Sommige voedingsmiddelen hebben geen goede reputatie. Toch kan het de moeite waard zijn om ze nog eens onder de loep te nemen. Uit recente onderzoeken blijkt namelijk dat veel van deze voedingsmiddelen hun ‘slechte’ naam onterecht hebben gekregen. Sommige blijken zelfs gezonder te zijn dan we aanvankelijk dachten. Dit zijn elf onverwachte, maar gezonde voedingsmiddelen.
Onverwachte, maar gezonde voedingsmiddelen
En dat is maar goed ook. De meeste gezondheidsdeskundigen zijn het er over eens dat het etiket ‘goed’ of ‘slecht’ ons op de lange termijn niet verder helpt. Zoals Dr. Stephen Dahmer, directeur van het Andrew Weil Center for Integrative Medicine, zegt: “Het vermijden van bepaalde voedingsmiddelen brengt schuldgevoelens met zich mee die onterecht zijn.”
Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.
In plaats daarvan zegt hij dat het het beste is om het idee van “ongezonde” voedingsmiddelen genuanceerd te benaderen en wat ouderwets gezond verstand te gebruiken. “Het is productiever om rekening te houden met de context waarin deze voedingsmiddelen worden geconsumeerd en de algehele balans van je dieet”, legt hij uit. “Concentreer je op hele, minimaal bewerkte voedingsmiddelen en luister naar de hongersignalen van je lichaam, zodat je je algehele gezondheid en welzijn kunt ondersteunen terwijl je toch van de meeste dingen met mate kunt genieten.”
Met dat in gedachten is hier een lijst van elf voedingsmiddelen met bewezen gezondheidsvoordelen die je misschien over het hoofd hebt gezien.
Aardappelen
Aardappelen zijn misschien het ultieme comfortvoedsel, maar het zijn niet alleen lege koolhydraten. Ze zijn rijk aan vitamine C, kalium en vezels; ze bevatten ook veel flavonoïden, carotenoïden en fenolzuren, die volgens onderzoeken bescherming kunnen bieden tegen hart- en vaatziekten en kanker. Ook werken ze ontstekingsremmend. Van het resistente zetmeel uit aardappelen is ook ontdekt dat het de insulinegevoeligheid verbetert en supergoed is voor de gezondheid van het darmmicrobioom. Maar de manier waarop je ze bereidt is waar het om draait. Om resistent zetmeel te vormen, moet je afgekoelde aardappelen na het koken minstens 12 uur laten staan voordat je ze eet. En als je echt het maximale uit je aardappelen wilt halen, kun je overwegen om ze met schil te eten.
Eieren
Eieren hebben een slechte reputatie omdat ze veel cholesterol bevatten, maar er is nu veel bewijs dat de cholesterol in eieren niet echt van invloed is op het algehele cholesterolgehalte in het bloed. Ze zijn tenslotte een caloriearme bron van eiwitten en bevatten veel voedingsstoffen die goed zijn voor je lichaam, zoals choline, biotine en vitamine A. “Eieren kunnen een voedzaam en waardevol onderdeel zijn van een uitgebalanceerd dieet, omdat ze essentiële voedingsstoffen en culinaire veelzijdigheid bieden”, legt Dahmer uit. “Ze met mate eten als onderdeel van een gevarieerd en goed afgerond dieet kan bijdragen aan de algehele gezondheid en het welzijn.” Toch raadt hij aan om ze te pocheren, koken of er roerei van te maken om de maximale voordelen te krijgen. “Bak ze niet”, zegt hij.