Koffie of matcha? Voor mij is het geen van beide. Koffie heb ik nooit wat gevonden en toen ik voor het eerst matcha dronk, leek het alleen maar voor een piek in mijn toch al hoge stressniveau te zorgen. De vraag welke van de twee nou beter is, zorgt online voor veel opschudding (zoekopdrachten naar koffie vs. matcha zijn enorm populair). Daarom ben ik op onderzoek uitgegaan. Omdat fans vaak vol passie zijn over de drank van hun keuze, is het goed te weten dat ik totaal onbevooroordeeld ben. Van beide ben ik namelijk niet afhankelijk.
De voordelen van koffie voor je gezondheid
Is koffie drinken goed voor je gezondheid? “Er zijn een aantal onderzoeken gedaan (recentst in het Journal of the International Society of Sports Nutrition in 2021) die aantonen dat een dosis cafeïne van ongeveer 5 mg per kg lichaamsgewicht kan zorgen voor een flinke toename in zowel fysieke als mentale prestaties”, zegt celebrity-trainer Luke Worthington. “Dus voor een persoon van 60 kilo zou dat 300 mg zijn en voor een persoon van 80 kg is dat 400 mg cafeïne.” Om dit even in perspectief te zetten: er zit ruwweg 200 mg cafeïne in een shot espresso.
Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.
Dit betekent dat de juiste hoeveelheid drinken – dus niet overmatig veel – kan helpen om je fysieke prestaties en concentratie te verbeteren, bijvoorbeeld in de sportschool of op kantoor.
Voedingsdeskundige Lucy Miller haalt een aantal onderzoeken aan naar de voordelen van koffie voor je gezondheid. Koffie is grotendeels gezond dankzij de krachtige antioxidanten. “Voordelen zijn onder andere een verminderd risico op Alzheimer, depressie, diabetes type 2 en leveraandoeningen. Koffie is een van de hoogste bronnen van antioxidanten in sommige diëten.”
Koffie kan dus energie geven en vermoeidheid tegengaan, maar als je er te veel van drinkt, kun je bijwerkingen krijgen. Als je bijvoorbeeld last krijgt van spanningshoofdpijn, is het beter koffie te vermijden. “Het triggert de afgifte van adrenaline die kan leiden tot angst en nerveusheid. Dit kan vervolgens de stress- en cortisolniveaus verhogen, wat weer kan leiden tot een stijging van de bloedsuikerspiegel”, zegt Miller. Koffie kan ook slapeloosheid veroorzaken en werken als een laxeermiddel. “Dit wordt waarschijnlijk veroorzaakt door het vrijkomen van gastrine, een hormoon dat de beweging in de dikke darm versnelt.”