vogues-yeliz-over-de-mannenshows-de-vogue-man-special-en-tweelingzus-elise-schaap-267959
©Aicha Abdoun

Toen ik Parijs uitreed in januari van dit jaar, kwamen de anderen – Vogue’s fashion director Linda Gümüs Gerritsen en modejournalist Stijn de Vries – aan op Gare du Nord. De coutureweek maakte plaats voor de mannenmodeweek. Ik verlaat Parijs altijd met een weemoedig gevoel, het is voor mij de modestad waar ik het liefst ben. Maar nu was dat nóg sterker, omdat ik vorig seizoen voelde dat je bij de mannenshows en alles daaromheen moest zijn. Daar gebeurde iets.

Mannenmodeweek

De mannenmodeweek was voorheen misschien altijd het ondergeschoven kindje, maar nu niet meer. Inmiddels showt elk vooraanstaand modehuis tijdens de modeweek, zijn de shows spectaculair maar intiem, explodeert de creativiteit van ontwerpers en zijn de afterparty’s epic. Het publiek is een tikje minder hautain, inclusiever, gemêleerder en cooler. Het is verfrissend, iets waar we al langer naar op zoek zijn in de modewereld.

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

Toch bediscussieert men of het niet te veel is, al die modeweken en dan óók nog een mannenweek, en of dat niet samen kan. Ik zeg: houd het gescheiden. Want anders verliezen de shows de intimiteit en creativiteit die nou juist zo fijn zijn. Nee, ik heb liever de mannenshows apart, hoewel de scheidslijn tussen mannenmode en vrouwenmode steeds meer vervaagt. Daar kan ik me dan wel weer in vinden. 

Vogue Man Special

Vanaf de redactie volgde ik de shows, prachtig en met dito ontwerpen. Zoals die van Loewe, zo subtiel, zo feminine en masculine tegelijkertijd. Of de show van Dior, die acteurs Robert Pattinson en Gwendoline Christie had gevraagd The Waste Land, een prachtig gedicht, te reciteren terwijl de modellen voorbijkwamen in beeldschone mantels en kundig breiwerk.

Ik appte Stijn in het midden van de week, om te vragen hoe het in de Franse hoofdstad ging, en hoopte stiekem dat het er niet zo geweldig was als het eruitzag op de foto’s. “Insane!“, antwoordde hij. Ook Linda kwam vol inspiratie terug. Een take-out noteerde ik duidelijk in mijn agenda: de volgende fashion week naar de mannenshows! Ik moest me ondertussen zoet houden met het trendverslag van Stijn, te vinden in de allereerste Vogue Man Special. Want een ding was zeker na de reis van Linda en Stijn: die special moest er komen. En snel een beetje. 

‘Tweelingzus’ Elise

Terwijl we daarvoor wilde plannen aan het smeden waren, fotografeerden we Elise Schaap in Londen. Mijn tweelingzus, zoals ik vaak te horen krijg. Toen ik hoofdredacteur van Vogue Nederland werd, kreeg Elise felicitaties van vrienden: of ze nu ook al hoofdredacteur was geworden, want de duizendpoot is tegenwoordig niet meer weg te denken uit het medialandschap met al haar projecten. Ik kreeg op mijn beurt appjes van vrienden die de serie Ferry aan het bingen waren – de prequel van Undercover – met screenshots van momenten dat ze daadwerkelijk dachten dat ik het was.

Het idee voor een interview ontstond dan ook op de dansvloer van het Young Patrons Gala, waar we lachten over de appjes die we beiden hadden gekregen. Niet wetende dat Elise niet graag interviews geeft, omdat ze nogal nare ervaringen heeft met journalisten die ongepaste, vrouwonvriendelijke vragen op haar afvuurden. Journalist Liesbeth Rasker sprak haar voor Vogue en vroeg haar naar dingen die er werkelijk toedoen. Zoals de natuur, waar Elise sinds kort dagelijks in vertoeft nu ze Amsterdam heeft verlaten. 

Vogue Man Special met Lucas Bravo

Niet alleen Vogue staat vol met lekkere leesverhalen, ook de Vogue Man Special is de moeite waard om te lezen. Want wie kan beter de cover van deze mannenspecial sieren dan Lucas Bravo, de knappe chef van de hitserie Emily in Paris? Maybe it’s Gabriel, de naam van Lucas’ personage in de serie, maybe it’s Paris, maar ik ben dol op die serie. Ja, de modewereld is een tikkeltje overdreven weergegeven, en ja, ook de Parisiennes zijn norser en zuurder dan ze in werkelijkheid zijn, maar met Parijs als decor kan het bij mij niet misgaan.

Monsieur Bravo vertelt over zijn carrière, feminisme en Parijs. “Ik heb eigenlijk een hekel aan het woord mannelijkheid, zelfs aan het woord ‘man’ of uitdrukkingen als ‘gedraag je als een man’. Alsof een man zich moet schamen om gevoelig te zijn of in touch te zijn met zijn innerlijke vrouw, want we zijn beide: man én vrouw. Omarm dat contrast en laat ze allebei aan bod komen.”

Tom Ford, de legende

Mooi, want ik ga deze maand mijn inner man omarmen, na het zien van collecties, ontwerpen en onze eigen editorials. Het favorietenlijstje op mijn lievelingswebshop staat ineens vol met mannenkleren. Ergens in de kast ligt nog een Tom Ford-mannenpak, ooit gekocht in een outlet, maar nog zo hedendaags als maar zijn kan. Met een Tom Ford kun je de plank nooit misslaan en de ontwerpen blijven voor altijd schatten om te koesteren. Modejournalist en kersverse Orange Babies-directeur (what can’t she do) Fiona Hering schreef ook een verhaal over het mode-icoon en zijn sexy-chique ontwerpen waar hij nooit en te nimmer vanaf is geweken. Enjoy Vogue en Vogue Man Special! 

Love,

Yeliz Çiçek

Editor-in-chief

Het oktobernummer van Vogue Nederland inclusief Vogue Man Special ligt vanaf 21 september in de winkel en is hier online te bestellen.