saint-laurent-vervaagt-op-meesterlijke-wijze-grens-tussen-mannen-en-vrouwenmode-met-nieuwe-collectie-239048
©Spotlight

Sinds in 2016 de Italiaans-Belgische ontwerper Anthony Vaccarello aan het roer staat van Saint Laurent, is het Franse modehuis de pinnacle van moderne vrouwelijke allure. Het label staat dan ook vooral bekend om haar krachtige en tegelijkertijd sensuele vrouwencollecties – en dat is precies wat dinsdag te zien was tijdens de presentatie van de herfst/winter 2023-mannencollectie. Ja, je leest het goed: de mannencollectie. Met zijn genderfluïde kijk weet Vacarello een show neer te zetten die de grens tussen mannen- en vrouwenmode vervaagt. En het resultaat is op zijn zachtst gezegd überchic.

Saint Laurent herfst/winter 2023-mannencollectie

Vaccarello opende met zijn herfst/winter 2023-mannencollectie Paris Fashion Week, waar aankomende week eerst de mannenshows en daarna de couturecollecties worden getoond. De Saint Laurent-show vond plaats in de Bourse de Commerce – Pinault Collection, een gebouw gelegen in het hart van Parijs, ontworpen door de Japanse architect Tadao Ando. Het gestroomlijnde, cleane werk van de architect vormt tevens de inspiratie voor de collectie. Het resultaat? Chique ontwerpen waar een minimalistische stijl de norm is en gender buiten beschouwing blijft.

Het begon met de allereerste look: een zwarte, fluwelen broek gecombineerd met een oversized witte blouse met enorme strik. Daarna: donkere lange aansluitende jassen, zijden overhemden met lange strikdetails en wollen jurken. De gehele collectie werd gemaakt in een gestroomlijnd kleurenpalet van zwart en witte tinten waardoor alle focus volledig op de kleding lag. Tijdloze glamour is de beste manier om de ontwerpen te omschrijven. En dat overstijgt het concept van mannen-of vrouwenkleding volledig.

Saint Laurent mannencollectie
©Spotlight

Genderfluïde stijl 

Het is niet gek dat juist een Saint Laurent-collectie de focust legt op het vervagen van de grenzen tussen man en vrouw. Het thema ‘gender in mode’ ligt ten grondslag aan het Franse modehuis. Oprichter Yves Saint Laurent stond bekend om zijn baanbrekende visie op mode waarin mannenkleding de norm werd voor vrouwen. Met zijn collecties empowerde Saint Laurent vrouwen door hen de mogelijkheid te geven kleding te dragen die normaal gesproken voor mannen bestemd was. Denk aan zijn Le Smoking: het chique zwarte pak dat hij in 1966 introduceerde voor de vrouw. Iets dat tot daarvoor toebehoorde aan de mannengarderobe.

Anthony Vaccarello doet nu hetzelfde als Saint Laurent, maar dan andersom. Hij presenteert officieel een mannencollectie, maar de kleding zal gegarandeerd door alle genders worden gedragen. Zo was het in één oogopslag zelfs niet eens zichtbaar of er nou een man of een vrouw over de catwalk liep. En dat was precies Vaccarello’s doel. “Ik wil echt dat ze bijna één persoon zijn”, stelde hij in een interview met Vogue US. “De vrouwen kunnen zoals de mannen zijn, en de mannen zoals de vrouwen. Het maakt geen verschil. Ik wil ze meer en meer op hetzelfde niveau plaatsen. Zonder onderscheid.”