ik-ben-door-het-oog-van-de-naald-gekropen-nederlands-model-marlijn-hoek-over-haar-ongeluk-en-comeback-279413
©Paul Bellaart, Vogue Nederland, januari/februari 2024

Ze liep shows voor Chanel en Givenchy, schitterde in vele campagnes – van Giorgio Armani tot Love Stories – en was regelmatig terug te vinden in de grootste modemagazines. Kortom, je kunt Marlijn Hoek rekenen tot een van de succesvolste Nederlandse modellen. In 2022 nam haar leven echter een onverwachte en drastische wending, toen ze vier meter van de steile trap van haar appartement viel en maanden nodig had om te revalideren. Nu maakt Marlijn Hoek haar langverwachte comeback en vertelt ze haar verhaal exclusief aan Vogue.

De comeback van Marlijn Hoek

Na haar ongeluk stond het leven Marlijn Hoek volledig op zijn kop. Niet wetende of ze ooit weer normaal zou kunnen functioneren – laat staan of ze haar werk als model weer zou kunnen oppakken – werkte Marlijn hard aan haar herstel. Ze kwam alle ellende te boven en uiteindelijk kon ze zelfs weer aan de slag. Het model keert nu terug op de pagina’s van Vogue Nederland, in het nieuwe januari/februari 2024-nummer, waarvoor fotograaf Paul Bellaart haar fotografeerde in de straten van hometown Parijs.

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

Vogue sprak Marlijn Hoek over deze heftige periode, de grote comeback die volgde en haar leven in de Franse hoofdstad (inclusief haar ultieme tips voor Parijs).

Leven in Parijs

Waarom ben je naar Parijs verhuisd? Hoe bevalt het je daar?

“Het voelde als een natuurlijke stap om naar Parijs te verhuizen. Officieel woon ik nog in Amsterdam, maar ik ben op het moment meer in Parijs te vinden. Ik probeer om in het weekend op en neer te pendelen. Ik gebruik mijn modellenwerk om de dynamiek van verschillende steden en culturen te ontdekken. Het is altijd een droom geweest om naar Parijs te verhuizen, het stond al jaren op mijn lijstje. Mijn man Ryan en ik genieten samen ontzettend van de romantische sfeer die er hangt. We hebben eigenlijk geen seconde getwijfeld toen we dit appartement aangeboden kregen. De stad ademt creativiteit en houdt me scherp. Ik geniet enorm van de nieuwe uitdagingen en de bruisende energie hier.”

Verschilt de Franse modescène sterk van de Nederlandse?

“De Franse modescène is bijzonder en heeft een unieke flair van zichzelf – daarin onderscheidt het zich van de Nederlandse modewereld. Parijs staat bekend om de iconische modehuizen en dat zie je terug in het werk, maar dat voel je ook als je op de set staat of een casting doet. Mijn appartement bevindt zich in het derde arrondissement, Le Marais. Het voelt alsof het hier elke dag fashionweek is; de mensen zijn ontzettend uitgesproken wat hun stijl betreft, wat erg inspirerend is. Ik kan daarom elke ochtend wel op een terrasje zitten met een espresso om mijn ogen uit te kijken.”

De tekst gaat door onder de afbeelding.

Marlijn Hoek maakt haar comeback in Vogue januari/februari 2024
©Paul Bellaart, Vogue Nederland, januari/februari 2024

Heftig ongeluk

Hoe is het afgelopen jaar voor je geweest?

“Vorig jaar, in 2022, heb ik een verschrikkelijk ongeluk gehad waarbij ik thuis van onze steile trap ben gevallen. Ik heb een duikvlucht gemaakt van vier meter, recht naar beneden. Onderaan de trap heeft Ryan mij gevonden, waarna ik met spoed ben opgehaald door de ambulance. Ik heb bijna anderhalve week in het ziekenhuis gelegen. Met name deze periode was erg zwaar, om Ryan, mijn familie en mijn management zo emotioneel te zien door de gevolgen van dit ongeluk, plus de enorme pijn die ik heb gehad.

Ik heb maanden moeten revalideren, zonder te weten of ik überhaupt nog normaal zou kunnen functioneren – laat staan of ik ooit mijn werk weer zou kunnen oppakken. De doktoren gaven aan dat ik door het oog van de naald ben gekropen. Door de fantastische hulp van de artsen, specialisten, mijn eigen positiviteit, de steun van familie en vrienden en de enorme support, aandacht en professionaliteit van mijn manager Sven, ben ik weer terug als mens én model. Echt een wonder.”

Hoe gaat het nu?

“Deze heftige periode laat me dankbaar voelen. Ik heb enorm veel geleerd over de dierbaren om me heen en over het leven. Ik ben daarom bezig met een boek, dat hopelijk volgend jaar verschijnt. Daarin ga ik volledig in op het ongeluk, op de levenslessen die ik heb geleerd en wijd ik verder uit over mijn modellencarrière en alles wat daarbij komt kijken.

