een-bijzondere-bruiloft-plannen-dit-zijn-de-grootste-trouwtrends-voor-2024-280570
©Lauren & Abby Ross

Toen Vogue acht eventplanners vroeg hun voorspellingen voor trouwtrends in 2024 te delen, kwam één term steeds terug: de ‘niet-bruiloft bruiloft’. Melissa Sullivan van Studio Sully vat het zo samen: “De meeste bruidsparen vragen om bruiloften zonder bruiloft. Ze willen hun liefde vieren met familie en vrienden, maar niet vasthouden aan stoffige tradities.”

De grootste trouwtrends voor 2024

Cijfers bevestigen dit: volgens een Pinterestrapport dat in mei werd gepubliceerd, is het aantal zoekopdrachten naar niet-traditionele trouwjurken op het platform met 110 procent gestegen, terwijl het aantal zoekopdrachten naar niet-traditionele trouwgeloften met 205 procent is gestegen. De term anti-bruid steeg met maar liefst 480 procent. Dat belooft veel voor de trouwtrends van 2024.

Wat een niet-traditionele bruiloft inhoudt? Denk aan menu’s gericht op informeel eten in familiestijl. Fly-on-the-wall fotografie, intieme ceremonies met grotere, aparte feestjes de volgende dag. “Bruiloften worden steeds minder gestructureerd”, zeggen Dawson Haynes en Lynn Easton van Easton Events. “Er zijn kleinere bruidsfeesten, als die er al zijn.”

En dan is er nog de mode. Steeds meer bruidsparen huren stylisten in om er zeker van te zijn dat ze een look hebben die bij hen past.

Minder tradities en formaliteiten 

De opkomst van het niet-trouwen zorgt er ook voor dat sommige tradities op de achtergrond zijn geraakt. De tijd van de sweetheart tables lijkt achter ons te liggen, net als het aansnijden van de taart. “Laten we eerlijk zijn, tegen de tijd dat de taart is aangesneden en uitgedeeld, hebben de meeste gasten de bar al gevonden en staan ze – hopelijk – op de dansvloer”, aldus hospitality-expert Bronson van Wyck.

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

“Doel is het feest gaande te houden, niet om ze terug naar hun stoel te lokken.” En hoewel een wit-groen kleurenpalet een klassieker is, willen veel bruidsparen een onderscheidender, persoonlijk decor. “Ik zie veel gedurfde patronen en meer kleur. Mensen worden steeds avontuurlijker als het gaat om het invullen van hun bruiloft”, zegt eventplanner Fallon Carter.

Dit zijn de grootste trouwtrends voor 2024 (en de tradities waarvan we dit jaar afscheid nemen).

Ceremonie op vrijdag, feest op zaterdag

Bruiloften zijn anders dan andere feesten omdat je een evenwicht zoekt tussen verwachte tradities en de wens om plezier te hebben. Soms lukt het niet om die twee met elkaar te combineren, waardoor het eerste niet wordt gerespecteerd of de reikwijdte van het laatste wordt beperkt.

Een van de trouwtrends van 2024 biedt een oplossing. “Overweeg om de ene dag te trouwen en de volgende dag het feest te geven. Door de heilige aspecten te scheiden van de profane, sla je twee vliegen in één klap. Je opent onbeperkte mogelijkheden voor het feest: thema’s, versieringen, dresscodes, uitvoering van de show, menu en omdat zelfs de meest relaxte stellen zich ongerust kunnen voelen op hun trouwdag, maak je jezelf vrij om op dag twee helemaal los te gaan op het feest”, zegt Bronson van Wyck, Van Wyck & Van Wyck.

trouwtrends 2024
©Julien Scussel
Na een burgelijk huwelijksceremonie op donderdag en een trouwdienst in de kerk op vrijdag, organiseerden Alexandre en Solange Assouline een black-tie party in Maxim’s in Parijs.

Door Hollandse meesters geïnspireerde bloemen

“De invloed van op Hollandse meesters geïnspireerde bloemsierkunst is duidelijk zichtbaar. Mensen volgen de trend van kunstige, met fruit overgoten tafelkleden met creatieve, vaak donkere arrangementen”, zegt interieurontwerper en eventplanner Colin Cowie.

“Bloemen zijn in, op een zware, oude manier. We zien grote, architecturale momenten”, vult Fallon Carter van Fallon Carter Evenementen aan.

Bruidstaart to-go en dessertstations

Sla de bediening aan tafel over en deel stukken bruidstaart uit aan gasten die dat willen. Ook kun je de taart in speciale to-go dozen doen die gasten op weg naar buiten kunnen pakken. Zo blijft de dansvloer lekker druk en kunnen feestvierders hun trek ’s nachts stillen.

