popcorn-boter-en-meer-voedingsmiddelen-die-gezonder-zijn-dan-je-denkt-350585
©Spotlight

Sommige voedingsmiddelen hebben geen goede reputatie. Toch kan het de moeite waard zijn om ze nog eens onder de loep te nemen. Uit recente onderzoeken blijkt namelijk dat veel van deze voedingsmiddelen hun ‘slechte’ naam onterecht hebben gekregen. Sommige blijken zelfs gezonder te zijn dan we aanvankelijk dachten. Dit zijn elf onverwachte, maar gezonde voedingsmiddelen.

Onverwachte, maar gezonde voedingsmiddelen

En dat is maar goed ook. De meeste gezondheidsdeskundigen zijn het er over eens dat het etiket ‘goed’ of ‘slecht’ ons op de lange termijn niet verder helpt. Zoals Dr. Stephen Dahmer, directeur van het Andrew Weil Center for Integrative Medicine, zegt: “Het vermijden van bepaalde voedingsmiddelen brengt schuldgevoelens met zich mee die onterecht zijn.”

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

In plaats daarvan zegt hij dat het het beste is om het idee van “ongezonde” voedingsmiddelen genuanceerd te benaderen en wat ouderwets gezond verstand te gebruiken. “Het is productiever om rekening te houden met de context waarin deze voedingsmiddelen worden geconsumeerd en de algehele balans van je dieet”, legt hij uit. “Concentreer je op hele, minimaal bewerkte voedingsmiddelen en luister naar de hongersignalen van je lichaam, zodat je je algehele gezondheid en welzijn kunt ondersteunen terwijl je toch van de meeste dingen met mate kunt genieten.”

Met dat in gedachten is hier een lijst van elf voedingsmiddelen met bewezen gezondheidsvoordelen die je misschien over het hoofd hebt gezien.

Aardappelen

Aardappelen zijn misschien het ultieme comfortvoedsel, maar het zijn niet alleen lege koolhydraten. Ze zijn rijk aan vitamine C, kalium en vezels; ze bevatten ook veel flavonoïden, carotenoïden en fenolzuren, die volgens onderzoeken bescherming kunnen bieden tegen hart- en vaatziekten en kanker. Ook werken ze ontstekingsremmend. Van het resistente zetmeel uit aardappelen is ook ontdekt dat het de insulinegevoeligheid verbetert en supergoed is voor de gezondheid van het darmmicrobioom. Maar de manier waarop je ze bereidt is waar het om draait. Om resistent zetmeel te vormen, moet je afgekoelde aardappelen na het koken minstens 12 uur laten staan voordat je ze eet. En als je echt het maximale uit je aardappelen wilt halen, kun je overwegen om ze met schil te eten.

Eieren

Eieren hebben een slechte reputatie omdat ze veel cholesterol bevatten, maar er is nu veel bewijs dat de cholesterol in eieren niet echt van invloed is op het algehele cholesterolgehalte in het bloed. Ze zijn tenslotte een caloriearme bron van eiwitten en bevatten veel voedingsstoffen die goed zijn voor je lichaam, zoals choline, biotine en vitamine A. “Eieren kunnen een voedzaam en waardevol onderdeel zijn van een uitgebalanceerd dieet, omdat ze essentiële voedingsstoffen en culinaire veelzijdigheid bieden”, legt Dahmer uit. “Ze met mate eten als onderdeel van een gevarieerd en goed afgerond dieet kan bijdragen aan de algehele gezondheid en het welzijn.” Toch raadt hij aan om ze te pocheren, koken of er roerei van te maken om de maximale voordelen te krijgen. “Bak ze niet”, zegt hij.

Koffie

We weten allemaal dat het drinken van te veel koffie slecht kan zijn, maar als je niet overdrijft, kan het ook veel voordelen hebben voor de gezondheid. Koffie is rijk aan antioxidanten en wordt in verband gebracht met een verminderd risico op verschillende ziektes, waaronder Alzheimer, Parkinson, hartaandoeningen, diabetes type 2 en zelfs bepaalde soorten kanker. Om te voorkomen dat je de kriebels krijgt of die vreselijke cafeïnecrash ervaart, moet je niet meer dan vier kopjes per dag drinken. En onthoud dat niet iedereen op dezelfde manier met cafeïne omgaat.

Boter

Het hoge vet- en cholesterolgehalte van boter maakt het meestal verboden terrein voor bewuste eters. Het kan echter beter voor je zijn dan je denkt. Het bevat niet alleen veel heilzame vetzuren en vetoplosbare vitamines zoals A en E, maar het kan je lichaam zelfs helpen bij de opname van vetoplosbare voedingsstoffen in andere voedingsmiddelen. Het is ook een bron van boterzuur, dat het microbioom kan helpen bij het reguleren van de stofwisseling en het bevorderen van de darmgezondheid. Maar het meest veelbelovende gezondheidsvoordeel van boter is misschien wel dat het CLA (geconjugeerd linolzuur) bevat, dat de immuunfunctie kan verhogen en kanker kan tegengaan. Onthoud wel dat grasgevoerd het beste is: het bevat meer van de goede vetten. En overdrijf het niet. Zoals Dahmer zegt: “Uiteindelijk is het belangrijk om voedingskeuzes met aandacht en mate te benaderen.”

