gothic-bruiloften-buddymoons-en-minimalisme-de-grootste-trouwtrends-van-2023-236646
©Jouke Bos, Vogue Nederland, mei 2022

Het lijkt nog ver weg, maar voor je het weet staat wedding season weer voor de deur. Wat worden de trouwtrends van 2023? De meest illustere weddingplanners uit de mode-industrie zeggen dat we aankomend jaar een breuk met de traditie kunnen verwachten. Bruidsparen maken zich los van de conventie en zeggen ‘ja’ tegen persoonlijke details, van strikken en corsages tot jurken met couturedetails.

Trouwtrends 2023

“Bruiloften begonnen in veel opzichten nogal standaard te voelen”, zegt Katie Smyth, medeoprichter van de Londense bloemendesignstudio Worm. “Stellen stappen af van wat ze vinden dat ze moeten doen, en concentreren zich op het ritueel van het trouwen.” Neem bijvoorbeeld de bruiloft van Anouk en Dominique Schemmekes op het Malieveld in Den Haag dit jaar. Onconventioneler wordt het niet.

“Het is een spannende tijd om met bruiloften te werken, want ze zijn creatiever, unieker en persoonlijker dan ooit tevoren”, voegt weddingplanner Liz Linkleter toe. “Traditionele formats voelen als iets uit het verleden. Ik hou ervan hoe vrij koppels zich nu voelen om zich te uiten – er zijn echt geen regels.” Het creatieve bureau My Beautiful City is het daar roerend mee eens: “Het is meer geaccepteerd geworden om de dag precies zo te laten verlopen als het bruidspaar wil, in plaats van de druk en verwachtingen van hoe het zou moeten zijn.”

Dit zijn de belangrijkste trouwtrends om naar uit te kijken in 2023.

Grote thema’s

Hoewel themabruiloften – van een rave tot een achttiende-eeuws bal – een leuke draai aan de dag geven en gasten creatief laten zijn, is er één specifieke stijl die de verbeelding van bruidsparen prikkelt: volgens Linkleter zijn gothic bruiloften “het absolute tegenovergestelde van een traditionele witte bruiloft”. Met wilde bloemen en druipende kaarsen die uitnodigen tot extravagantie.

Tish Weinstocks gothic bruiloft behoort tot de trouwtrends van 2023
©Chris Lensz
Tish Weinstock droeg drie bijzondere vintage jurken voor haar huwelijk op Belvoir Castle.

Het driedaagse huwelijksfeest van beautyjournalist Tish Weinstock in Belvoir Castle zal een inspiratiebron zijn voor bruiden en bruidegommen die zich richten op een bijzondere ervaring. (Het bruidspaar liet na het diner de kanonnen van het kasteel afgaan.) Niet alleen om de gasten te plezieren, maar ook om het werk van fotografen als Ben Wheeler meer redactioneel aan te laten voelen. “Er lijkt een grote nadruk te liggen op entertainment en livemuziek met verschillende aspecten gedurende de dag. Dat is geweldig voor de energie in de foto’s”, zegt de veelgevraagde fotograaf.

De ‘buddymoon’

De buddymoon is een nieuwe term die zeker in de smaak zal vallen bij degenen die geloven in zogeheten bride tribes. Bij buddymoons feesten koppels eerst voordat ze trouwen. “Onze klanten zijn op zoek naar locaties die ze een week lang kunnen overnemen en een uitgebreide buddymoon kunnen houden met hun vrienden”, deelt Linkleter. “Afterparties zijn enorme en complete evenementen op zich – vaak op aparte locaties met een heel andere uitstraling.” Ze noemt het roaring 2020-huwelijk van Camille Charrière in art nouveau-hotspot Maxim’s in Frankrijk als de voorloper van de nachtclubs-als-locatie-trend.

Alles op maat

“De druk wordt steeds groter om ervoor te zorgen dat je bruiloft helemaal uniek is en helemaal jou voelt”, merkt Linkleter op, terwijl Romy St Clair van Sage Flowers zegt dat de vraag naar persoonlijke accenten bruidsfeesten alleen maar ambitieuzer maakt met hun verzoeken op maat. De bloemen moeten net zo persoonlijk zijn als de jurken die de vrouwen dragen.

De bruiloft van Daisy Hoppen in Londen bevatte veel persoonlijke accenten, waaronder Franse frietjes en mini Magnums.
©Emilie WHITE
De bruiloft van Daisy Hoppen in Londen bevatte veel persoonlijke accenten, waaronder Franse frietjes en mini Magnums.

Collega-bloemisten bij Worm zeggen dat ze ook steeds meer aanvragen krijgen voor vroege ochtendceremonies en late avondfeesten. “Koppels breken met tradities die niet noodzakelijkerwijs bij hen en hun waarden passen. En spreken hun geloften uit wanneer zij willen dat er confetti wordt gegooid.”

Prachtig in zijn eenvoud

Terwijl lila het roze in boeketten vervangt en bruiden ivoorkleurige jurken inruilen voor sfeerverhogende kleuren, is er ook een groeiend enthousiasme voor een meer ingetogen huwelijk. “De lockdown liet ons een nieuwe manier van bruiloften zien”, zegt Smyth van Worm. “Als gevolg daarvan is er een verschuiving opgetreden in de gedachten van bruidsparen. Ze begrijpen dat je misschien niet door het vaak zeer stressvolle proces hoeft te gaan van het organiseren van een grote uitbundige bruiloft.”

