10-eenvoudige-manieren-om-je-hooikoortsklachten-te-verminderen-296398
©Kate Bellm, Vogue Nederland, mei 2024

Het aantal pollen neemt toe, en daardoor zwellen vele ogen weer op. Dus wenden we ons natuurlijk tot Google. Het aantal zoekopdrachten naar “hoe hooikoorts te genezen” is momenteel met meer dan 5000 procent gestegen, wat suggereert dat de allergie – waar bijna een kwart van ons elk jaar last van heeft – ons flink teistert. Stuifmeel beïnvloedt mensen op verschillende manieren, maar de allergische reactie die het veroorzaakt kan een heleboel vervelende klachten met zich meebrengen. Van jeukende, rode ogen en een kriebelende keel tot aanhoudend niezen, hoofdpijn en vermoeidheid. Vogue tipt tien manieren om jouw hooikoortsklachten te verminderen, zodat jij het hooikoortsseizoen heelhuids doorkomt.

Het hooikoortsseizoen is geopend

Binnenblijven betekent niet dat je veilig bent voor hooikoortsklachten. “Pollendeeltjes zijn piepklein en kunnen zich over grote afstanden verspreiden”, zegt Parvinder Sagoo, hoofdapotheker en klinisch adviseur bij Simply Meds, dat een scala aan medicijnen tegen hooikoorts aanbiedt. “Als je je ramen en deuren vaker openzet om lucht binnen te laten, vinden ze hun weg naar binnen, hechten ze zich aan verschillende dingen in je huis, of kunnen ze rechtstreeks in je ogen of neus terechtkomen.”

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

Tips tegen hooikoortsklachten

Als je last hebt van hooikoorts – en dat al een tijdje hebt – dan weet je dat antihistaminica en luchtwegverhelderende neussprays kunnen helpen. Maar er zijn ook een aantal natuurlijke manieren om de greep van pollen te verlichten deze zomer – zelfs als het hooikoortsseizoen op zijn hoogtepunt is. Hieronder vind je tien tips tegen hooikoortsklachten.

Het balsem-trucje

“De belangrijkste oorzaak van aanhoudend niezen zijn meestal pollendeeltjes die je neusholte binnendringen en zich daar nestelen, wat een kriebelend gevoel veroorzaakt dat leidt tot korte niesbuien”, zegt Sagoo. Om ze op te vangen voordat ze binnendringen, dep je een balsem zoals vaseline rond de opening van elk neusgat, en zorg je ervoor dat je het de hele dag door opnieuw aanbrengt, vooral na het snuiten van je neus.

Houd de pollenvoorspellingen in de gaten

Als je hooikoorts echt erg is, loont het om voorbereid te zijn. Kijk op de website van Pollennieuws voor een pollenvoorspelling die vijf dagen van tevoren beschikbaar is. Het geeft ook gedetailleerde informatie om je te helpen plannen rond gebieden en tijden met verhoogde pollenbelasting. Als algemene regel geldt dat de pollenniveaus het hoogst zijn in de vroege ochtend en late namiddag, dus vermijd grasland indien mogelijk op deze tijdstippen.

Was je gezicht regelmatig

Het klinkt misschien voor de hand liggend, maar wassen is belangrijk als pollendeeltjes zich zo goed kunnen hechten aan kleding, gezichten en handen. “Je moet ervoor zorgen dat je je gedurende de dag voldoende wast om je handen en gezicht vrij te houden van achtergebleven pollen. Ik raad aan om je gezicht twee keer per dag te wassen met water, zodat het ook in je neus en ogen kan komen. Dit is vooral belangrijk als je last hebt van jeukende of tranende ogen”, zegt Sagoo. Verkoelende maskers helpen bij gezwollen, rode ogen. Leg bijvoorbeeld het Vichy Mineral 89 sheet mask in de koelkast om de huidbarrière te versterken, terwijl het diep hydrateert en geïrriteerde ogen verzacht. Zorg er ook voor dat je je kleding zoveel mogelijk wast, of ze nu buiten zijn geweest of niet, om ze te ontdoen van stof of pollen.

