de-mooiste-toscaanse-dorpjes-om-te-bezoeken-tijdens-je-roadtrip-249326
©Getty Images

Hoewel Puglia en Sicilië – laatstgenoemde mede dankzij het tweede seizoen van The White Lotus – momenteel tot de populairste vakantiebestemmingen behoren, zou ook zeker Midden-Italië op je to go-list moeten prijken. Het prachtige heuvelachtige landschap in Toscane, waar de Italiaanse cipressen de oneindig lijkende oprijlanen sieren, leent zich namelijk uitermate goed voor een idyllische roadtrip. Uiteraard mag je daarbij de steden Florence en Siena niet overslaan, maar op de eerste plaats zijn het misschien wel de prachtige knusse dorpjes die regio rijk is waar je een pitstop wil maken – Il dolce far niente op z’n best. Wij zetten de tien mooiste Toscaanse dorpjes op een rij.

De mooiste Toscaanse dorpjes

Het oog bevestigt meteen dat je in deze tien dorpjes inderdaad het idyllische Italiaanse plattelandsleven treft. Maar het zijn ook daadwerkelijk de populairste plekken om in Toscane te bezoeken, zo blijkt uit onderzoek van Holidu. Zij stelden de top tien samen op basis van zoekgeschiedenis op Google: de dorpjes met minder dan 10.000 inwoners waar, twaalf maanden lang, gemiddeld het meest naar werd gezocht, kregen een plek in de lijst. Het bezoeken waard zijn ze dus zeker, ook als het aan de Italianen zelf ligt: in het onderzoek werd vooral gekeken naar zoekopdrachten afkomstig uit Italië.

Dus, staat een roadtrip door de provincie Toscane op de planning? En ben je vooral op zoek naar authentieke plekken om te verblijven? Overweeg dan zeker deze tien dorpjes te bezoeken.

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

1. San Gimignano

Op nummer één staat San Gimignano, gelegen onder de rook van Florence; binnen een uur rij je vanaf de stad het middeleeuwse dorpje tegemoet. Deze plek geeft je ongetwijfeld een goede eerste indruk van het Italiaanse platteland, mede dankzij de veertien torens die boven San Gimignano uittorenen. Het is dan ook niet bepaald verrassend dat het historisch stadscentrum sinds 1990 op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO prijkt.

San Gimignano is een van de mooiste Toscaanse dorpjes
©Getty Images
San Gimignano

2. Forte dei Marmi

Forte dei Marmi ligt, in tegenstelling tot vele andere kleine dorpjes, aan de kust. Desondanks is het allesbehalve een typische badplaatsbestemming. Leuk om te weten: het dorpje dankt zijn naam deels aan de marmergroeven in het gebied, die het marmer leverden dat werd gebruikt voor de prachtigste gebouwen in heel Italië.

3. Volterra

Wie dol is op sculpturen, wil neerstrijken in Volterra. Dit dorpje, dat op de derde plaats in de top tien prijkt, staat bekend als de thuis van vele beeldhouwers en ambachtslieden. Tijdens een wandeling door de sfeervolle steegjes stuit je op talrijke ateliers en werkplaatsen, waar deze beeldhouwers hun sculpturen en andere kunstwerken tentoonstellen en te koop aanbieden.

Volterra is een van de mooiste Toscaanse dorpjes
©Getty Images
Een werkplaats in Volterra

4. Castiglione della Pescaia

Minstens zulke mooie steegjes tref je in Castiglione della Pescaia, dat ook nog een prachtig zandstrand heeft – iets met het beste van twee werelden. Maar het letterlijke hoogtepunt van het dorp? Het middeleeuwse kasteel, gelegen op het hoogste punt, waar je een prachtig uitzicht hebt over het glooiende landschap.

5. Montalcino

Op nummer vijf prijkt het allerkleinste dorpje in de lijst; Montalcino heeft nog geen zesduizend inwoners. Maar wie denkt dat er niks te doen is, heeft het mis: deze plek staat vooral bekend om de ligging midden in de heuvels, wat de perfecte omstandigheden biedt voor wijnbouw. Wie van wandelen en wijnproeverijen houdt, zit hier dus goed.

Montalcino is een van de mooiste Toscaanse dorpjes
©Getty Images
Montalcino

6. Pienza

Ten zuidoosten van Siena ligt Pienza, beter bekend als de stad van de pecorino. Wanneer je door de kleine straatjes van het dorp wandelt, dringt de geur van de schapenkaas continu je neus binnen – ja, je moet er van houden, maar als je dat doet, is dit dé plek om op het terras te ploffen en de schapenkaas bij je aperitivo te nuttigen.

7. Pitigliano

Pitigliano is zo’n dorpje waar je urenlang op het dorpsplein wil rondhangen, kijkend naar het Italiaanse dorpsleven dat zich als een film om je heen afspeelt. Maar eigenlijk word je pas echt verwonderd als je iets verder uit het dorp wandelt, waardoor je vanaf een afstandje kan zien hoe de huizen als het ware uit turfstenen rotsen omhoog rijzen. Een waanzinnige aanblik.

8. Chianciano Terme

Met een kleine zevenduizend inwoners behoort Chianciano Terme tot de kleinste dorpjes in deze lijst. Hoewel het dorpje, gelegen op een heuvel, een bezoekje waard is vanwege z’n historie – het eeuwenoude stadscentrum is nog omringd door hoge muren, waarbinnen een kasteel staat – is het dorpje ook de ideale uitvalsbasis voor een heerlijke spadag in Toscane. Deze plek staat namelijk bekend om haar waterbronnen, die geneeskrachtige eigenschappen zouden hebben.

Chianciano Terme is een van de mooiste Toscaanse dorpjes
©ANP
De route naar Chianciano Terme, door de regio Val d'Orcia

9. San Vincenzo

Hou jij van de charme van een haven en een sfeervolle boulevard? Dan moet je in San Vincenzo zijn. Het dorpje zelf heeft ook een mooi historisch centrum, maar je zal al snel merken dat het hier rondom de boulevard te doen is – vooral tijdens zonsondergang.

10. Capalbio

Na velden vol olijfboom- en wijngaarden te hebben gepasseerd, kom je aan in Capalbio, een stadje dat ook wel ‘het kleine Athene’ wordt genoemd vanwege het historisch-artistieke belang dat Capalbio tijdens de Italiaanse renaissance had. In het centrum zijn auto’s verboden, dus je zal de straatjes te voet moeten verkennen – maar dat is, mede dankzij de prachtige verborgen pleintjes, geen straf.

Juist een vakantie naar het Italiaanse Puglia op de planning? Hier vind je authentieke tips voor de prachtige vakantiebestemming gelegen in de ‘laars’ van Italië.