“Funkier desserts zijn niet nieuw, themastations (of buffetten) wel. In plaats van espresso martini’s kun je affogato’s serveren. (Koffie en ijs zijn heerlijk en voldoen aan twee behoeften tegelijk.) Of neem een fruitstation met tajin en misschien een chocoladefontein”, aldus Melissa Sullivan van Studio Sully.

Droneshows

Welkom in het tijdperk van de droneshow. Dit innovatieve spektakel biedt een frisse kijk op het traditionele vuurwerk. Droneshows zijn niet alleen milieuvriendelijker, maar bieden ook meer aanpassings- en choreografiemogelijkheden om het unieke verhaal van het bruidspaar te vertellen. Win-winsituatie dus”, vertelt Bryan Rafanelli van Rafanelli Evenementen.

Een rek met bruidsjurken
©Jose Villa
Melissa Jacobs werkte met stylist Carrie Goldberg voor haar bruiloft in Hotel du Cap-Eden-Roc. Een rek met haar jurken.

Bruiloftstylisten 

“Bruiden en bruidegommen tillen hun trouwgarderobe naar nieuwe hoogten en roepen de hulp in van professionele stylisten om diverse looks samen te stellen voor hun speciale trouwweekend. Van het omarmen van niet-witte en niet-traditionele trouwjurken tot het loslaten van de dresscode, bij trouwkleding draait het om het maken van een statement. Deze aandacht voor stijl voegt een vleugje verfijning toe aan het hele feest”, zegt Rafanelli.

“Steeds meer bruiden zijn geïnteresseerd in stylisten voor het weekend. Hoewel het verzorgen van haar en make-up voor familie en vrienden een mooi gebaar is, willen bruiden er zeker van zijn dat ze zich op hun gemak voelen bij hun haar- en make-uptalent. Ze investeren in stylisten die er alleen zijn voor hun schoonheidsbehoeften”, aldus Augusta Cole.

Digitale gastenboeken

In 2024 maakt het conventionele gastenboek plaats voor een innovatieve digitale ervaring. Het digitale gastenboek biedt de bruid en bruidegom een meer meeslepende reis door de wensen van hun gasten. Beleef je speciale dag opnieuw met oprechte foto’s, boeiende video’s en ontroerende audioboodschappen. “Met een digitale gastenboek hoef je je geen zorgen te maken dat je dierbare schriftelijke herinneringen kwijtraakt of beschadigt”, legt Rafanelli uit.

Kleurrijk ontwerp

Ton-sur-ton kleuren gaan de boventoon voeren. “Zoals bij een recent bruiloftsdiner in blauwtinten in Venetië dat we organiseerden. Er is sprake van terughoudendheid en verfijning wanneer je wordt uitgedaagd met één kleur te werken, maar ook een interessante gelaagdheid en diepte”, zegt Cole.

trouwtrends 2024
©Adrianna Glaviano
Sarah Levine en William Jess Laird kozen voor documentairefotografie op hun trouwdag.

Documentairefotografie

Een documentairestijl van fotografie krijgt prioriteit de trouwtrends van 2024. Bruidsparen willen minder geposeerde portretten en meer openhartige content op social media. “Een toegewijd team van fotografen, videografen en contentmakers kan aanwezig zijn om het evenement in realtime vast te leggen en te posten”, legt Jennifer Zabinski van JZ Events uit.

Restaurantrecepties

Restaurants worden niet langer alleen gebruikt voor repetitiediners. Heb plezier met het inrichten van een restaurant waar je dol op bent. Geef het decor een persoonlijk tintje. “En onderschat de kracht van een goed personeelsuniform niet”, aldus Sullivan.

Privéceremonies

Steeds meer bruidsparen kiezen voor intiemere privéceremonies. “Op Cunningham Farms in Maine koos een bruidspaar voor hun privégeloften een serene bosrijke omgeving”, vertelt Cole.

Over-the-top dresscodes voor gasten

Of bruidsparen nu trouwen in hun charmante woonplaats of aan de andere kant van de Atlantische Oceaan, een avontuurlijke dresscode ligt in het verschiet. “Onze favoriete kledingwens voor 2024? Zo lang het maar over-the-top is”, voorspellen Dawson Haynes en Lynn Easton van Easton Events.

