een-blik-op-de-modecarriere-van-pharrell-williams-tot-nu-toe-242809
©ANP

Dat het Valentijnsdag was, hadden Louis Vuitton en Pharrell Williams maar al te goed door. Op de dag van de liefde maakte het Franse modehuis bekend dat de zanger en het creatief talent is aangesteld als de nieuwe creative director van de Louis Vuitton-mannencollectie. Pharrell volgt ontwerper Virgil Abloh op, die sinds 2018 de creatief directeur van de mannencollectie was, maar eind 2021 aan cardiale angiosarcoom, een zeldzame vorm van kanker, overleed. Abloh werd vaak geprezen voor zijn werk, zowel voor het Franse modehuis als voor zijn eigen merk Off-White. Lange tijd was het onduidelijk wie hem zou opvolgen. Tot nu: Pharrell Williams toont zijn eerste mannencollectie voor Louis Vuitton in juni 2023, tijdens de mannenmodeweek in Parijs. Wij werpen een blik op zijn modecarrière tot nu toe.

Pharrell Williams naar Louis Vuitton

Het modepubliek reageerde dinsdag verrast op het nieuws, maar niet enkel op een positieve manier; onder de Instagrampost waarmee het Franse modehuis en Williams samen het nieuws bekendmaken, klinkt ook kritiek. Zo zijn sommigen van mening dat Pharrell minder geschikt is voor de rol, aangezien hij geen mode-opleiding heeft gevolgd. Het resulteerde in de reacties in een discussie over of het modeonderwijs vandaag de dag minder relevant zou zijn. Sommigen vinden dat er meer ruimte moet zijn voor nieuw ontwerptalent uit het vak. Zo werd onder anderen modeontwerper Grace Wales Bonner genoemd als voorbeeld.

Dat terwijl Pharrell Williams als creatief talent veel betekend heeft voor de mode-industrie. Zo is hij zeker niet bang om statements te maken en was hij de aanzet tot een kleurrijke reeks Stan Smith-schoenen van Adidas. Ook ontving Williams in 2016 de CFDA Fashion Award voor ‘Fashion Icon’ voor zijn rol in de mode.

Nooit meer iets missen van Vogue.nl? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en ontvang het laatste fashion- en beautynieuws.

De modecarrière van Pharrell Williams

Van Louis Vuitton (ja, het is niet de eerste keer voor Pharrell) tot Adidas: in aanloop naar zijn nieuwe functie binnen Louis Vuitton werpen we een blik op de modecarrière van Pharrell Williams tot nu toe.

Louis Vuitton

Het is duidelijk niet de eerste keer dat Pharrell samenwerkt met Louis Vuitton. In 2005 sloegen de twee de handen voor het eerst ineen, voor een collectie zonnebrillen. Die ontwierp hij in samenwerking met de Japanse muziekproducent en dj, Nigo, die nu creatief directeur is voor het kledingmerk Kenzo. In 2006 kreeg de samenwerking een vervolg in de vorm van een sieradenlijn, genaamd de ‘Millionaire’-collectie – een collectie die destijds zeer goed werd ontvangen. Later, in 2007, koos Louis Vuitton zelfs voor een relaunch van deze collectie. Ook de zonnebrillen zijn nog steeds een gewild archiefstuk. Wellicht zien we een knipoog naar deze collectie terug in juni.

Adidas

In 2014, toen de Stan Smith-collectie niet weg te slaan was uit het straatbeeld, bracht de zanger kleurrijke versies van de populaire sneaker uit. De eerste samenwerking met Adidas bestond uit sneakers die met wilde quotes and prints bedekt waren. Een jaar later, in 2015, kwam het creatief talent zelfs met een collectie Stan Smiths in vijftig verschillende kleuren. Het speelse en vrolijke karakter van de zanger – dat door het nummer Happy centraal stondhad grote invloed op zijn werk voor het sportmerk.

Schoen van Adidas met print door Pharrell
©Getty Images
Pharrell Williams voor Adidas

Moncler

In 2013 ging het van oorsprong jassenmerk Mocler de samenwerking met Pharrell aan. Samen met het merk bracht Williams een collectie zonnebrillen uit. Deze collectie werd later een grondlegger voor de stijl van zonnebrillen dat decennium. Ontwerpers als Rick Owens en Heron Preston adopteerden de look en kwamen later met een zelfde soort brillencollectie.

Chanel

Het creatief multitalent werd ook enorm bewonderd door wijlen mode-icoon Karl Lagerfeld. De ontwerper van Chanel liet Pharrell vaak meewerken aan projecten. Zo bracht Williams onder andere een schoenenlijn voor het merk uit. Ook was Pharrell het eerste mannelijke model dat ooit voor het huis liep. Dit gebeurde in 2016, tijdens de herfst/winter-show.

Pharrell Williams loopt voor Chanel show
©Getty Images
Pharrell Williams voor Chanel

G-Star Raw

Ook dichtbij huis heeft Pharrell samenwerkingen mogen doen. Zo was hij ambassadeur voor de Raw-collectie van het Nederlandse merk G-Star. Het doel van de collectie was om plasticafval te recyclen en te verwerken in nieuwe G-Star-collecties. Ook opende hij in 2016 de 5th avenue-winkel in New York van het merk.

Pharrell Williams bij lancering RAW
©Getty Images
Pharrell Williams voor G-star RAW

Next step: creative director bij Louis Vuitton

Als creatief directeur voor de mannencollectie van Louis Vuitton zullen alle ogen weer op het creatief talent gericht zijn. Het moge duidelijk zijn dat de maker een sterke creatieve visie heeft. Hoe hij die visie tot uiting gaat brengen binnen Louis Vuitton, zullen we in juni 2023 weten: het modehuis heeft bekendgemaakt de eerste mannencollectie onder toezicht van Pharrell in juni van dit jaar te presenteren, tijdens de mannenmodeweek in Parijs.