Linkleter gelooft dat de toename van aanvragen voor traditioneel chique tafelkleden – denk: kraakhelder wit linnen, antieke zilveren kandelaars, prachtig zilveren servies en klassieke witte borden – een directe reactie is op “alle kleur en patroon en gekte die elders gaande is”. De “terugkeer naar elegantie en het weglaten van overbodige toeters en bellen” wordt zeker weerspiegeld in de jurkenmarkt, waar ontwerpster Danielle Frankel moodboards heeft gezien vol verwijzingen naar Charles James, Madame Grès, Balenciaga en Dior’s New Look.

“Het minimalisme uit de jaren negentig zal ook een grote rol spelen in de trouwtrends van 2023”, aldus Frankel. De ontwerpster krijgt vooral aanvragen voor traditionele silhouetten met een moderne flair. “Het is interessant omdat ik ook mode uit de jaren vijftig prominenter zie worden. Dus we zullen zien hoe die twee met elkaar samenwerken binnen dezelfde golf.”

Lucy Williams vond haar ideale slip-meets-Greciaanse jurk in Danielle Frankels boetiek.
©Benjamin Wheele
Lucy Williams vond haar ideale slip-meets-Greciaanse jurk in Danielle Frankels boetiek.

Vintage kant-specialist Jane Bourvis voorspelt ook dat slank gesneden jurken in zware crêpes en matte stoffen de wensenlijst van de bruiden zullen domineren, met lange mouwen die een opleving maken. “Hoewel ik van ontwerpen uit de jaren dertig en veertig houd, denk ik dat couture-achtige styling de boventoon zal voeren. Denk aan boothalzen en een algemene ‘bedekte’ esthetiek”, zegt ze.

Ook fotografie wordt minder slushy, meer chic, waarbij Linkleter namens haar klanten fotografen voorbeelden geeft van Vogue-shoots. “Er is zoveel meer nadruk op tijdloze, romantische beelden. Bruiden lijken het idee van twee of drie grotere prints aan hun muur te waarderen, in plaats van hun social media te vullen met eindeloos veel beelden”, zegt Wheeler. Koppels staan ook meer open voor film en de authenticiteit ervan. Linkleter voegt eraan toe dat videomakers meer opdrachten krijgen omdat families op zoek zijn naar krachtige montages en geweldige soundtracks.

‘Something green’ in plaats van ‘something blue’

Duurzaamheid is steeds belangrijker geworden binnen de wedding scene. Bruiden en bruidegommen vinden innovatieve manieren om afval te beperken op een dag die in het teken staat van overdaad. Homegrown is een modewoord aan het worden, nu bruidsparen vrienden en familie vragen om bloemen en planten te kweken voor charmante, sentimentele displays die een kleinere ecologische voetafdruk hebben dan bloemen die worden verscheept.

“Bruidsparen stappen ook af van grote bloemeninstallaties. Ze kiezen vaker voor kleinere displays die niet zoveel afval opleveren”, voegt Smyth toe, die een toename meldt van kleine, sobere boeketten die er ongelooflijk chic kunnen uitzien. “In plaats van huwelijksgeschenken moedigen bruidsparen hun gasten aan om een bos bloemen mee naar huis te nemen. Een leuke touch en een stap in de richting van een duurzamere dag.”

Camille Charriere's kanten jurk behoort tot de trouwtrends van 2023
©Maxime Ballesteros
De geüpcyclede kanten trouwjurk van Camille Charrière was een ode aan de jaren 90, maar had ook iets van de jaren 60.

Wat de mode betreft, verwacht Bourvis dat slepen van geüpcycled kant volgend jaar het glamourgehalte van bruiloften zullen verhogen. “We hebben de laatste tijd veel bruiden gekleed met sluiers die over hun gezicht en helemaal over hun rug vallen”, zegt de verzamelaar, voor wie detail alles is. “Ik denk dat het vrij onmogelijk is om er beter uit te zien. We investeren net zoveel tijd in onze sluierontwerpen als in onze jurkontwerpen.” Andere hoogtepunten uit het vintage bruidscircuit? Hoge halzen en lage ruggen.

Microtrends

Buttonholes (corsages gedragen door de bruidegom en andere mannelijke gasten, red.) zijn in het verleden ernstig over het hoofd gezien”, zegt Smyth, die op een missie is om dit bij Worm recht te zetten. Op het bruidsfront geven strikken een meisjesachtige draai aan jurken, kapsels, boeketten… noem maar op.

Niet alleen onberispelijke tafellakens en bijpassende kandelaars, maar ook fruit is in. “Gebruik citroenen en sinaasappels als kaarsenhouders, granaatappels voor kleur, druiven voor grandeur en ga zo maar door”, stelt het team van My Beautiful City voor. “Het is een andere aanpak dan snijbloemen en draagt bij aan het plezier en de individualiteit.” Koppels die ambacht belangrijk vinden, leggen ook de nadruk op handgemaakt keramiek dat tafels tot leven brengt. Daarbij steunen ze liever lokale bedrijven in plaats van grote verhuurbedrijven. De snuisterijen worden gekoesterde aandenkens aan de grote dag, lang nadat de katers zijn verdwenen en de bedankkaartjes zijn verstuurd.

Vogue's Laura Hawkins speldde een bloem op in het knoopsgat van haar man Joe's revers.
©Nick Tucker Photography
Vogue's Laura Hawkins speldde een bloem op in het knoopsgat van haar man Joe's revers.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd door Vogue UK.