13-voedingsmiddelen-boordevol-vitamine-a-om-de-aanmaak-van-collageen-te-stimuleren-349421
©Spotlight

Het is algemeen bekend dat het plaatselijk aanbrengen van retinol – oftewel: vitamine A – een groot verschil kan maken als het gaat om het herstellen van schade aan je huid. Retinol wordt beschouwd als hét anti-verouderingsingrediënt als het gaat om het gladstrijken van fijne lijntjes, het verhelpen van acne en het verhelpen van schade door de zon. Maar je hoeft het niet alleen in je nachtelijke routine op te nemen: vitamine A is ook te vinden in verschillende voedingsmiddelen.

Vitamine A in je voeding

“Voeding speelt een belangrijke rol in de gezondheid en het uiterlijk van onze huid”, zegt Dendy Engelman, een dermatoloog in New York. “Er zijn studies die aantonen dat een verhoogde vitamine A-inname de huid beschermt tegen zowel veroudering als acne.”

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

De voordelen van vitamine A

Vitamine A is een vetoplosbare vitamine die essentieel is voor de gezondheid van het lichaam. “Het menselijk lichaam produceert geen vitamine A, en dus moet het extern worden verkregen via onze voeding en huidverzorging”, zegt dr. Engelman. “Retinol is, net als andere retinoïden, een derivaat van vitamine A. Wanneer het plaatselijk op de huid wordt aangebracht, wordt het omgezet in retinoïnezuur. Dit is de actieve vorm van vitamine A in het lichaam.”

Als het gaat om de eetbare vorm, komt vitamine A in twee vormen voor: retinol, dat in voedingsmiddelen zit afkomstig van dieren, en carotenoïden, afkomstig van plantaardige voedingsmiddelen. Ze worden omgezet in vitamine A wanneer ze worden verteerd.

“Een juiste inname van vitamine A helpt de gezondheid van de huid, het haar en de nagels te ondersteunen”, legt dr. Engelman uit. “Vitamine A speelt een rol bij het reguleren van de talgproductie en celvernieuwing, wat belangrijk is voor het behoud van een gezonde huidbarrière (inclusief de hoofdhuid) en het ondersteunen van de haargroeicyclus. Vitamine A is ook nodig voor de synthese van keratine, een essentieel structureel eiwit voor zowel haar als nagels.”

De inname

Of je dagelijks vitamine A nodig hebt, hangt af van je leeftijd, geslacht en gezondheidssituatie (als je zwanger bent of borstvoeding geeft, gelden er andere voorschriften). Volwassen mannen zouden dagelijks 900 microgram (mcg) moeten innemen, en volwassen vrouwen 700 mcg. Het is belangrijk om te onthouden dat het lichaam niet elke dag grote hoeveelheden vitamine A nodig heeft. Een regelmatige, evenwichtige inname is echter essentieel om de juiste balans te behouden en tekorten te voorkomen.

“Het is belangrijk om te weten dat het consumeren van te veel vitamine A giftig kan zijn voor het menselijk lichaam; het kan leiden tot een aandoening die bekendstaat als hypervitaminose A”, legt dr. Engelman uit. “Dit kan leiden tot een aantal ongewenste en potentieel gevaarlijke bijwerkingen, waaronder, ironisch genoeg, een verstoorde en ongezonde huidbarrière en haaruitval. Daarom is het heel belangrijk om overmatige consumptie van vitamine A (of welke bestanddeel dan ook) te vermijden en een arts of diëtist te raadplegen om te bepalen welk dieet het best is voor jou.”

Voedingsmiddelen boordevol vitamine A

Onderstaande voedingsmiddelen bevatten veel retinol en zijn dus fantastisch om je vitamine A-level op op peil te houden:

  1. 85 gram lever (bijvoorbeeld runder- of kippenlever) bevat voldoende voor je dagelijkse inname

  2. 240 ml verrijkte zuivelproducten (zoals melk) bevat ongeveer 185 mcg

  3. 75 gram cantaloupe bevat ongeveer ongeveer 135 mcg

  4.  Een hardgekookt ei bevat ongeveer 75 mcg

  5. 85 gram zalm bevat ongeveer 60 mcg

  6. 75 gram rauwe wortel bevat ongeveer 460 mcg

  7. 75 gram spinazie bevat ongeveer 570 mcg

  8. 75 gram rauwe, rode paprika bevat ongeveer 120 mcg

  9. 1 middelgrote zoete aardappel (met schil)  bevat voldoende voor de dagelijkse behoefte

  10. 75 gram snijbiet bevat ongeveer 55 mcg

  11. 5 gedroogde abrikozen (met sulfiet) bevat ongeveer 65 mcg

  12. Een perzik bevat ongeveer 24 mcg

  13. Een mango bevat ongeveer 115 mcg