de-5-grootste-gezondheidsvoordelen-van-kokoswater-volgens-experts-297878
©Getty Images

Er zijn maar weinig drankjes die zo’n perfecte balans vinden tussen gezond en lekker als kokoswater. Het is rijk aan smaak en voedingswaarde, maar laag in calorieën. De voordelen van kokoswater zijn voor de meesten van ons gewoon te aantrekkelijk – vooral omdat het makkelijk te verkrijgen is en goed past binnen een gebalanceerd dieet.

De voordelen van kokoswater

Samantha Dieras, geregistreerd diëtist en directeur ambulatory nutrition services bij het Mount Sinai Hospital in New York, legt uit dat kokoswater simpelweg de heldere vloeistof is die je in een kokosnoot ziet. Niet te verwarren met kokosmelk, wat volgens haar de ondoorzichtige melkachtige vloeistof is die ontstaat als het geraspte of gesnipperde kokosvlees wordt gepureerd en gezeefd. Kokoswater heeft keer op keer bewezen meer te zijn dan alleen een heerlijk drankje om van te genieten. Hieronder leggen experts uit welke voordelen kokoswater heeft voor je gezondheid.

Kokoswater bevat veel voedingsstoffen en antioxidanten

Kokoswater is een geweldige bron van essentiële voedingsstoffen en antioxidanten die belangrijk zijn voor een gezond dieet. Dieras noemt aminozuren, antimicrobiële peptiden, koolhydraten, enzymen, elektrolyten, vitamine C en antioxidanten als slechts een paar van de voedingsstoffen die je kunt vinden in een glas kokoswater.

Het hydrateert

Kokoswater bestaat voor 95 procent uit water, waardoor het een uitstekende bron van hydratatie is als je dorst of weinig energie hebt. Dieras zegt dat kokoswater kan helpen voorkomen dat je uitgedroogd raakt als je vocht verliest door dagelijkse activiteit of ziekte zoals overgeven of diarree. Maar vervang je normale waterinname niet helemaal door kokoswater – daarover later meer.

Kokoswater ondersteunt het behouden van een gezond gewicht

Elizabeth Sharp, gediplomeerd arts en oprichter van Health Meets Wellness, zegt dat kokoswater caloriearm is en minder vet bevat dan andere suikerrijke vruchtensappen en smoothies. Hierdoor is kokoswater een gezonder alternatief als je iets lekkers wil drinken. Als je het rechtstreeks uit een kokosnoot drinkt, kan het geen toegevoegde suiker bevatten. Dieras voegt eraan toe dat kokoswater, dankzij de de hydraterende eigenschappen, onnodige honger en overtollige energie-inname kan verminderen. Ook tonen onderzoeken aan dat kokoswater de stofwisseling kan stimuleren.

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

Dr. Sharp merkt echter op dat er in kokoswater ook aanzienlijke hoeveelheden macronutriënten ontbreken, zoals bepaalde eiwitten en vetten die cruciaal zijn voor de maaltijd- en bloedsuikerregulatie. Ze raadt dus een dieet aan dat voldoende macro- en micronutriënten bevat om alles in balans te brengen.

Het kan nierstenen voorkomen

Dr. Sharp legt uit dat het drinken van kokoswater supernuttig kan zijn bij het voorkomen van nierstenen. Nierstenen ontstaan wanneer calcium en andere stoffen kristallen vormen in je urine. Hoewel het getest is met een kleine steekproef, toont dit onderzoek aan dat kokoswater je urinecitraat, kalium en chloride kan verhogen. Dit vermindert vervolgens de kans op de vorming van deze kristallen.

Kokoswater vult je elektrolyten aan na een training

Dieras zegt dat kokoswater vaak wordt gebruikt als een drankje voor na het sporten om de elektrolyten op pijl te houden. We verliezen elektrolyten na inspanning en deze dienen hierna te worden aangevuld. Dr. Sharp legt uit dat ons lichaam meer elektrolyten nodig heeft als we overmatig zweten en onze spieren inspannen. Kokoswater bevat bepaalde elektrolyten zoals natrium, kalium en magnesium die kunnen helpen om dat evenwicht te herstellen. Er zijn zelfs onderzoeken die aantonen dat kokoswater gunstiger is voor herstel dan gewoon water na de training.

De (mogelijke) nadelen van kokoswater

Hoewel het drinken van kokoswater veel voordelen voor de gezondheid heeft, zijn er een paar dingen waar je rekening mee wil houden. Dieras zegt dat alle beweringen dat kokoswater anti-verouderingseigenschappen heeft ongegrond zijn. Op dit moment zijn er geen definitieve onderzoeken die deze beweringen ondersteunen.

Er zou ook meer onderzoek nodig zijn om te kunnen zeggen dat kokoswater kan helpen om de kans op hartaandoeningen te verlagen of de algehele gezondheid van het hart te bevorderen. Ze legt uit dat de kalium in kokoswater kan helpen bij het reguleren van de effecten van natrium op het lichaam. Dus, theoretisch zou kokoswater kunnen helpen bij het verlagen van een hoge bloeddruk. Maar voor nu is dat allemaal slechts theoretisch.

Suikergehalte

Een nadeel van kokoswater is het suikergehalte, volgens dr. Sharp. Kokoswater kan je bloedsuikerspiegel snel doen stijgen, zegt ze, vooral als het op een lege maag of in grote hoeveelheden wordt geconsumeerd. “Ik raad aan om het te benaderen als sap”, zegt ze. “Het kan geweldig zijn in kleine hoeveelheden en ideaal om te combineren met vezels, eiwitten en vetten om bloedsuikerpieken te voorkomen.”

Niet veilig voor iedereen

Hoewel kokoswater over het algemeen veilig is voor de meeste mensen om te drinken, zegt Dieras dat er een paar uitzonderingen zijn. Ze zegt dat je baby’s nooit kokoswater moet laten drinken, omdat het fluoride bevat, wat giftig kan zijn voor pasgeborenen. Als je diabetes hebt of aan een nierziekte lijdt en geen kalium kunt opnemen, raadt ze aan om het voor de zekerheid met voorzichtigheid te drinken of helemaal te vermijden. Dr. Sharp is het daarmee eens. Maar als je kokoswater in je dieet wil opnemen, zegt ze dat je het in kleinere hoeveelheden moet drinken en je bloedsuikerspiegel goed in de gaten moet houden.  Kokoswater kan namelijk leiden tot een verslechtering van de glykemische controle en hypoglykemie, zegt ze.

Te weinig elektrolyten

En voor atleten of marathonlopers zegt ze dat kokoswater niet genoeg elektrolyten bevat om je uitgeputte natrium- en magnesiumgehalte aan te vullen. Dit kan buikkrampen veroorzaken wanneer je het drinkt tijdens een duurtraining. Je kunt het dus beter bij je gewone sportdrank houden – of gewoon water.

Zoals met alles wat met gezondheid te maken heeft, is het altijd het beste om medisch advies in te winnen bij je arts of een professional in de gezondheidszorg. Gezien alle voordelen die je kunt halen uit het drinken van kokoswater, is het drankje misschien wel het overwegen waard.

Meer weten over kokos? Ontdek hier de gezondheidsvoordelen van kokosolie voor je huid

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd door Vogue UK.