stella-mccartneys-duurzame-falabella-tas-krijgt-een-upgrade-en-je-shopt-m-hier-288657
©Acielle StyleDuMonde

Stella McCartney’s klassieker, de Falabella, is terug. De iconische tas – die in de winter van 2009 haar debuut maakte – is te herkennen aan het slouchy effect en de met de hand gemaakte schakelketting. Kate Moss, Rihanna en Salma Hayek zijn al jarenlang fan. Dit seizoen krijgt de tas van veganistisch leer een upgrade, zoals te zien was tijdens de show in Parijs (de tas was ook meteen na de show te koop).

De nieuwste Falabella

Tijdens McCartney’s laatste show afgelopen week werd zoals gezegd de allernieuwste versie van de Falabella op de catwalk getoond: deze exemplaren (met lippenprint en bouclé-denim gemaakt van biologisch katoen en speciale verf, zie foto’s hieronder) draag je niet op of over de schouder, maar als een maxi clutch. Ook kreeg de signature tas een likje Airlite verf, een baanbrekende technologie die de lucht actief zuivert tijdens het creatieproces. Ecofeiten – die na de show werden gegeven – benadrukken dat negentig procent van McCartney’s nieuwste collectie bestaat uit verantwoorde materialen.

We zagen in Parijs naast de nieuwste versie ook de andere exemplaren voorbijkomen. Denk aan de klassieke maxi-tas, de schoudertas (de portemonneetas met lange ketting), de opvouwbare 3-kettingenvariant, de mini en de Stella McCartney Falabella tiny. Laatstgenoemde is een prachtige versie van de it-bag ontworpen om in de hand of op de schouder te dragen. Welk model ook, in al die jaren blijft de designer trouw aan de ‘ziel’ van de tas.

Tekst gaat verder onder de afbeeldingen.

©Backstage foto, Stella McCartney herfst/winter 2024-2025
©Stella McCartney herfst/winter 2024-2025 Acielle StyleDuMonde

 

De Falabella-tas van Stella McCartney: een voorloper

Ik kan me nog heel goed herinneren dat ik de Falabella van Stella McCartney voor het eerst zag: het was de winter van 2009 en ik studeerde Fashion Design aan de Technische Universiteit van Milaan. Ik volgde een cursus accessoires en docenten hadden de opdracht gegeven nieuwe items te ontdekken.

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

Het moest niet alleen nieuw zijn qua vorm, maar ook qua materialen. En zo ontdekte ik de Falabella. Deze tas, eenvoudig en zonder handtekening (als je destijds geen logo had was het niet fashion) was een tegentrend als ik denk aan de mode van dat jaar: authentiek, origineel en uniek. In feite was het de voorloper van een revolutie, de duurzame revolutie.

McCartney en haar liefde voor dieren

De liefde voor duurzaamheid en dieren heeft McCartney van haar moeder. Linda McCartney, fotograaf, vegetariër en dierenrechtenactivist, voedde haar kinderen op midden in de natuur van het Engelse platteland. Het was dé plek waar de Britse ontwerper een levenslange liefde voor paarden ontwikkelde. Niet voor niets werd de tas vernoemd naar haar favoriete paardenras Falabella.

Nog meer liefde: een vakman in Italië slaat met de hand elk gaatje om de ketting van de tas door het Shaggy Deer (vegan leer) te rijgen met een touw van biologisch katoen. Een proces dat meer dan drie uur duurt. Inmiddels heeft McCartney met haar handgemaakte en dierproefvrije tassen een wereldwijde cultstatus opgebouwd. Een speciale coating zorgt ervoor dat het materiaal duurzaam is en een luxueuze textuur heeft, met een aanzienlijk lagere impact op het milieu dan leer.

Anders dan anders it-bag 

Sinds de designer haar slouchy tote bag met een nieuw silhouet (en dus een handgemaakte ketting) lanceerde zijn er in de loop der jaren verschillende variaties uitgebracht, altijd trouw blijvend aan het cruelty free concept. Zo verschijnt elke zomer naast de non-woven versies opnieuw de natuurlijke raffia-versie, het enige originele alternatief voor de klassieke tassen van stro. Verder zijn er ook nog de kostbare gebreide modellen en die versierd met kristallen of in denim. Het item was en is op alle fronten anders dan andere tassen, een ware it-bag. 

©Stella McCartney, 2010 Neil Mockford
©Stella McCartney, 2023 MEGA
stella 2023
©Stella McCartney herfst/winter 2024-2025 show/Pascal Le Segretain/Getty Images

 

©Stella McCartney herfst/winter 2024-2025 Acielle StyleDuMonde
©Stella McCartney herfst/ winter 2024-2025
©Stella McCartney herfst/winter 2024-2025

 

Ook een Falabella in je garderobe? Shop ‘m hieronder

Zwarte handtas van Stella McCartney

©Stella McCartney via de Bijenkorf

Falabella mini handtas van vegan leer, € 925

Bruine handtas van Stella McCartney

©Stella McCartney via Miinto

Mini Falabella handtas in vegan leer, € 760

Stella McCartney handtas met print

©Stella McCartney

Falabella Lips Wallet Crossbody Bag, € 795

Vogue.nl ontvangt een commissie wanneer je iets aanschaft via een affiliatelink op onze site.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd door Vogue IT.