de-grootste-trends-van-lente-zomer-2023-volgens-vogues-fiona-hering-244421

Veel ontwerpers pakken flink uit, met godinnenjurken, meters lamé en pailletten. Met het idee: als het einde van de wereld nadert, kun je maar beter dansen op de vulkaan, maar wel ‘bewapend’ met militaire details en crinolines ter bescherming van de baarmoeder. De trends die het seizoen lente/zomer 2023 domineren. 

Fiona Hering over dé trends lente/zomer 2023

Shine bright

Dit seizoen draait om glitters, pailletten, lamé, liquid jerseys, rijke fluwelen, organza en chiffon. Of je nu gaat voor goud, zilver, zwart of transparante avondjurken vol stras, jurken zijn sexier than ever, gaan richting couture en doen old Hollywood herleven. 

Alaïa lente/zomer 2023
©Spotlight
1/9
Native Share
Alaïa

Multitasking to the max

Als je in íets investeert dit voorjaar, laat het dan in cargopants zijn met zo veel mogelijk handige zakken. De militaire esthetiek heeft ook zijn invloed op rokken, die zijn voorzien van extra large zakken. Uitgevoerd in chic tweed bij Chanel, of in cool karamelkleurig leer en laag op de heup hangend bij Miu Miu. 

Miu Miu lente/zomer 2023
©Spotlight
2/9
Native Share
Miu Miu

Vergeet je fietspomp niet

Er is een opvallende terugkeer van 16/17-eeuwse fardegalijnen (hoepels of gewatteerde rollen die op de heup werden gedragen om zo een rok de gewenste wijde vorm te geven), panniers en hier en daar zelfs crinolines om volume op de heupen te creëren. Ook zien we veel opblaasbare onderdelen, zoals bij Moschino en Loewe.

Dior lente/zomer 2023
©Spotlight
3/9
Native Share
Dior

IJzerwaren

De stoere buckle, oftewel de grove klipgesp die we kennen van sporttassen is hét accessoire. Of-ie nu bungelt boven een maxi- of minirok, een minuscuul topje op z’n plek houdt (Miu Miu), of als trompe-l’oeildessin verschijnt op een T-shirt. Andere koek, maar tappend uit hetzelfde stoere vaatje is de uitvergrote (cartooneske) rits.

Louis Vuitton lente/zomer 2023
©Spotlight
4/9
Native Share
Louis Vuitton

Zoetsappig

Valentino’s populaire hot pink maakt plaats voor onschuldig lichtblauw bij onder meer Prada en Burberry. Voor wie dit te zoetsappig vindt, is er ook genoeg keuze in futuristische, fluorescerende neonkleuren: blauw, groen en geel. 

Burberry lente/zomer 2023
©Spotlight
5/9
Native Share
Burberry

Grunge met geföhnde haren

Onafgewerkte zomen, flanellen ruitoverhemden op een jeans bij Bottega Veneta (ze bleken van boterzacht leer), ‘antieke’ slipdresses in bloemendessin en kapotgemaakte denim. Haal Nirvana’s succesalbum Nevermind maar weer uit de kast, want grunge is terug. Maar dan wel met geföhnde haren, gelakte nagels en killer heels.

Versace lente/zomer 2023
©Spotlight
6/9
Native Share
Versace

Opvallende kleinere trends

Optische illusie en trompe-l’oeil doen hun intrede. Gepixelde prints en vormen, nep-topless effecten. De baby, desnoods een lege draagzak (Loewe) of een nep-baby (Balenciaga) genaamd Lola, is een geliefd protestaccessoire. De boodschap? Waarschijnlijk: baas in eigen buik, bescherming van de eigen reproductieve rechten. 

Loewe lente/zomer 2023
©Spotlight
7/9
Native Share
Loewe

Asymmetrie

Niet ieders favoriete designconcept, maar er is geen ontkomen aan. Of de hoge gasprijzen er schuldig aan zijn, who knows, maar hier en daar is flink bezuinigd op stof, waardoor jurken veel dijbeen tonen. Je kunt je er in ieder geval comfortabel in bewegen. 

Alexander McQueen lente/zomer 2023
©Spotlight
8/9
Native Share
Alexander McQueen

DIY-denim

De fascinatie voor de jaren 2000 blijft nog even, immers nog steeds een grote trend op TikTok. Broeken en rokken hangen op de heup, het middenrif bloot, de focus ligt op denim, DIY- denim en oversized denim, that is. 

Marine Serre lente/zomer 2023
©Spotlight
9/9
Native Share
Marine Serre

Dit artikel is een bewerkte en ingekorte versie van het origineel, dat je kunt vinden in ons nieuwste issue. Vogue’s maartnummer met Gigi Hadid op de cover ligt nu in de winkels en is hier online te bestellen.