“Een zwarte stropdas betekent niet langer alleen pinguïnsmokings. Formaliteit kan leuk en creatief zijn. Moedig gasten aan hun eigen creatieve flair toe te voegen met een dresscode zoals etherische black tie. Pas wel op dat je je gasten niet te veel verward of te veel voorschrijft op een manier die beperkend aanvoelt”, aldus Sullivan.

trouwtrends 2024
©Léonard Cohade
Charlie Klarsfeld droeg een broche toen hij trouwde met Lolita Cros in Zuid-Frankrijk.

Broches voor mannen

“We hebben een grote voorliefde voor de introductie van een uniek accessoire in de wereld van de herenmode: de broche. Het combineert moeiteloos eigenzinnigheid en elegantie, waardoor je je selectie kunt afstemmen op een specifieke interesse. En het kan een perfect cadeau zijn voor je bruidsjonkers”, zegt Rafanelli.

Persoonlijke, niet-formele menu’s

Het menu moet persoonlijk aanvoelen en niet algemeen omwille van de formaliteit. Overweeg een familierecept op het menu te zetten. Als je er geen hebt, kies dan een gerecht van een opmerkelijk etentje dat jullie ooit hadden. “Filet mignon is uit, pho is in”, zegt Sullivan.

Champagnetoren
©Aaron Delesie
Een champagnetoren op de bruiloft van Carly Cucco en Austin Barnard.

Champagnetorens

Wat oud is, is zeker weer nieuw: de champagnetoren. Pure glitter en glamour.

Duurzaamheid

Mensen houden veel meer rekening met duurzaamheid. Wat geven we weg? Hoe gebruiken we minder plastic? “We letten goed op hoe het decor het milieu beïnvloedt. Voor sommige bruiloften op een privélandgoed of een familieboerderij kweken we van tevoren bloemen die we willen gebruiken”, aldus Cole. Een van de trouwtrends die we ook na 2024 zullen blijven zien.

Van deze tradities nemen we (steeds vaker) afscheid 

Sweetheart-tafels

De trend van exclusieve sweetheart tables is aan het afnemen. Koppels kiezen ervoor om het met vrienden en familie te vieren en willen een gezamenlijke eetervaring in plaats van een afgezonderde tafel voor twee. “Ik vind dit een geweldige trend. Je kunt de rest van je leven samen met je echtgenoot of echtgenote eten. Dit is een van de weinige keren dat al je vrienden en familie er zijn – waarom zou je dan niet met hen dineren”, vindt Cole.

Afscheidsbrunches

Het laatste waar gasten op zitten te wachten na een lang feestweekend is nog een formele gebeurtenis. Vooral als die plaatsvindt in de ochtend na een rumoerige nacht. “Sla de afscheidsbrunch over en laat ze genieten van een welverdiende pauze”, vindt Van Wyck.

Strikken

Strikken hebben hun hoogtepunt bereikt. Ze zijn niet voor niets klassiek en fijn qua kosten, maar ze zijn momenteel overal en hebben rust nodig”, vindt Sullivan.

Grote bruidsfeesten

Er was een verschuiving in kleinere en intiemere gastenaantallen met als gevolg daarvan kleinere bruidsfeesten. Een kleiner bruidsgezelschap met je naaste omgeving zorgt voor meer tijd en gemak gedurende de dag. Van het samen klaarmaken tot groepsfoto’s voorafgaand aan de festiviteiten.

Traditioneel taart aansnijden

“In plaats van het traditionele aansnijden van de taart, voorzien wij creatieve alternatieven. Denk dessertstations, een ‘stille’ aansnijding of het helemaal overslaan van de taart om plaats te maken voor laat op de avond eten”, zegt Van Wyck.

Wit en groen

Sullivan: “Het wit-groene kleurenpalet is uit. Kleurentrends veranderen voortdurend, maar in 2024 zullen we veel meer felle kleuren zien. Lavendel, groen en wit waren populair dit jaar. Volgend jaar zien we een verschuiving naar warme kleuren zoals klaproosrood en zonsondergangkleuren. We zitten al een tijdje in een zone van 50 tinten wit met een beetje groen. Ik zie veel gedurfde patronen en veel meer kleur. Mensen worden veel avontuurlijker als het gaat om het ontwerpen van hun bruiloft.”

Formeel vertrek

Veel bruidsparen kiezen ervoor om na de bruiloftsreceptie direct door te gaan naar de afterparty zonder een formeel vertrek.

Bijpassende jurken voor bruidsmeisjes

“We zien een verschuiving van uniforme bruidsmeisjesjurken naar individuele jurken. Door bruidsmeisjes een specifieke kleur of patroon te geven, kunnen ze een beetje van hun persoonlijkheid toevoegen aan de kleding”, aldus Carter.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd door Vogue US.