marte-boneschansker-mijn-nachtkastje-is-een-altaar-met-kristallen-een-olielamp-en-wierook-204576
©Iris Vlekke

Elke slaapkamer wordt vrolijk van een (klein) spektakelstuk: een fijn nachtkastje is daarom een must. Vintage, modern, bomvol (mode)boeken, kaarsen of favoriete beautyproducten? Het kleine item naast het bed wordt door iedereen ánders gebruikt. Wij willen van deze vrouwen weten hóe, en natuurlijk wat erin of op ligt.

Deze week het nachtkastje van theatermaker en model Marte Boneschansker.

“Ik vind mezelf echt een prinses op de erwt.”

Wat voor nachtkastje heb je?

“Mijn nachtkastje is anders dan anders, want ik heb er niet echt een. Het bed is ingebouwd in een houten frame: je moet het zien als een verhoogde bedstee. Rondom mijn bed zit een rand van hout met luikjes waar spullen inzitten, maar eigenlijk ligt er meer bovenop. Zoals mijn pillow mist, een spray met lavendelgeur waar ik prettig door slaap. Ik spuit er wat van op mijn kussen, ook als ik op reis ben en in een hotel slaap. Mijn dromen-dagboek ligt er ook: na mijn droom schrijf ik vaak in hanenpoten waar die overging. Zo vergeet ik het niet.

Marte Boneschansker
©Marte Boneschansker
Marte altaar

Verder is mijn nachtkastje een soort altaar. Met kristallen stenen, een olielamp en wierook (Nirvana). Er liggen ook cadeautjes die ik van mijn moeder kreeg, zoals een ginkgo blad. En sinds kort een thermometer, want ik ben overgestapt naar hormoonvrije anticonceptie. Dus ik meet elke dag braaf mijn temperatuur.”

Welk boek ligt erop?

“Dichtbundels van Herman de Coninck en Wisława Szymborska zijn favoriet. Dat lees ik graag voor het slapengaan. Een paar gedichten en ik val zo in slaap. Qua fictie: Waar gezongen wordt van Shula Tas. Dat boek gaat over een vrouw die stopt met zingen als haar ouders overlijden.”

 Snoozen of showtime?

“Er ligt geen telefoon naast mijn bed. Een ouderwetse wekker maakt mij wakker. Ik ben echt een snoozer, dat is best wel een probleem. You snooze, you lose, maar snoozen zó lekker. Als ik bijvoorbeeld om half acht moet opstaan, zet ik de wekker om 07.15 uur en snooze dan drie keer. Ik vind dat een mooi aantal. Het belangrijkste is dat ik acht uur per nacht kan slapen. Dat is voor mij heilig.”

Marte Boneschansker
©Marte Boneschansker
Marte slaapkamer

Slaap je in stijl?

“Ik heb allemaal mooie japonnen, maar ben er te lui voor. Dus ik slaap niet in stijl, pak gewoon een T-shirt. Voor de rest draag ik niks, ook mijn sokken gaan uit. In de zomer slaap ik het liefst naakt. Ik heb ergens gelezen dat je dan langer leeft. Mijn kamer is heel koud – de ramen staan altijd open tijdens het slapen – dus wollen dekens zijn een must.”

Heb je een bepaald bedritueel?

“Ik ben wat dat betreft echt een prinses. Voor het slapengaan neem ik het liefst een bad. Ik smeer me dan van top tot teen in met olie van Kama (Sugandhadi Rejuvenating), dat is zo lekker. Een stukje zelfliefde. Ik heb twee olies van Kama, eigenlijk wel mijn favoriete beautyproducten.

Na het afdrogen gebruik ik producten van Paula’s Choice, een fijn merk. De Perfect Facial Hydrating Cream van Aesop is ook een favoriet en smeer ik op mijn gezicht. Daarna ga ik mediteren. Ik kan niet slapen zonder meditatie, anders lig ik te woelen. ”

Marte Boneschansker
©Marte Boneschansker
marte selfie

Benieuwd naar meer nachtkastjes? Hier lees je over dat van Victoria Koblenko.