Kaas

Kaas is misschien niet het eerste voedingsmiddel dat in je opkomt als je denkt aan het opbouwen van een gezond dieet, maar het kan wel degelijk een goede bron van calcium, gezonde vetten en eiwitten zijn. Het bevat ook belangrijke voedingsstoffen zoals vitamine B12 en fosfor, en het consumeren van zuivel kan zelfs de niveaus van schadelijk LDL-cholesterol verlagen en het risico op een beroerte aanzienlijk verminderen. Kwalitatief hoogwaardige kaas kan ook probiotische voordelen bieden als het gemaakt is van gefermenteerde melk en, zoals Dahmer aangeeft, gefermenteerd voedsel, zoals kefir en yoghurt, maar ook kimchi, miso en zuurkool, is een andere categorie die meer waardering verdient. “Deze voedingsmiddelen zijn rijk aan probiotica die de darmgezondheid en immuunfunctie ondersteunen. Gefermenteerde voedingsmiddelen zijn lang over het hoofd gezien of vermeden, ondanks hun potentieel om de spijsvertering en het algehele welzijn te bevorderen”, zegt hij.

Volle melk

Als je een van de volhouders bent die nog steeds de voorkeur geeft aan een scheutje echte melk – in tegenstelling tot haver-, amandel- of sojamelk – in je koffie, kun je overwegen om de volvette versie te nemen in plaats van magere. Recent onderzoek toont aan dat zuivelproducten met volle melk in verband kunnen worden gebracht met een lager risico op obesitas en diabetes type 2, en er zijn aanwijzingen dat een kleine hoeveelheid volvette zuivelproducten zelfs gezond zou kunnen zijn voor het hart. Maar denk eraan, als het op zuivel aankomt, “zijn gematigdheid en kwalitatief hoogwaardige, minimaal verwerkte opties het belangrijkst”, adviseert Dahmer. “Beperk je porties en zorg voor een goede balans tussen de zuivelinname en andere voedingsrijke voedingsmiddelen zoals fruit, groenten, volle granen en magere eiwitten.

Noten

Noten kunnen calorierijk zijn: afhankelijk van de soort bevatten ze 650 tot 700 calorieën per 100 gram. Maar dat betekent niet dat je ze helemaal moet vermijden – sommige onderzoeken hebben aangetoond dat ze je zelfs kunnen helpen om op gewicht te blijven. “Noten zijn een waardevolle toevoeging aan een gezond dieet en bieden een scala aan gezondheidsvoordelen”, legt Dahmer uit. “Vol met voedingsstoffen zoals gezonde vetten, eiwitten, vezels en essentiële vitaminen en mineralen, is regelmatige consumptie in verband gebracht met een betere gezondheid van het hart, minder ontstekingen, betere bloedsuikercontrole en ondersteuning voor gewichtsbeheersing.

Hij raadt echter wel aan om er met mate van te genieten: “Een goede portiegrootte is een klein handjevol of één ons (28 gram) per portie”, zegt hij. En maak je geen zorgen over de keuze tussen geroosterd en rauw – in tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, hebben ze soorten dezelfde voedingswaarde, hoewel de geroosterde versies vatbaarder zijn voor oxidatie, wat betekent dat ze sneller minder lekker kunnen worden.

Chocolade

Voor het geval je de voordelen van chocolade nog even wilt weten, hier zijn ze: Chocolade is rijk aan polyfenolen en antioxidanten, die beide goed zijn voor het hart en ontstekingen kunnen verminderen. En volgens veel onderzoek kan het ook de hersenfunctie verbeteren en onze immuniteit versterken. Maar gebruik dat niet als excuus om je vol te proppen met je favoriete chocoladereep uit je kindertijd: pure chocolade van hoge kwaliteit, die een grote hoeveelheid van die gezonde cacaobestanddelen bevat, is echt het beste. En sla de witte chocolade over – die bevat alleen cacaoboter, die niet dezelfde gezondheidsvoordelen heeft.

Vette vis

“Ik adviseer patiënten regelmatig om bepaalde voedingsmiddelen die onterecht gedemoniseerd zijn te heroverwegen. Een van die voedingsmiddelen zijn vetten, met name die in vette vis zoals zalm en sardines”, zegt Dahmer. “Deze voedingsmiddelen bevatten gezonde vetten. Denk aan onverzadigde vetzuren en omega-3 vetzuren, die goed zijn voor de gezondheid van het hart en de hersenfunctie. Eigenlijk op het algehele welzijn.” Omdat ons lichaam deze belangrijke vetzuren niet zelf kan aanmaken, is het belangrijk om ze in voeding op te nemen. En als je veganist bent, geen stress: lijnzaad, avocado’s, noten en sommige algen kunnen ook veel van dezelfde voordelen bieden.

Popcorn

Daar is -ie dan. Als je op zoek bent naar een snack, ga dan voor popcorn. Het is verrassend gezond als het met lucht wordt gepoft, niet met olie wordt bereidt. Een onderzoek heeft uitgewezen dat mensen die popcorn eten 22% meer vezels in hun dieet hebben. Belangrijk nieuws omdat we bijna allemaal een tekort hebben aan deze noodzakelijke voedingsstof. Als je je popcorn nog gezonder wilt maken, probeer dan eens biergist (dat naar kaas smaakt) of collageen met een smaakje toe te voegen.

Gedroogd fruit

Hoewel niet alle gedroogde vruchten gezond zijn (vermijd bijvoorbeeld die met het label “gekristalliseerd”). Toch zijn er een handvol heerlijke vruchten met gezondheidsvoordelen. Neem rozijnen, die rijk zijn aan ijzer en kunnen helpen als je ongesteld bent. Dadels, rozijnen, abrikozen en vijgen zijn een snelle bron van energie; en donkere kersen kunnen helpen bij het slapen.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd door Vogue US.