duran-lantink-is-een-van-de-finalisten-voor-de-lvmh-prize-2024-294922
©LVMH

De LVMH Prize heeft de lijst met finalisten voor de editie van 2024 bekendgemaakt. Het zijn: Aubero van Julian Louie uit de Verenigde Staten, Duran Lantink uit Nederland, Hodakova van Ellen Hodakova Larsson uit Zweden, Marie Adam-Leenaerdt uit België, Niccolò Pasqualetti uit Italië, Paolo Carzana uit het Verenigd Koninkrijk, Pauline Dujancourt uit Frankrijk en Standing Ground van Michael Stewart uit Ierland.

Duran Lantink in de finale voor LVMH Prize 2024

“De halve finale van de 11e LVMH Prijs benadrukte de diversiteit en rijkdom van de creatieve benaderingen van de kandidaten”, zegt Delphine Arnault, CEO van Christian Dior, die de toewijding van de ontwerpers aan zowel vakmanschap als duurzaamheid opmerkte. “Ik ben ook verheugd dat twee voormalige halve finalisten van de Prijs, Duran Lantink en Niccolò Pasqualetti, de finale hebben bereikt”, voegde de executive eraan toe. Lantink stond voor het eerst op de shortlist van de editie 2019 van de award, die voorafging aan de golf van populariteit en lovende kritieken die de ontwerper kreeg na zijn Parijse debuut in maart 2023. Pasqualetti was de eerste halve finalist in 2022. Beide ontwerpers zijn een bewijs van het belang van veerkracht, en ook van hoe essentieel het is voor ontwerpers om hun vaardigheden te blijven aanscherpen en hun esthetiek te verfijnen.

Savoir-Faire Prize

Na de negen finalisten van vorig jaar zijn er nu weer acht finalisten. Wel strijden ze dit jaar om drie awards in plaats van de gebruikelijke twee. LVMH heeft een Savoir-Faire Prize toegevoegd, die uitmuntendheid in vakmanschap, duurzaamheid en technische innovatie beloont, naast de Grand Prize en de Karl Lagerfeld Prize.

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

Louie en Larsson, evenals Lantink, staan bekend om de verschillende manieren waarop zij deadstock materiaal en vintage of afgedankte items in hun collecties upcyclen, terwijl Stewart en Dujancourt elk een doordachte en duurzame aanpak hebben ontwikkeld voor de productie en schaalgrootte van hun collecties. De eerste Savoir-Faire Prijs kan dus door iedereen gewonnen worden.

Diversiteit

Op deze lijst van finalisten staan vier mannen, drie vrouwen en één non-binair persoon. Hoewel dit een van de meest genderinclusieve finalisten is in de recente geschiedenis van de Prize, is het niet de meest etnisch diverse. Geen van de Aziatische, zwarte of Latijns-Amerikaanse ontwerpers in de halve finalistenronde haalde dit jaar de uiteindelijke selectie. De finalisten van dit jaar vertegenwoordigen alleen de Verenigde Staten en zeven Europese landen.

Jury

De jury bestaat dit jaar uit Jonathan Anderson, Maria Grazia Chiuri, Nicolas Ghesquière, Marc Jacobs, Kim Jones, Stella McCartney, Nigo en Silvia Venturini Fendi, evenals Delphine Arnault, Jean-Paul Claverie en Sidney Toledano. Pharrell Williams is toegevoegd aan de lijst en Phoebe Philo, die tijdens haar Celine-jaren als jurylid fungeerde, zal dit jaar terugkeren.

De acht finalisten ontmoeten de jury op 10 september in de Louis Vuitton Fondation in Parijs. De winnaar van de LVMH Prize ontvangt 400.000 euro en een mentorschap van een jaar op maat, de winnaar van de Karl Lagerfeld Prize 200.000 euro en een mentorschap van een jaar. En de winnaar van de Savoir-Faire Prize ontvangt 200.000 euro en een specifiek mentorprogramma van een jaar.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd door Vogue US.