deze-simpele-methode-helpt-bij-het-definieren-van-jouw-eigen-stijl-217991
©Acielle / StyleDuMonde

Met alle cores die als paddestoelen uit de grond schieten, snappen we dat het niet makkelijk is om de trends bij te houden. Zo hebben we Balletcore, dat alles met de stijl van ballet te maken heeft. Daar tegenover staat weer Blokecore, een trend die inspiratie haalt uit voetbalcultuur. Aan welke trend wil jij je wagen, en welke wil je liever aan je voorbij laten gaan? Met deze simpele methode leer je jouw eigen stijl te definiëren, en je daaraan vast te houden zodat je nooit meer een miskoop doet.

Jouw eigen stijl omschrijven

De New Yorkse stylist Allison Bornstein is een fervente TikTok-gebruiker en ziet ook dat de app een broedplaats is voor nieuwe trends. Hoewel dit geweldig kan zijn om inspiratie op te doen, liggen impulsieve miskopen op de loer. Hoe voorkom je dit? Volgens Bornstein is het simpel: “Ik denk dat veel ontevredenheid over kledingconsumptie voortkomt uit het niet de tijd nemen om onze stijl te begrijpen, om in onze kasten te kijken, om te begrijpen wat we mooi vinden en hoe we ons aan de wereld willen presenteren.”

De stylist komt daarom met een eenvoudige strategie die je helpt om jouw eigen stijl te definiëren: de drie-woorden-methode. Door je eigen stijl te bepalen, kun je namelijk doelgerichter winkelen en miskopen tegengaan (en dus geld besparen).

Zo pas je de drie-woorden-methode toe

Het proces bestaat uit het kiezen van drie kernwoorden om je huidige stijl te beschrijven en/of de stijl die je nastreeft. Begin door je kledingkast te analyseren en de kleding die je het meest draagt te beschrijven. Kijk hiervoor naar de materialen, silhouetten, prints en de fit. Grijp je vooral naar fijne basics als witte T-shirts en jeans, dan is ‘klassiek’ een goed kernwoord. Flares en bloemenprints? ‘Seventies’. Wijde broeken en grote truien? ‘Oversized’.

Probeer vervolgens te omschrijven wat je gedroomde stijl is. Kijk hiervoor naar Pinterest-borden, stijliconen waar je veel inspiratie uithaalt, of screenshots die je ooit hebt genomen van mooie items.

De uiteindelijke drie woorden die je hebt bedacht, kun je in je achterhoofd houden wanneer je op het punt staat om een aankoop te doen. Past het kledingstuk niet bij minimaal een van de drie woorden? Dan wil je het wellicht laten hangen. De kernwoorden hoeven overigens niet samenhangend zijn. Sterker nog, zegt Allison: “Ze moeten juist van elkaar verschillen. Dat is wat je stijl interessant en dynamisch maakt.”

De drie woorden van onze favoriete stijliconen

Om de methode te duiden bespreekt Bornstein in haar video’s ook de drie woorden waarmee ze onze favoriete mode-iconen zou omschrijven. Zo noemt ze de stijl van Jane Birkin simpel, casual en sexy. En de stijl van Zoë Kravitz is volgens Allison sexy, effortless en edgy. Prinses Diana’s woorden zijn sportief, ingetogen en luxueus. En Bornstein omschrijft Alexa Chung als preppy, whimsical en edgy.

Wil je zelf aan de slag met de drie-woorden-methode? Bekijk de video’s van Allison Bornstein hier. Extra handig: Bornstein deelt ook een lijst met woorden die je zou kunnen gebruiken. Denk aan: romantisch, futuristisch, neutraal, kleurrijk en sportief.

Vogue Nederland zit ook op TikTok – volg @voguenl voor de beste streetstyle, spectaculaire runwayshows en meer.