What’s cooking? Elke maand nodigen we in de nieuwe rubriek Haute Cuisine een bekend persoon uit om zijn of haar keuken en koelkast te openen – en misschien wel culinaire eigenaardigheden te delen – én om iets met ons te koken. Dit keer staan we in de keuken met model en presentatrice Loiza Lamers en goede vriend designer Claes Iversen die samen een typisch “old fashion” Deens dessert genaamd æblekage voor ons klaarmaken. De ontwerper gaat hiermee terug naar zijn roots. Onderaan dit artikel bekijk je een video waarmee je zelf aan de slag kunt.
In de keuken met Claes Iversen en Loiza Lamers
Sta je graag in de keuken?
Claes: “Heel graag. Het is misschien gek om te zeggen, maar het is bijna hetzelfde als een jurk ontwerpen. Ik vind het bereiden van eten erg leuk en heb daar veel plezier in. Ik hou van bakken en koken, echt dingen maken en dan ook nog delen met anderen. Het zit er van jongs af aan in. Mijn zus en ik hielpen mijn ouders met koken. Voordat ik ontwerper werd, heb ik nog overwogen om bakker te worden. Ik stond altijd in de keuken te knoeien, tot ergernis van mijn ouders. Want soms was de keuken echt ontploft.”
Via deze link meld je je aan bij ons nieuwe Instagram Channel Before it’s in Vogue
Loiza: “Ik kan wel koken, maar ben geen echte keukenprinses. Mijn verloofde Jelle staat eigenlijk het meest in de keuken. Waar ik wel goed in ben: eitjes bakken, hamburgers à la Loiza en gebakken aardappels. Dat laatste heb ik van mijn opa geleerd. Ik was dol op zijn gebakken aardappelen. Als hij ging koken stond ik er vaak bij. Van hem heb ik geleerd dat je de aardappelen van te voren niet moet koken, maar gewoon in stukjes in de pan moet doen met zonnebloemolie op hoog vuur. En natuurlijk eet ik dat met een lekkere klodder mayonaise. Het liefst nog met gebakken uitjes en curry eroverheen.”
Hoe ziet jouw keuken eruit?
Claes: “Ik zit nu tussen twee woningen in, maar ik kom uit een huis waarin de keuken bestond uit een hele verdieping. Mijn kookeiland was zeven meter lang en ik had heel veel kastruimte. Daar heb ik afscheid van moeten nemen. Die keuken mis ik nu heel erg, omdat ik gewoon zo geniet van koken. Daarom vind ik het fijn om ruimte te hebben. Mijn droomkeuken is dan ook een dubbele keuken. Een gewone keuken, in industriële stijl, waar je kookt en een bijkeuken voor alle keukenmachines die ik heb. Het hoeft allemaal niet design te zijn, maar gewoon een fijne werkkeuken. Verder wil ik een groot kookeiland, met minimaal twee ovens. Omdat ik graag bak, wil ik sowieso een oven waar stoom wordt toegevoerd. Daarnaast een grote kookplaat met minimaal zes pitten, een inpandige barbecue en meerdere koelkasten. Je moet in de keuken kunnen leven.”
Loiza: “Onze keuken is afgesloten, dus als Jelle kookt sta ik daar vaak gezellig bij. Maar in ons volgende huis willen we wel echt een grote leefkeuken. We hebben nu een groot marmeren aanrechtblad met zwarte houten keukenkastjes. Op het aanrecht staan wat kruiden, onze sodastream en het koffiezetapparaat.”
Potten met pasta
Wat staat er allemaal in de keuken?
Claes: “Ik heb keukenapparatuur van hier tot Tokio en heb een machine voor alles: van een pastamachine en worstenmakerpers, tot een broodbakmachine van KitchenAid en een Ninja ijsmachine. Die ijsmachine heb ik gekocht, omdat ik een zwak heb voor toetjes. Ik heb een heel simpel recept voor een fijn dessert: eiwitpoeder, kokosmelk en vers fruit. Een smakelijk toetje. Daarnaast heb ik geïnvesteerd in een goede koffiemachine met bonen.”