5-on-demand-merken-voor-de-bewuste-modeliefhebber-288834
©Carmen Kemmink

Slow fashion zit in de lift – en dat werd tijd. Grote merken produceren te snel en te veel kleding, en dat dringt bij een steeds grotere groep bewuste modeliefhebbers door. Wist je dat, volgens Forbes, 30 procent van de kleding die geproduceerd wordt overproductie is? Stapels ongebruikte kleding worden verbrand of naar een van de beruchte kledingstortplaatsen in het Globale Zuiden gebracht (ontwerper Thebe Magugu sprak hier eerder met Vogue over). Enorm zonde. Daarom verzetten steeds meer modemerken zich tegen het modesysteem dat zo snel en zoveel mogelijk mode produceert, en wel met on demand-mode. We leggen uit wat dat precies inhoudt, en zetten vijf on demand-modemerken om te kennen op een rij.

Wat houdt on demand-mode in?

On demand-mode impliceert dat een merk pas begint met de productie van een kledingstuk als er een bestelling is geplaatst. Dit voorkomt overproductie. Een concept dat je ook wel kunt kennen als made-to-measure, made-to-order of pre-order. De productie start dus pas na je bestelling, en soms dien je daarbij zelfs jouw specifieke maten op te geven.

Hoewel je meestal enkele weken moet wachten op je item – na je bestelling moeten ze het tenslotte nog maken – krijg je er uiteindelijk wel een kledingstuk voor terug dat exclusief voor jou gemaakt is, en in schril contrast staat met de snelle productiecyclus van de fast fashion-industrie.

On demand-modemerken

Wij zetten vijf on demand-modemerken op een rij, die je als bewuste modeliefhebber wil kennen. Op de lijst? Twee Nederlandse modemerken: The Launch en Measure Amsterdam. Barcelona kent ook een aantal fijne modelabels die aan on demand-mode doen, te weten: Alohas en Laagham. En tot slot een internationaal modemerk met studio’s in Amsterdam, Barcelona, Kiev en Londen: TSYRK.

The Launch

The Launch is een hedendaags, Nederlands on demand-modemerk dat eens in de zoveel tijd nieuwe ontwerpen lanceert (vandaar de naam). Het merk heeft op dit moment een ruime collectie online staan, met onder meer schoudertasjes, kledingsets en tops. Wanneer je een bestelling plaatst, geef je relevante maten op, zoals je kledingmaat en lengte. Et viola: binnen drie weken wordt je bestelling geleverd.

Mesure Amsterdam

Mesure Amsterdam is in 2022 opgericht. Het merk maakt made-to-measure-mode “voor een nieuwe generatie vrouwelijke leiders”. De pre-order-collecties bestaan uit power dressing-stukken, zoals pakken, jasjes, broeken, waistcoats, rokken en meer – items die allemaal volledig op maat worden gemaakt. De grote voordelen van on demand-mode, volgens oprichter Sara Blanken? Duurzaamheid én individualiteit.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Mesure (@mesure.amsterdam)

Alohas

Een on demand-merk uit Barcelona dat altijd inspeelt op de laatste trends is Alohas. Het merk heeft 1,1 miljoen volgers op Instagram en is daarmee de bekendste in deze lijst. Het merk heeft een ruim assortiment aan accessoires en kleding te koop. Via de hashtag #alohaschicas kun je op Instagram bekijken wat anderen eerder hebben besteld.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door ALOHAS | On-demand Fashion (@alohas)

Laagam

Een ander Spaans on demand-modemerk is Laagam. Het in Barcelona opgerichte label produceert mode op maat volgens de laatste trends, van uitgesproken zilverkleurige broeken tot minimalistische blouses met pofmouwen. En voor wie daar nog aan twijfelde: duurzaamheid staat écht hoog in het vaandel bij het merk, want het label produceert de items ook nog eens uitsluitend in Europa.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door LAAGAM (@laagam______)

Tsyrk

Tsyrk is een label dat in 2021 is opgericht door creatief directeur Kori Chiang. Het merk maakt mode op maat dat met de hand wordt afgewerkt in hun atelier. De teams van Chiang zijn momenteel gevestigd in Barcelona, Amsterdam, Kiev en Londen. Benieuwd naar de naam? Die is geïnspireerd op een woord dat “circus” betekent, een knipoog naar de eigenzinnige en speelse handtekening van het merk.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door T S Y R K (@tsyrk_official)