haute-cuisine-met-gisele-azad-deze-dip-is-een-absolute-smaakbom-350491
©Lucy van den Boogaard

What’s cooking? Elke maand nodigen we in de nieuwe rubriek Haute Cuisine een bekend persoon uit om zijn of haar keuken en koelkast te openen – en misschien wel culinaire eigenaardigheden te delen – én om iets met ons te koken. Dit keer staan we in de keuken met Vogue’s columnist Gisele Azad die ons en kijkje geeft in de Perzische keuken. Onderaan dit artikel bekijk je een video waarin je zelf aan de slag kunt.

In de keuken met Gisele Azad

Sta je graag in de keuken?

“Ja, dat sowieso. Maar ik ben niet iemand die graag werkt met een recept. Dan krijg ik echt een error. Ik flans liever zelf iets in elkaar. Laat mij maar gewoon vrij in de keuken en dan zie ik wel wat eruit komt. Zo gaat het ook in de Iraanse keuken, zo koken mijn moeder en oma ook. We doen alles op gevoel. De recepten worden van generatie op generatie doorgegeven. Nu ik wat ouder ben, probeer ik echt goed te koken, bijvoorbeeld gerechten die ik van mijn moeder heb geleerd. Qua eten keer ik steeds meer terug naar mijn roots.”

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

Hoe ziet jouw keuken eruit?

“Toevallig zijn we nu met de keuken bezig. Ik creëer af en toe een soort buitenkeuken waarin we koken. Alles is op dit moment heel erg DIY. Mijn vriend Rudmer kookt vaak boven een vuurtje, of we gebruiken een Japanse grill. Ik hou van de smaak van groenten en vlees die boven vuur zijn bereid. Als onze keuken straks af is, ziet-ie er zo uit: hij is ontworpen om twee grote ruimtes in onze cabin met elkaar te verbinden via een gang, en in die gang komt de keuken. We hebben nu bedacht dat je, als je langs de keuken loopt, niet direct ziet dat het een keuken is. Er zit wel een kraan in, maar de rest is verborgen.”

Pure ingrediënten

Welk keukenapparaat is jouw absolute ‘holy grail’?

“Dat heb ik niet echt, maar ik heb wel een fijne rasp van Microplane. Dat is oprecht het beste wat er is. Hij ziet er simpel uit, maar je kunt er van alles mee. Ook goede messen zijn onmisbaar, net als een fijne snijplank. Ik heb er een van Röshults. Omdat we veel buiten koken, zijn we ook fan van het Japanse kampeermerk Snow Peak. Dat merk is helemaal een hype onder kampeerfanaten, en hun producten zijn echt de investering waard. Ik drink elke ochtend mijn koffie buiten uit een aluminium mok van hen. Alles blijft daarin heel warm, of juist heel koud. En hij ziet er ook nog eens stylish uit.”

Ik kan niet zonder…

“Goede olijfolie. En kruiden van de Iraanse winkel. Ik koop mijn kruiden nooit in de supermarkt. Ook heb ik altijd goed zuurdesembrood in huis, van Broodje van Eigen Deeg in Groningen, en boter van de lokale boer. Olijven haal ik bij een Marokkaanse winkel. Soms snack ik wat olijven tussendoor, dat vind ik echt een girl dinner. Verder heb ik standaard augurken in huis.”

Kleine smaakvolle gerechten 

Wat is jouw favoriete keuken?

“De mediterrane keuken. Ik hou heel erg van pure ingrediënten zoals goede olijfolie. Als je topingrediënten gebruikt, is koken helemaal niet moeilijk. Als ik bij een Italiaans restaurant ben, kijk ik altijd of er iets Siciliaans op de kaart staat. Maar ik hou ook van Japans, Thais, Mexicaans en Indiaas. Ik ben echt geen moeilijke eter: ik wil alles proberen. Als ik uit eten ga en er is een verrassingsmenu, kies ik dat altijd.”

Welke kookboek vind je geweldig?

“Als ik al uit een kookboek kook, dan is het uit het kookboek van Estela. Dat is een restaurant in New York. Ik heb het boek daar gekocht toen ik er ging lunchen voor mijn dertigste verjaardag. Ik was zo onder de indruk van alles wat we daar aten, dat ik alles wilde weten. Daarom heb ik dat kookboek meegenomen. Ik ben echt fan.”

Mijn favoriete recept is…?

“In de Iraanse keuken eten we vaak dips, want we houden van kleine gerechten. Een van mijn favoriete dips is er een met aubergine en gefermenteerde yoghurt.”

Zo maak je Gisele’s favoriete recept

Dit heb je nodig voor de de dip:

  • aubergine
  • gedroogde munt
  • knoflook
  • ui
  • kashk (gefermenteerde yoghurt)
  • walnoten

Zo maak je de favoriete dip van Gisele Azad in je eigen keuken: fruit de ui en knoflook aan. Voeg daarna het vruchtvlees van de aubergine toe, die je eerst in de oven hebt geroosterd, samen met de gedroogde munt. Voeg op het einde de in olie gebakken walnoten toe. Dan gaat er kashk bij, dat een fris zuurtje aan de dip geeft. Bewaar wel een beetje ui apart en frituur die op het laatst. Zo heb je een crispy topping van ui. Het resultaat is een smaakbom in één dip: romig, zuur en knapperig tegelijk. Allerlei smaken in één gerecht. Serveer het met brood: heerlijk om in te dippen.

©Lucy van den Boogaard

Shop hieronder een aantal van de favoriete producten in de keuken van Gisele Azad.

Rasp van Microplane

rasp
©Bol.com

Rasp, € 25,99

Zoutmolen Peugeot Paris

zoutmolen
©Bol.com

Zoutmolen, € 40

Tafelborstelset van Iris Hantverk

tafelkwast
©Arket

Tafelborstel, € 39

Zelf aan de slag

Gisele Azad leert ons in onderstaande video hoe je het gerecht zelf maakt.

Vogue.nl ontvangt een commissie wanneer je iets aanschaft via een affiliatelink op onze site.