deze-verrassende-groente-is-een-van-de-grootste-foodtrends-van-2023-264413
©Paul Bellaart, Vogue Living

Bij trends denk je misschien al snel aan mode en interieur, maar ze reiken natuurlijk veel verder dan dat. Ook de inhoud van keukenkastjes is eraan onderhevig. Zo raakten we massaal verslingerd aan matcha en ontdekten we de voordelen van appelciderazijn. Tegenwoordig lijkt men ook in de ban van ube; een paarse groente die je misschien kent van – nog zo’n foodtrend – bubble tea.

De ube, een verrassende foodtrend 

Een ube – ook wel yamswortel genoemd – is om te beginnen een eeuwenoude plant. Duizenden jaren geleden werd deze voor het eerst verbouwd in Azië. Het valt in de categorie eetbare wortelknol en bevat onder andere kalium, vitamine C, bètacaroteen en antioxidanten. Veel mensen verwarren deze yamswortel met een zoete aardappel. Hoewel ze er vergelijkbaar uitzien – al is een ube paars en iets groter – behoren ze tot verschillende plantenfamilies.

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

De ube is veel meer dan alleen zijn kleur, maar het is wel een belangrijke factor in de populariteit van deze groente. Komt de ube namelijk net uit de grond heeft het nog weinig aantrekkingskracht, maar is die eenmaal verwerkt in een smoothie, ijs of pannenkoek, geeft het een prachtige paarse kleur. Dat komt door het anthocyaan; een kleurstof die je ook terugvindt in bijvoorbeeld blauwe bessen en frambozen.

Fotogeniek én lekker

Van een ube kan je over het algemeen een licht zoete smaak verwachten. Kenners noemen vaak vanille, pistache, witte chocolade en kokos als referentie, net als de term ‘nootachtig.’ Het is dan ook typisch een groente die gebruikt wordt als spread of topping. Een gezonde én lekkere toevoeging, die het gerecht ook nog eens fotogeniek maakt. Je kunt aan de slag met een rauwe ube, maar in veel Aziatische supermarkten verkopen ze deze groente ook als vloeibare jams. Een smoothie is vervolgens in een handomdraai gemaakt. Een banaan, wat kokosyoghurt en je hebt een makkelijk ontbijt voor handen.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht dat is gedeeld door @tenthousandthspoon