2023, het jaar na het ongeluk, is een prachtig en persoonlijk jaar vol met liefde geweest. Het is tevens een van de succesvolste jaren uit mijn carrière waar ik met trots op terugkijk. Zo heb ik onder meer samengewerkt met het creatieve team van Vogue Nederland, wat dit hoofdstuk voor mij op een positieve manier helpt archiveren.”

Revalideren

Wat heb je gedaan om te herstellen?

“Ik heb maanden in bed gelegen en kon eigenlijk heel weinig. Dat heeft mij geleerd om geduldig te zijn en mijn lichaam de tijd te geven om te genezen. Ik heb me nog meer gericht op een gezonde levensstijl en veel tijd geïnvesteerd in mijn herstel en zelfzorg, waarbij ik veel verschillende specialisten heb bezocht en wekelijks meerdere afspraken afging. Ook heb ik veel gemediteerd en geprobeerd om dit tot gewoontes te maken. Zeker als ik het positief bekijk, is het heel bijzonder om de kans te krijgen om jezelf opnieuw op te bouwen. Het was een heel lange weg, maar ik was vastberaden om elke stap met positiviteit en dankbaarheid te zetten.”

Heeft dit alles invloed gehad op de manier waarop je denkt over modellenwerk?

“Het heeft zeker mijn perspectief veranderd; het heeft me bewuster gemaakt. Modellenwerk gaat niet alleen om uiterlijk, maar ook om zelfzorg en het behouden van een gezonde geest. Alleen dan kan je echt stralen. Ik heb geleerd om nooit op te geven en te ervaren dat alles leidt tot iets groters. Ik wil deze ervaring met andere mensen delen om hen te motiveren in hun situatie.”

Terug in de modewereld

Wat is je favoriete shoot of show ooit?

“Mijn favoriete momenten waren ongetwijfeld de shows van Givenchy en Chanel. De show van Givenchy was een keerpunt in mijn carrière. Ik had nog nooit eerder een show gelopen en ondertussen was ik 28 jaar. Drie maanden voor de show veranderde ik van management en stapte ik uit mijn comfortzone. De energie van de catwalk en weten dat al mijn dierbaren en managementteam thuis aan het duimen waren, maakten van dit alles een onvergetelijke ervaring.”

De tekst gaat door onder de afbeelding.

Marlijn Hoek in Vogue januari/februari 2024
©Paul Bellaart, Vogue Nederland, januari/februari 2024

Hoe was het om met het team van Vogue Nederland te werken?

“Werken met Vogue Nederland was ontzettend bijzonder. We kennen elkaar denk ik ondertussen al meer dan tien jaar! We delen een passie voor creativiteit en professionaliteit. De twee dagen van de shoot waren ontzettend inspirerend en de beelden vertellen mijn verhaal. Een mix van kwetsbaarheid en kracht, in en rondom mijn appartement in Parijs.”

Wat zijn je dromen en doelen voor je carrière?

“Ik hou ervan om mijn grenzen te verleggen. Dromen en doelen zijn ontzettend belangrijk voor mij. Het is een geweldig gevoel om iets te bereiken waar je heel hard voor werkt; iets wat eerst alleen een droom was of een woord op papier. Ik verwacht in de toekomst altijd verbonden te zijn met de modewereld, maar voorlopig hoop ik mijn modellenwerk nog een tijd voort te zetten. Mijn droom en doel is om de bijzondere mensen die ik heb leren kennen, te kunnen verbinden met elkaar, te motiveren, betekenisvolle projecten te starten, jonge talenten in de business te supporten, en het onmogelijke mogelijk maken. Plus: een serie in de Franse Vogue heb ik nog niet af kunnen vinken.”

Tips voor Parijs

“Mijn lijst voor Parijs is ontzettend lang geworden in de afgelopen maanden. Ik heb geprobeerd om de beste insider tips en verborgen pareltjes voor jullie eruit te halen.”

Restaurants: Cache, Derriere, Chez Omar, Gargouille, Bambou, Le 404, Le Comptoir, La Perouse, JAJA, Siena

Hotels: Jules & Jim, Le Rouchart Hotel, Hotel Grand Amour, National Hotel des Arts des Métiers, Park Hyatt Vendome, La Fantaisie, Chateau Voltaire, Cour des Vosges

Vintagewinkels:Chez Sarah, Odetta, Bobby Vintage, Chine Machine, Noir Kennedy, Guerissol

Lekkerste koffie in Le Marais: Kawa Coffee, I/O Coffee, Fringe Coffee Paris, Recto Verso

Avondje uit:La Plume, No Entry Bar, Silencio, Pristol Hotel