dankzij-prada-maakt-deze-klassieke-noughties-jas-een-comeback-272713
©Victor VIRGILE/Getty Images

Wat Alexa Chung, beertje Paddington en marineofficieren uit de Tweede Wereldoorlog met elkaar gemeen hebben? De duffle coat – ook wel houtje touwtjejas genoemd. Deze jas, te herkennen aan de opgestikte zakken, knopen die lijken op de tanden van een walrus, grote capuchon, een rechte snit en knoopsgaten met touwlussen, ontleent zijn naam aan duffel, een zware, ruwe stof uit de gelijknamige stad in België.

Na een aantal jaren van afwezigheid, keert dit aaibare item dankzij Prada – die Kendall Jenner in een prachtige beige exemplaar met open onderkant showde tijdens de herfst/winter 2023 show – langzaam terug in het straatbeeld. Ja, de noughties-jas maakt een heuse comeback deze herfst.

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

De duffle coat is terug 

Toen de Royal Navy (de militaire vloot van het Verenigd Koninkrijk) haar matrozen ermee uitrustte in 1863 werd de duffle coat bekend. In de jaren zestig van de vorige eeuw maakte de Franse modeontwerper Yves Saint Laurent de duffle coat populair. Daarna was de jas wat minder in trek. Maar begin 2010 maakte de Leidse zeeduffel – zoals de jas in Nederland ook wel genoemd wordt – een comeback.

Tekst gaat verder onder de foto.

©Victor VIRGILE/Gamma-Rapho via Getty Images

Upgrade

Het is Prada die de duffle coat een upgrade geeft en ervoor zorgt dat de jas hét perfecte mode-item is deze herfst. Kendall Jenner droeg de duffel – een van de vele bijnamen van de jas – met een paar gele bloemenpumps eronder. De duffle coat was al eerder in de garderobe van verschillende A-listers te vinden.

Zo koos Hailey Bieber voor een zwart exemplaar in 2017 met daaronder een paar wandelschoenen in de straten van New York, terwijl Alexa Chung hem in 2008 op het V Festival droeg. Twee looks die ons anno 2023 nog steeds inspireren en die ervoor zorgen dat we willen investeren in een van de duffle coats van grote modehuizen.

©Robert Kamau/Getty Images
©Danny Martindale

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd door Vogue FR.