ik vul mijn tas graag volledig. Ik moet mijn laptop erin stoppen, ik moet dit, ik moet dat. Dus ik ga voor alles of niets. Ik moet opties hebben. Ik heb opties nodig.”

Zendaya zegt dat de Capucines, die in verschillende maten verkrijgbaar zijn, in dit plaatje passen. “Het is echt prachtig gemaakt en duurzaam”, zegt ze. “Als ik iets koop, wil ik dat het echt lang meegaat. Ik ben niet altijd de meest verantwoordelijke tassenbezitter, ik gooi m’n tassen rond en gebruik ze écht. Deze tas voelt stevig aan.”

Is de tas ook geschikt als reistas? “Oh ja, zeker”, zegt Zendaya. Dat is goed, want de ster zal later dit jaar zeker de ronde doen om Challengers en Dune te promoten.

Nieuwe films

Details over beide verwachte films worden nauwlettend in de gaten gehouden. Challengers omschrijft Zendaya als een “sexy komedie, maar dan in de tenniswereld.” Voor de film werd de actrice een pro met het racket. “Ik wist genoeg van tennis, maar niet echt. Ik kende Serena Williams. Maar om in die wereld te kunnen duiken en het zelf te moeten leren, heel praktisch, was heel bijzonder. Nu denk ik dat het een van mijn favoriete sporten is, vooral om naar te kijken.”

Daarna krijgen fans de actrice te zien als Chani in Dune 2. Het personage speelde een kleine rol in de eerste film, die werd geleid door Timotheé Chalamet, maar zal naar verwachting een co-hoofdrolspeler worden in het langverwachte vervolg. (Kortom: er zal deze keer veel meer Zendaya op het scherm te zien zijn.) “Dune is een beest op zich”, zegt Zendaya over de big-budget filmreeks. “Het is heel bijzonder om daar deel van uit te maken. Fans maken er natuurlijk al deel van uit voordat ik zelfs maar geboren was. Ik voel een enorme verantwoordelijkheid aan de verwachtingen te voldoen.”

‘Euphoria’

Nog een klus met een even fervente schare fans? Euphoria, waarin Zendaya schittert als de onrustige, gecompliceerde tiener Rue. Het is een rol die Zendaya niet één, maar twee keer de Emmy voor hoofdrolspeelster heeft opgeleverd. Onlangs werd bekend dat de voorbereidingen voor seizoen drie aan de gang zijn. Over het onderwerp houdt Zendaya begrijpelijkerwijs de lippen stijf op elkaar. “We zijn nog niet begonnen, maar binnenkort”, zegt ze. “Er is nog niet echt veel om te delen, omdat we er nog niet echt zijn.”

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd door Vogue US.