lucy-woesthoff-blijft-terugkeren-naar-florence-ik-weet-inmiddels-precies-waar-je-moet-zijn-206134
©Jouke Bos

Een trip naar Italië of weekendje Barcelona voor de boeg? De beste tips komen van ‘zij die al gingen en genoten’. In de rubriek Vogue en voyage verklappen vrouwen hun best bewaarde vakantiegeheimen en geven zij een kijkje in hun koffer. Lucy Woesthoff vertelt waarom Florence bij uitstek haar lievelingsstad is voor een stedentrip, en geeft tips.

“Ik ben er nu drie keer geweest, en ik wil de komende maanden weer gaan. Florence heeft een beetje van alles: verbazingwekkende kunst en geschiedenis, prachtige architectuur, mooie winkels en natuurlijk al dat fantastische Italiaanse eten. Dit zijn niet zomaar plekjes die ik heb gegoogeld; hier móet je heen.”

Tips Florence

In je eentje

“De drie keer dat ik er was, had ik gezelschap van mijn man Dinand. Maar ik zou ook graag een keer alleen gaan.” Lachend: “Natuurlijk ben ik dol op mijn kinderen, maar ik plan elk jaar een trip in m’n eentje. Florence is daar de perfecte plek voor. Ik voel me er, alleen als vrouw, veilig. De stad voelt ook niet afstandelijk. Het is niet groot en je kunt alles te voet doen. De mensen zijn superaardig en nemen de tijd voor je. Bovendien vind ik het een heel inspirerende plek. Ik zou er graag een keer naartoe gaan om te schrijven.”

Kunst en cultuur

“De Renaissance is in Florence begonnen; achter de stad schuilt een rijke geschiedenis. Als ik daar ben, vind ik het heerlijk om me daarin onder te dompelen. Dinand en ik zijn hele dagen op de been om musea te bezoeken en rond te wandelen. Ik hou ervan om over kunst en geschiedenis te leren en dan onze favoriete momenten van de dag te bespreken bij een heerlijk bord pasta.”

“Mijn favoriete musea zijn Uffizi Galerij, Galleria dell’Accademia – Michaelangelo’s David staat hier – en Museo dell’Opera del Duomo. Ook De Boboli-tuinen zijn zeker een bezoekje waard. De Gucci Garden kun je wat mij betreft wel overslaan. Misschien leuk als je een grote Gucci-fan bent, maar ik vond het de prijs en tijd niet waard.”

Smaakexplosie

“Cibreo is een van de beste restaurants waar ik ooit ben geweest. Het bestaat sinds 1979 en is precies wat je van een klassiek Italiaans familierestaurant verwacht: een beetje die ouderwetse sfeer, ietwat donkere belichting en perfecte service. Het eten is pretentieloos en klassiek, zeer verfijnd en delicaat. Alles wordt met zoveel passie en talent gemaakt. Echt een heel speciale plek.”

“Toen wij daar de eerste keer kwamen en zeiden dat we vegetarisch zijn, zag ik de schrik op het gezicht van de hostess. Maar ze nam het aan als een uitdaging. We hebben nog nooit zo lekker vegetarisch gegeten.”

Tips Florence
©Lucy Woesthoff (@lucywoesthoff)

Palazzo

“We slapen het liefst in SoprArno Suites. Het is meer een soort eigen palazzo dan een hotel; de karaktervolle suites zijn stuk voor stuk prachtig. Ook is het personeel supervriendelijk en de locatie top; je vindt ze in het hart van de stad.”

“Andere plekjes die tot onze favorieten behoren zijn Trattoria Cammillo, Locale voor pre-diner cocktails, L’OV Osteria voor vegetarisch en veganistisch eten en Carduccio Firenze voor biologisch eten en sapjes – perfect na een overdosis pasta en ijs.”

Tips Florence
©Lucy Woesthoff (@lucywoesthoff) – Links: Trattoria Cammillo, rechts: SoprArno Suites

Pot pourri en vintage

“Ik bezuinig nooit op mijn huidverzorging bij het inpakken van mijn koffer. Ik ben dol op de natuurlijke producten van Lois Lee. Ze hebben ook een travel kit die perfect is voor je handbagage. Ook een goed boek en een grote zachte sjaal voor tijdens de reis zijn essentieel.”

“Op de terugweg zit m’n tas vaak voller. Ik breng in Firenze altijd een bezoekje aan Santa Maria Novella om mijn favoriete pot pourri in te slaan. Dat is de oudste – en waarschijnlijk ook mooiste – apotheek ter wereld. En natuurlijk even langs een van mijn lievelingswinkels: Stella McCartney. Ook leuk: ‘window shopping’ op de Ponte Vecchio, de vintage juwelen zijn prachtig. En sneakerwinkel SOTF. Dinand koop daar áltijd iets voor zichzelf of de jongens.”

Florence tips Lucy Woesthoff
©Lucy Woesthoff (@lucywoesthoff)