is-het-een-cartoon-is-het-een-2d-look-nee-het-is-loewes-pixelcollectie-249922
©Spotlight

Voordat je dit artikel opende keek je zeer waarschijnlijk twee keer (of vaker) naar de afbeelding hierboven. Naar wat zitten we hier eigenlijk precies te kijken? Kleding, maar is het echt? Is het een virtueel gemanipuleerd beeld of werkelijkheid? Welkom in de wondere wereld van Loewe, waar hyperrealisme de boventoon voert in de nieuwe campagne van hun – jawel – pixelcollectie. En geloof ons, die wil je even zien.

Loewe pixelcampagne

Tijdens de afgelopen lente/zomer 2023-catwalkshow, toonde Loewes ontwerper JW Anderson een opvallende collectie. En dat bedoelen we letterlijk, want jurken in de vorm van daadwerkelijke bloemen en hakken gemaakt van ballonnen passeerden de revue. Maar misschien wel het opvallendst – en dat zegt wat als je ballonschoenen in de collectie hebt – waren de pixelachtige looks waarin modellen over de catwalk liepen.

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

Een pixelige hoodie, top en broek doken op in het midden van de show die een – zoals de Loewe-shownotes omschreven – ‘gepixelde glitch’ belichaamden. Een soort error, die zich overigens ook voordoet in je hoofd wanneer je deze kleding ziet. We zijn klaarblijkelijk beland in de ditigal age, maar dan op de Loewe-manier.

Anderson noemde de tops en broeken in de gepixelde Minecraft glitches “een vreemde illusie die plotseling het patroon doorbreekt.” Als avatars uit de virtuele wereld die plots echt zijn. Niet gek dat de kleding iets weg heeft van de pixelachtige outfits van de eerste editie van The Sims, maar dan gedragen door een echt mens.

Loewe pixel-campagne
©Loewe

Virtueel ‘meets’ irl 

Hoe het integrerende effect in de kleding ontstaat? De ontwerpen werden gemaakt door middel van slimme 3D-naden, die ervoor zorgen dat het net 2D-kledingstukken lijken. Waar we tijdens de show drie kledingstukken zagen, wordt in de nieuwe pixelcampagne van Loewe ook een denimcollectie en enkele accessoires onthuld. Zo zien we op de beelden, gefotografeerd door fotograaf Jules Moskovtchenko, een gepixelde denimserie en een pixeleditie van de iconische Puzzle bag van het merk.

Om deze digitale-meets-real life-ervaring compleet te maken, worden alle stukken verpakt in speciale pixelachtige tassen en dozen. Of we het gaan dragen? Marc Jacobs is in ieder geval al fan van de manier waarop deze ontwerpen de grens vervagen tussen irl en de virtuele wereld. Het is zonder twijfel hyperrealistische mode op z’n best, die zorgt voor een draagbare illusie.