atlete-marlou-van-rhijn-weet-de-authentieke-plekken-op-aruba-nog-te-vinden-209391

Een zonovergoten vakantie op Aruba of weekendje Barcelona voor de boeg? De beste tips komen van ‘zij die al gingen en genoten’. In de rubriek Vogue en voyage verklappen vrouwen hun best bewaarde vakantiegeheimen en geven zij een kijkje in hun koffer. Paralympisch atlete Marlou van Rhijn komt sinds 2014 bijna jaarlijks op Aruba. En hoewel ze het toerisme ziet toenemen, weet ze de echt authentieke plekken nog altijd te vinden.

“Mijn liefde voor het eiland is makkelijk te verklaren: ik ben héél erg lui op vakantie, en op Aruba kun je volledig ontspannen.” Lachend: “Val ik als atlete nu ontzettend door mand?”

Tips Aruba

Aruba, Bonaire of Curaçao?

“Veel Nederlanders gaan naar Bonaire of Curaçao, maar ik hou veel meer van Aruba. Het is wat Amerikaanser. Het centrum is bijna een soort Disney, maar je hebt ook hele mooie natuur. Huur een huis én een auto, en tour het hele eiland rond. Zo krijg je de full Aruba experience.

Een beetje over het eiland crossen, op het strand liggen en eten: dat doe ik het liefst. Bij wijze van uitzondering heb ik vorige keer ook gewindsurfd. Ik moet toegeven: dat was onwijs leuk en voor herhaling vatbaar. Het is een windy eiland, dus Aruba is daar perfect voor.”

Strandhoppen

“Ga tijdens je roadtrip op zoek naar de mooiste stranden. Je komt bekende badplaatsen tegen, maar ook kleine rotsstranden, omringd door ongerepte natuur. Helaas kan ik mijn favorieten niet tippen, want de echt kleine strandjes hebben geen naam. Ga zelf op onderzoek uit en je komt ze gegarandeerd tegen.

Maak daarbij ‘gebruik’ van de jetlag die je bij aankomst hebt: ga vroeg je bed uit en rijd in alle stilte over het eiland. Tegen de tijd dat het echt heet wordt, lig je heerlijk op het strand.”

©Marlou van Rhijn

Zuidelijkste puntje

“Uiteraard kent Aruba ook massa-toerisme, tot het onaantrekkelijke toe. Wat mij betreft kun je de strip dan ook beter overslaan. Dat deel voelt niet echt als Aruba. Mijn favoriete plek is San Nicolas, helemaal in het zuidelijkste puntje – en dus ver van de grote hotels. Je kunt daar ook een route lopen die langs allerlei street art leidt. Een leuke manier om de stad te ontdekken.

Oranjestad is ook een bezoekje waard. Je eet er de lekkerste Arubaanse pastechi (gevulde pasteitjes) bij Pastechi House. En ja, over toeristisch gesproken: hier tref je koningin Máxima en koning Willem-Alexander levensgroot op de voorgevel aan. Laat je niet afschrikken door het hoge toerisme-gehalte, want geloof me: je eet hier écht heel lekker. De plek is zelfs populair onder locals.”

Goede koffie en verse kokos

“Daarnaast is Eduardo’s Beach Shack een van mijn favoriete plekken. Je vindt er de lekkerste ontbijtjes en veel vers fruit. De beste koffie scoor je bij Island Grind en voor de verste vis van het eiland moet je naar Zeerovers.

Een andere leuke tip vind je bij de vuurtoren, in het noorden. Als je geluk hebt, staat daar een man met verse kokos.”

©Marlou van Rhijn

Travel essentials

Céline in het vliegtuig

“Veel meer dan swimwear, strandjurkjes en een zonnebril heb je niet nodig. Ik kocht ooit een veel te grote zonnebril van Céline op het vliegveld, die ik in het vliegtuig opzet om mijn vliegangst te verbergen. Ik vlieg veel, maar ben best angstig zo hoog in de lucht. Als ik moet vliegen, heb ik deze zonnebril altijd bij me.” Lachend: “Hij geeft me rust, heb ik mezelf aangepraat. En sowieso is een zonnebril wel handig op Aruba.”

©Marlou van Rhijn