sla-de-amalfikust-over-en-bezoek-in-plaats-daarvan-dit-charmante-italiaanse-eiland-265530
©Getty Images

Ik geef toe dat het misschien wat vergezocht klinkt om een eiland op slechts 150 kilometer van de kust van Amalfi als low-key of relaxt te beschouwen, maar je zult me op mijn woord moeten geloven. Ponza, het grootste eiland van de archipel van de Pontijnse Eilanden, is namelijk lange tijd overschaduwd door het luxe aanbod van de naburige eilanden. Het enigszins primitieve karakter zorgt er daarom voor dat relatief weinig internationale toeristen er komen. Toch is het een favoriete vakantiebestemming van de Romeinen.

Het Italiaanse eiland Ponza

Als je van de veerboot afkomt, in de prachtige haven van Ponza met zijn snoepkleurige huizen en winkelpuien, staat de tijd stil. Je ziet grote groepen lokale vissers hun dagelijkse vangst uit netten halen. Kinderen lopen met hun blote zandvoeten langs de haven en de geur van sfogliatelle hangt in de lucht.

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

Ponza is zeker voor een bepaald type reiziger. Iemand die zich niet laat verleiden door luxe accommodaties en vijfsterrenservice, of door hippe strandclubs die te dure cocktails verkopen op drukke stranden. Ponza doet aan eenvoud op het hoogste niveau. Het eiland lokt mensen die gecharmeerd zijn van een bed & breakfast en rotsachtige baaien verkiezen boven het gemak van zandstranden.

Ponza heeft iets aards dat niet voor iedereen weggelegd is, maar als je op zoek bent naar een ontspannen trip waar je tijdens het avondeten je zwemkleding aanhoudt, dan is dit misschien wel het perfecte eiland voor jou.

Op reis naar Puglia? Lees hier alles over de onontdekte rotsige stranden, authentieke restaurants en stijlvolle traditionele boerderijen waar je kunt overnachten.

Tijdloze B&B’s

Als je op zoek bent naar een extravagant hotel, kunnen we je uit de droom helpen. Luxe gastvrijheid ga je hier niet vinden. Wel is Ponza bezaaid met charmante bed & breakfasts die zo heerlijk vastzitten in de tijd dat je je grootouders hier wel voor je kunt zien.

Alleen al vanwege de locatie is het meest iconische verblijf op het eiland Grand Hotel Chiaia di Luna, gelegen op een heuvel met uitzicht op de halvemaanvormige baai met dezelfde naam. De kamers zijn van airconditioning en alle gemakken voorzien. Het restaurant biedt het mooiste uitzicht op het eiland en de bar met terras komt ’s avonds tot leven met jonge, aantrekkelijke mensenmassa’s die bij zonsondergang binnenstromen en tot laat blijven. Hoewel het slechts tien minuten lopen is naar de haven, biedt het hotel de hele dag een gratis pendeldienst, zoals gebruikelijk is bij de meeste hotels in het gebied rond de haven.

Chiaia di Luna ponza
©Monica Mendal
Chiaia di Luna

Iets verderop vind je Grand Hotel Santa Domitilla, bekend om zijn zoutwatergrotzwembaden. Ben je op zoek naar iets eenvoudigers? Dan biedt Gennarino A Mare een primair pensiongevoel met een uitstekend restaurant en uitzicht op de haven. Hotel Torre dei Borboni is gevestigd in een historisch gebouw op slechts drie minuten lopen van de haven. Het hotel beschikt over 48 mediterraan geïnspireerde kamers, verdeeld over de historische toren en de nieuwere vleugel.

Voor een spannender verblijf is Villa Laetitia. Deze villa wordt geleid door de familie Fendi en is gerenoveerd door Anna Fendi Venturini. Het is anders dan het zusterhotel in Rome, omdat het is ontworpen meer als een intiem pension te voelen dan als een hotel. Gebroken stukjes mozaïektegels sieren het pand, het ontbijt wordt geserveerd onder een schaduwrijke veranda met uitzicht op het eiland. Elk van de zes kleine kamers is kunstzinnig ontworpen met de perfecte mix van kitsch en retro-glamour.

Villa Laetitia ponza
©Monica Mendal
Villa Laetitia

Hier wil je eten

Als je door de haven loopt, ga dan naar Pasticceria Gildo voor een zoet ontbijt of een aperitivo. Vervolgens wil je naar Oresteria voor een lunch of diner met pasta en zeevruchten. In de buurt ligt Ristorante EEA, een restaurant dat het meest dichtbij fine dining komt op het eiland. Hier eet je in een sfeervolle omgeving met panoramisch uitzicht. Mis vooral de risotto met carpaccio van rode garnalen niet.

Je dagen in Ponza breng je waarschijnlijk door met zwemmen in de verschillende baaien, of calas, verspreid over het eiland. De meest memorabele maaltijden vind je daarom aan het strand – of moet ik zeggen, aan de baai. La Marina op Cala Feola is de showstopper van het eiland met zijn interessante inrichting en verse vis- en pastagerechten. Vergelijkbaar is Da Enzo al Frontone op het strand van Frontone. De unieke ervaring begint al op het moment dat Enzo je uit de haven haalt om naar zijn kleine paradijs te varen. Eenmaal daar word je getrakteerd op een viergangenmenu met een vaste prijs, met alles wat vers is die week.

Als je helemaal in het noordelijke deel van het eiland bij Cala Fonte bent, volg dan de trappen naar Da Igino. Hier kun je terecht voor een eenvoudige, maar heerlijke maaltijd met uitzicht op de baai. Iedereen zal je vertellen dat een boottocht naar Palmarola niet compleet is zonder een lunch op het strand van O’ Francese. Gelegen in het enige bouwwerk op het eiland dat open is voor het publiek. Verse vis wordt uit het net geserveerd.
Da Igino en La Marina ponza
©Monica Mendal
Da Igino en La Marina

Zwemmen in de mooiste baaien

De beste manier om de zwembaaien van Ponza te ervaren is per boot. Taxi’s op het vasteland zijn prijzig en bussen niet heel efficiënt. Voor de beste baaien die toegankelijk zijn vanaf het vasteland, ga je naar Le Forna en volg je de weg naar La Caletta en Piscine Naturali. Op de rotsachtige baaien kun je ligbedden en parasols huren. Ook huur je hier paddleboards en kajaks om de baai te verkennen die aansluit op Cala Feola. Je kunt hier gemakkelijk rondreizen met de boottaxi, die je meeneemt voor de lunch in La Marina.

cala fonte Cala Feola ponza
©Monica Mendal
Cala fonte en Cala Feola

Een andere baai die via het land bereikbaar is, is Cala Fonte in het noordoostelijke deel van het eiland. Hier vind je een verhard platform met ligbedden. De ondiepe wateren maken dit een optimale plek voor jonge kinderen, maar als je liever bij de rotsen langs de open zee zit, kun je de roeiboot naar de wildere kant nemen. (Vergeet niet waterschoenen mee te nemen – je hebt ze hier hard nodig.)

Met de boot, die je regelt bij de verschillende bootverhuurstands in de haven, heb je toegang tot enkele van de meer majestueuze zwemplekken in Ponza. Denk aan Chiaia di Luna, Cala di Lucia Rosa en Cala dell’Acqua. Als je eenmaal rond Ponza bent gelopen, ga dan naar het onbewoonde Palmarola. Dit is de meest ongerepte plek van de Pontijnse eilanden, waar geen huizen, havens of hotels zijn, maar slechts één restaurant – althans voorlopig.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd door Vogue US.