de-9-grootste-mannenmodetrends-van-herfst-winter-2023-op-een-rij-269320

Tijdens de herfst/winter 2023-shows was er een heuse verschuiving te zien wat betreft mannenmode. Voorafgaand aan de collecties sprak Vogue met een aantal van onze favoriete mannenmode-experts, op zoek naar een vibe-check. De meesten van hen waren het erover eens dat de mannenmodetrends van herfst/winter 2023 een terugkeer naar tailoring zouden inluiden en dat de algehele mindset zou neigen naar klassiek en een hernieuwde kijk op traditionele elegantie.

Nieuwe kijk op klassiekers

Dit gold voor enkele van de meest besproken shows van het seizoen. Zo creëerde Anthony Vaccarello bij Saint Laurent een compromisloze symbiotische relatie tussen zijn vrouwen- en mannencollecties, waarbij de decadente glamour van de eerste zich ook vertaalde naar de tweede. Kim Jones toonde zijn romantische, couture-achtige visie voor mannenmode bij Dior met expressieve snitten en weelderige stoffen. Miuccia Prada en Raf Simons presenteerden een collectie die geworteld was in traditionele silhouetten, maar dan voor de moderne ‘man’. En na seizoenen van speelse en uitdagende experimenten bij Loewe, presenteerde Jonathan Anderson ook bijzondere looks gemaakt van weelderige zijde, leer en… metaal.

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

Als de afgelopen jaren een afscheid van tradities betekenden, dan staan de ontwerpers van nu te popelen om de klassiekers opnieuw te bewerken. Alleen passen ze nu toe wat ze hebben geleerd van de recente mode-experimenten met queer esthetiek, damesmode, loungewear en streetwear.

Mannenmodetrends herfst/winter 2023

Ontwerpers vonden klassieke kantoorkleding rijp voor een update. Tailoring is niet langer alleen maar het bedrijfsuniform, maar ook een instrument dat bij uitstek geschikt is om te mixen met de rest van onze garderobes. Aflopende schouders en grote, zwaar ogende kledingstukken waren twee richtinggevende ideeën dit seizoen. Rokken, die nu vaker te zien zijn in mannencollecties, zijn langer dan ooit (dat maxi’s vorig jaar trending waren bij de vrouwencollecties is geen toeval). Gedrapeerde, transparante en versierde ‘uitgaanstops’ gaven dit seizoen ook een sterke, gerichte boodschap: het is tijd om die zwarte shirts achter je te laten en je op te doffen.

Elders zijn donsjacks geëvolueerd tot bizarre powerpuffers, terwijl de loungewear en athleisure – die zo essentieel waren tijdens de pandemie – zijn getransformeerd tot echte looks voor buiten het huis. Ontdek hieronder de negen grootste mannenmodetrends van herfst/winter 2023 die dit seizoen de toon zetten.

De uitgaanstop

Tot ziens, basic T-shirts.

Looks van Fendi, Gucci en Dries van Noten
©Gorunway.com
1/9
Native Share
Fendi, Gucci, Dries van Noten

Het zware jasje

Double-breasted en een lage taille, met kolossale schouders.

Looks van Egon Lab, Givenchy en Hed Mayner
©Gorunway.com
2/9
Native Share
Egon Lab, Givenchy, Hed Mayner

De powerpuffer

Opmerkelijk, excentriek en beter dan je dekbed.

Looks van Rick Owens, Prada en Louis Vuitton
©Gorunway.com
3/9
Native Share
Rick Owens, Prada, Louis Vuitton

De lange rok

Midi of maxi, het silhouet is lang voor het najaar.

Mannenmodetrends herfst/winter 2023
©Gorunway.com
4/9
Native Share
Martine Rose, Dior, Etro

De aflopende schouders

Opgebouwde nek, ronde schouder.

Mannenmodetrends herfst/winter 2023
©Gorunway.com
5/9
Native Share
Hed Mayner, Walter Van Beirendonck, Loewe

Het nieuwe 9 tot 5-uniform

Een vernieuwde garderobe voor hybride werken.

Mannenmodetrends herfst/winter 2023
©Gorunway.com
6/9
Native Share
Fendi, Martine Rose, Kenzo

De Matrix-jas

Rode pil, blauwe pil, zwarte jas.

Mannenmodetrends herfst/winter 2023
©Gorunway.com
7/9
Native Share
Saint Laurent, Loewe, JW Anderson

Het ‘omhulsel’

Gestroomlijnd, precies.

Mannenmodetrends herfst/winter 2023
©Gorunway.com
8/9
Native Share
Rick Owens, Saint Laurent, Prada

De nieuwe athleisure

Voor de andere helft van je hybride schema.

Mannenmodetrends herfst/winter 2023
©Gorunway.com
9/9
Native Share
Emporio Armani, Gucci, Givenchy

Meer mannenmode? In het nieuwe oktobernummer van Vogue Nederland vind je de eerste Vogue Man Special. Daarin doken we in de mannenmodetrends, spraken we Patta-oprichters Edson Sabajo en Guillaume Schmidt en blikten we terug op het leven van mode-icoon Tom Ford. En op de cover? Emily in Paris-ster Lucas Bravo.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd door Vogue US.