waar-is-the-crown-gefilmd-11-locaties-die-je-gewoon-kunt-bezoeken-231346

Buckingham Palace en Windsor Castle in beeld brengen is geen sinecure. Maar gelukkig voor de makers van The Crown zijn er genoeg statige locaties in het Verenigd Koninkrijk om uit te kiezen. “We kiezen locaties omdat ze er ongelooflijk vorstelijk uitzien”, vertelde Pat Karam, de locatiemanager van het Netflix-drama, eerder aan Vogue. “Er wordt ontzettend veel onderzoek gedaan om [de sets] er zo accuraat mogelijk uit te laten zien.”

Locaties in ‘The Crown’ die je kunt bezoeken

Veel van deze grootse huizen en kastelen zijn open voor het publiek, wat betekent dat fans van de serie een kijkje achter de schermen kunnen krijgen van waar gefilmd wordt. En, als extra bonus, vermijd je op die manier ook nog eens de enorme drukte bij de real-life koninklijke bezienswaardigheden.

Nu het vijfde seizoen van de hitserie op Netflix te zien is, zet Vogue elf locaties uit The Crown op een rijtje die je tijdens je volgende weekendje weg ook echt kunt bezoeken.

Burghley House, Lincolnshire, Engeland

Dit 16e-eeuwse landgoed, waar de beroemde Burghley Horse Trials plaatsvinden, werd gebouwd door William Cecil, de Lord High Treasurer van koningin Elizabeth I. Het grootse Tudorhuis is te zien in het nieuwste seizoen van The Crown, waarin de brand wordt getoond die Windsor Castle in 1992 verwoestte. Buiten het scherm heeft Burghley House door de jaren heen een aantal echte koninklijke bezoekers gehad, waaronder prinses Diana en prinses Anne.

Burghley House is een van locaties in The Crown
©Getty Images
1/11
Native Share

Ardverikie Estate, Inverness-shire, Schotland

Ardverikie Estate in de Schotse Hooglanden was het decor voor Balmoral Castle, de Schotse residentie van de koningin, in verschillende seizoenen van The Crown, waaronder deel vijf. Balmoral is eigendom van de Britse koninklijke familie sinds 1852 toen prins Albert, de echtgenoot van koningin Victoria, het kocht. Tot op heden is het hun privébezit. Ardverikie Estate – een 19e-eeuws huis dat beroemd is geworden in de BBC-serie Monarch of the Glen – is het perfecte alternatief voor het koninklijke landgoed. Zo maken de Schotse baroniale architectuur, waaronder de op een kasteel geïnspireerde ‘peperbus’-torentjes, het net zo koninklijk als het echte landgoed.

Ardverikie Estate is een van locaties in The Crown
©Getty Images
2/11
Native Share

Lancaster House, Londen, Engeland

Deze 19e-eeuwse voormalige koninklijke residentie aan de Londense straat Pall Mall is geen onbekende in de tv- en filmwereld. Zo was Lancaster House te zien in onder meer The Young Victoria en The King’s Speech. Het herenhuis, op een steenworp afstand van het echte Buckingham Palace, wordt gebruikt om het interieur van de officiële Londense residentie van de koningin weer te geven in The Crown, ook in seizoen vijf. Houd de website van Open City in de gaten voor de geselecteerde data dat het open is voor bezoekers gedurende het hele jaar.

Lancaster House
©Getty Images
3/11
Native Share

Waddesdon Manor, Buckinghamshire, Engeland 

In aflevering drie van het nieuwste seizoen van The Crown zien we een jonge Mohamed Al-Fayed die het Ritz Paris koopt. In plaats van het beroemde hotel kozen de producenten van de serie voor Waddesdon Manor in Buckinghamshire als stand-in. Gebouwd in de 19e eeuw door Baron Ferdinand de Rothschild, is het een passende keuze, aangezien het neoklassieke gebouw ontworpen is door een Franse architect.

Waddesdon Manor
©Getty Images
4/11
Native Share

Wilton House, Salisbury, Engeland

Een van de bekendste locaties in The Crown is Wilton House. Het statige huis, waar de graaf en gravin van Pembroke wonen, is ook gebruikt om de weelderige interieurs van Buckingham Palace na te bootsen in een aantal seizoenen van de serie. Naast de 17e-eeuwse tekenkamers is ook de indrukwekkende kunstcollectie, met werken van onder andere Rembrandt en Van Dyck, een bezoek waard.

