stomen-drogen-en-ontpillen-met-deze-essentials-geef-je-jouw-kleding-een-langer-leven-299829
©Getty Images

Met dank aan een druk en intensief leven vol events, feestjes en werkverplichtingen ondergaat onze (capsule) garderobe – bestaande uit onder meer avondjurken, kostbare designerstukken en krachtige suits – met regelmaat een gekreukeld lot. Iets waar we duidelijk zelf schuldig aan zijn. Logisch ook, want we hebben niet altijd de tijd (en zin) om alle items de juiste zorg te geven. Toch is het iets waar we meer aandacht aan zouden moeten besteden als we de ongerepte kwaliteit willen behouden. Kleding moet gedragen worden en vooral leuk zijn, maar we willen ook dat het zo lang mogelijk meegaat.

Met deze tools kun je je kleding netjes houden 

Daarom moet onze kledingkast simpelweg behandeld worden met de zorgvuldigheid die het verdient. Maar hoe doe je dat? We hebben het niet over wekelijkse bezoeken aan de stomerij of eindeloze douchesessies zodat je kleding kan stomen (en er vaak verfromfraaid uitkomt). Gelukkig zijn er verschillende tools die het leven een stuk aangenamer maken. Onze (duurzame) garderobe zal ons dankbaar zijn. Want ja, door je kleding een langer leven te geven draag je ook een steentje bij aan het milieu. Dus: give your clothes some extra love.

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

Handstomer van Steamery

Nu de zomer eraan komt en de terrassen en restaurants – oftewel onze eigen persoonlijke catwalk – weer vol zitten, is een kledingstomer de moeite waard om in te investeren. En dan met name de handstomer. Je hoeft niet die ellendige strijkplank tevoorschijn te halen en bang te zijn voor brandplekken, maar kunt gewoon met de hand jouw kleding stomen. Hij is compact, dus ook fijn om mee te nemen op vakantie. Bye bye kreukels.

©De Bijenkorf

Cirrus X kledingstomer, € 130

Ontpiller van Philips

Veel wollen truien in de kast? Die kunnen voorlopig weer opgeborgen worden. Alle gebreide kleding gaat helaas bobbelen (of pillen). Of het nu om een dure of wat minder dure trui gaat. Met een speciale kledingontpiller heb je een goedkope (en therapeutische) manier om al die bobbels weg te halen.

©Bol.com

Waszak van The Laundress

Kasjmier, wol, kant, sportkleding, bh’s, kousen en elk ander kledingstuk met knopen of versieringen. Heb je die in de kast hangen, dan is de waszak een must. Netzakken hebben een ritssluiting en zijn gemaakt van duurzaam netmateriaal. Ze zorgen ervoor dat je kleding netjes uit de wasmachine komt door te voorkomen dat de items in de war raken en bijvoorbeeld scheuren in de trommel van de wasmachine.

©The Laundress

Mesh Bag Bundle, € 20,22

Kledinghoes van Victorinox

Helaas is je kleding niet altijd veilig in de kast. Zo kunnen bijvoorbeeld stof, haar en motten je favoriete kleren beschadigen zonder dat je er erg in hebt. Onze tip: bewaar kwetsbare en kostbare designerkleding in een speciale kledingzak. Ze houden niet alleen insecten en vuil weg, maar ook je kast georganiseerd en je kleding kreukvrij. Celine heeft een mooie, maar die is niet voor ieders budget, want 1700 euro. Daarom deze van De Bijenkorf, ook een fijne.

 

©Victorinox via De Bijenkorf

Pakmaster small kledinghoes, € 55

Linen mist Marie-Stella-Maris 

Wil je je kleding niet al te veel wassen, maar toch fris houden? Dan is een linnenspray een must. Deze van Marie-Stella-Maris heeft naast een fijne lavendelgeur, ook een handig formaat voor op reis.

©Marie-Stella-Maris

Linen mist, € 32,90

Jean’s Goods droogballen

Als je dan toch kleding in de droger doet, wil je ze er wel extra zacht (zonder giftige chemicaliën) en netjes uithalen. Doe dan wat natuurlijke droogballen erbij. Ze zorgen er ook nog eens voor dat de statische elektriciteit uit je kleding ontladen wordt. En, niet geheel onbelangrijk, de droogballen verkorten de tijd van de droger.

©Jean’s Goods via Bol.com

Wasdroger Herbruikbare Wollen Droger Ballen, € 14,95

Denim wash van Tangent 

Soms stuit je op een jeans die zo lekker zit, wassen wil je dan eigenlijk niet. En de hack ‘in de vriezer leggen’, blijkt een mythe te zijn. Als het dan toch per se moet, was jouw favoriete denim dan binnenstebuiten en gebruik een speciaal wasmiddel zonder heftige bijtende chemicaliën.

©Tangent

Oud Denim Wash 500 ml, € 25

Vogue.nl ontvangt een commissie wanneer je iets aanschaft via een affiliatelink op onze site.