Kalmeer je ogen

Verzacht gezwollen en geïrriteerde ogen door regelmatig oogdruppels te gebruiken. Optrex’ oogdruppels zijn uitstekend en kunnen enorm helpen. Voor onmiddellijke verlichting (en wat verkoeling) kun je een paar cryo-bollen zoals Quantum Botanika’s Cryo Depuffer in je koelkast bewaren en over je ogen houden wanneer je ze nodig hebt.

Probeer een neusspoeling

Verhoog het niveau van je normale gezichtsreiniging met een “neusreiniging”, een ritueel dat net zo glamoureus is als het klinkt. “Het is een geweldige manier om je te ontdoen van irriterende stoffen die zich hebben vastgehecht aan haartjes die zich hoog in je neusholte bevinden”, aldus Sagoo. “Gebruik een of twee keer per dag een zoutwateroplossing, kantel je hoofd schuin over je bad of wastafel en probeer met een trechtervormig hulpmiddel de zoutwateroplossing recht in je neus te schieten.” De golf water zou moeten helpen om eventuele irriterende stoffen weg te spoelen en te verwijderen, terwijl het gebied van slijm wordt gereinigd.

Sluit ramen en deuren

Pollen kunnen binnenkomen door open ramen en deuren, dus als je er echt last van hebt, overweeg dan om ze waar mogelijk gesloten te houden. “Ik zou aanraden om ramen en deuren slechts een korte periode per dag te openen”, zegt Sagoo. “Als je in een flat woont en het wordt er benauwd en warm, zet de ramen dan op een kier en leg er een laken of iets dergelijks overheen, zodat het voor pollendeeltjes moeilijker is om binnen te komen.” Bovendien zal een luchtreiniger automatisch 99,95 procent van de deeltjesvervuiling, waaronder sporen, allergenen en pollen in je huis detecteren en opvangen – meer dan het geld waard.

Maak je huis schoon

“Stof en mijten kunnen hooikoorts en soortgelijke allergieën veroorzaken, dus het verminderen en regelmatig verwijderen van stof rondom je huis zal de allergieën verlichten”, zegt Chris Michael, MD van luchtzuiveringsspecialist Meaco. “Stofzuig vaak met een stofzuiger met HEPA-filter om pollendeeltjes op te vangen en zorg ervoor dat het filter regelmatig wordt vervangen, zodat ‘ie goed blijft werken.”

Een lepel honing

“Honing is een natuurlijke remedie tegen hooikoorts, omdat de bijenpollen die hierin zitten je lichaam ongevoelig kunnen maken voor andere pollen”, zegt Sagoo. “Het verhogen van je inname kan hooikoortssymptomen aanzienlijk verminderen. Een lepel of twee per dag rechtstreeks uit de pot is voldoende, of voeg het toe aan je ontbijt of een warme drank.”

Probeer kruidenthee

Verschillende kruidenmengsels kunnen onze allergieën verminderen en tegelijkertijd onze geest kalmeren. Theeën met kurkuma en gember zijn bijvoorbeeld uitstekende opties om de hele dag door van te genieten, terwijl die met pepermunt neusverstopping kunnen helpen verlichten en het verstoppingsgevoel in je hoofd kunnen verzachten. Ook heet water met verse gember en een scheutje van de eerder genoemde honing kan helpen om pollen af te weren.

Doe regelmatig de was

Net als onze kleren kunnen onze lakens, handdoeken, bankhoezen en kleedjes pollen en andere deeltjes uit de lucht vasthouden. “Het is van groot belang dat beddengoed minstens één keer per week wordt gewassen, of zelfs na een paar zonnige dagen waarop het aantal pollen sterk is gestegen”, adviseert Sagoo. Droog je kleding niet in de buitenlucht om te voorkomen dat pollen zich aan de stof hechten.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd door Vogue UK.