Wilton House
©Getty Images
5/11
Native Share

Somerleyton Hall, Norfolk, Engeland 

De interieurs van dit Jakobijnse landhuis, vlakbij Lowestoft, dienden als achtergrond voor het landgoed Sandringham van de koningin in seizoen vier van The Crown, wanneer de koninklijke familie aankomt in de residentie in Norfolk voor hun jaarlijkse kerstbijeenkomst. Als privéresidentie van Lord en Lady Somerleyton is de hal zelf gesloten voor het publiek, maar de twaalf hectare aan prachtige tuinen zijn van maart tot september geopend voor bezoekers.

Somerleyton Hall
©Getty Images
6/11
Native Share

Belvoir Castle, Leicestershire, Engeland

Het interieur van Belvoir (uitgesproken als het Engelse woord beaver) Castle moest in eerdere seizoenen van The Crown  Windsor Castle voorstellen. In werkelijkheid dateert de locatie uit de 11e eeuw en is het kasteel sinds de 16e eeuw het voorouderlijk huis van de hertog en hertogin van Rutland. Het is gebruikt als filmlocatie voor verschillende tv-programma’s en films, waaronder The Da Vinci Code.

Belvoir Castle is een van locaties in The Crown
©Getty Images
7/11
Native Share

Hylands House, Essex, Engeland

Het echte Witte Huis ligt dan wel 600 kilometer verderop, maar Hylands House, met zijn statige buitenkant, werd gebruikt als stand-in. En wel tijdens seizoen drie van The Crown waarin prinses Margaret (Helena Bonham Carter) en haar man Lord Snowdon (Ben Daniels) in 1965 de Amerikaanse president Lyndon B. Johnson ontmoeten. Het neoklassieke gebouw heeft gerestaureerde stijlkamers uit zowel het Georgische als Victoriaanse tijdperk en is op bepaalde dagen van het jaar geopend voor het publiek.

Hylands House is een van locaties in The Crown
©Getty Images
8/11
Native Share

Caernarfon Castle, Gwynedd, Wales

Soms kan de echte locatie ook dienen als filmset, zoals in het geval van Caernarfon Castle in het noordwesten van Wales. In 1969 was het de locatie van de investituurceremonie van prins Charles, waar de royal het insigne van zijn rang kreeg uitgereikt in overeenstemming met zijn titel, de prins van Wales. In het derde seizoen van The Crown zagen we dit moment op dezelfde locatie, waar de troonopvolger (Josh O’Connor) deelneemt aan de ceremonie met zijn moeder, koningin Elizabeth II (Olivia Colman). Tegenwoordig staat het 11e-eeuwse UNESCO-werelderfgoed wereldwijd bekend als een van de beste gebouwen uit de middeleeuwen.

Caernarfon Castle is een van locaties in The Crown
©Getty Images
9/11
Native Share

Winchester Cathedral, Hampshire, Engeland

In 1965 vond de begrafenis van Winston Churchill plaats in St Paul’s Cathedral in Londen, maar de kathedraal van Winchester was een veel praktischere opnamelocatie om de historische gebeurtenis in de derde serie van The Crown in scène te zetten. De gotische kathedraal – een van de grootste in Europa – heeft al heel lang nauwe banden met het koningshuis. Verschillende koninklijke huwelijken vonden er plaats, waaronder dat van koningin Mary en prins Philip van Spanje in 1554 en dat van koning Hendrik IV en Joanna van Navarra in 1403. Tegenwoordig wordt de kathedraal echter vooral geassocieerd met schrijfster Jane Austen, die er in 1817 werd begraven.

Winchester Cathedral
©Getty Images
10/11
Native Share

Audley End House, Essex, Engeland

Om de interieurs van Balmoral Castle in seizoen drie in beeld te brengen, koos het locatieteam van The Crown voor Audley End House, een 17e-eeuws herenhuis dat bekend staat als een ‘paleis in alles behalve naam’. Tegenwoordig is Audley End een derde van zijn oorspronkelijke omvang, maar het nog steeds indrukwekkende Jakobijnse gebouw herbergt een enorme collectie kunstwerken, waaronder schilderijen van Canaletto en Giovanni Battista Cipriani. De grote zaal en de bibliotheek werden eerder gebruikt voor opnamen van Windsor Castle en Eton in de eerste en tweede reeks van The Crown, terwijl de tuinen zijn gebruikt voor de Britse tv-serie Antiques Roadshow. Het landgoed is open voor het publiek en is vooral betoverend in december wanneer er een kleurrijke lichtshow te zien is op het terrein.

Audley End House is een van locaties in The Crown
©Getty Images
11/11
Native Share

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd door Vogue UK.