deze-bijzondere-kruidige-parfums-en-eau-de-toilettes-zijn-perfect-voor-het-najaar-270938
©Paul Bellaart, Vogue Nederland, september 2023

Terwijl de temperaturen langzaam dalen, maken we ons op voor een nieuw seizoen. Dat heeft invloed op hoe we ons willen kleden – zie hier inspiratie voor de herfst en winter – én op hoe we willen ruiken. Waar we bij warme dagen wellicht meer verlangen naar frisse geuren, vraagt het najaar om parfums met een warm, kruidig of houterig karakter. Knisperend houtvuur na een regenachtige boswandeling, dat werk. Ter inspiratie: vijf bijzondere parfums voor dit najaar op een rij.

Perfecte parfums en geuren voor dit najaar

Lavande 31 van Le Labo

Wie eenmaal een geur van Le Labo ruikt, is hooked – al zijn geuren natuurlijk heel persoonlijk. Het van oorsprong Amerikaanse merk, in 2006 door twee vrienden opgericht in New York, maakt karakteristieke parfums. Zo biedt Le Labo de Classic Collection, met daarin ware klassiekers zoals Santal 33 en Thé Noir 29. Allebei heerlijk voor de herfst, trouwens. Zoals de namen aangeven, staat één hoofdbestanddeel steeds centraal. De nieuwste toevoeging is Lavande 31 – sinds 1 oktober verkrijgbaar – met als hoofdbestanddeel lavendel. Met essentiële oliën van bergamot en neroli, en amber- en muskusachtige noten krijgt de bekende geur van lavendel een frisse, typische Le Labo-update. Perfect voor de herfst.

Lavande 31 van Le Labo is een van onze favoriete parfums voor het najaar
©Le Labo

Eau de parfum, vanaf € 198

Formula 28 van Miglot

Miglot is een redelijk nieuw parfummerk, afkomstig uit België – Gent om precies te zijn. Het werd in 2020, aan het begin van de corona-pandemie, opgericht door Kristof Lefebre. Na meer dan een decennium als apotheker te hebben gewerkt, besloot hij zijn hart en neus te volgen. Als kind was hij al erg gefocust op geuren en als apotheker merkte Lefebre de positieve invloed die geuren hadden op bijvoorbeeld psychiatrisch patiënten. Hij richtte vervolgens Miglot op met de scheikundige kennis van een farmaceut én het ontwikkelde reukorgaan van een parfumliefhebber. Ook volgde hij opleidingen in Versailles en Londen tot parfumeur.

Wat Miglot bijzonder maakt, is Lefebre’s enorme kennis van geuren én zijn idee dat geuren invloed hebben op het gemoed. Daarnaast zijn de parfums niet specifiek voor mannen of vrouwen. Vandaar dat het merk en dus alle producten, zowel de parfums, geurkaarsen en andere home-accessoires, genderloos zijn. Iedereen kan zelf kiezen welke geur aansprekend is. Mede daarom hebben ze geen namen of etiketten met een afbeelding: alle parfums hebben een nummer en een neutraal glazen, recyclebaar flesje met leren label. Persoonlijke favoriet voor het najaar is Formula 28 uit de Expedition Collection, met daarin onder andere zwarte peper en verschillende houtsoorten.

Miglot Formula 28 is een van onze favoriete parfums voor het najaar
©Miglot

Eau de parfum, vanaf € 43,50

Rosewood & Sandalwood, Cedarwood van Zielinski & Rozen

Nieuw in Nederland, met een winkel in Amsterdam om precies te zijn, is Zielinksi & Rozen. Deze parfumfabrikant bestaat al sinds 1905. Het merk werd opgericht in de oude stad Jaffa, grenzend aan Tel Aviv. Zielinksi & Rozen is nog steeds een familiebedrijf, nu gerund door parfumist Erez Rozen.

De gelaagde geuren komen allemaal in een smaakvol flesje met ambachtelijk aandoend etiket, met daarop handgeschreven de kenmerkende ingrediënten. Denk aan Orange & Jasmine of Vetiver & Musk. Allemaal fijn kruidig en karaktervol voor herfstige dagen. Uitblinker voor dit seizoen is toch wel Rosewood & Sandalwood, Cedarwood.

Zielinski & Rozen
©Zielinski & Rozen

Parfum, € 95

Chrystal Saffron van Matière Première

Bij saffraan denk je misschien aan eten, maar het werkt ook supergoed in een parfum. Dat bewijst het Franse merk Matière Première met de bijzondere geur Chrystal Saffron, gemaakt door meesterparfumeur Aurélien Guichard. De gebruikte saffraan uit de Griekse regio Kozani, is een kostbaar ingrediënt verkregen uit de stampers van honderdduizenden krokusbloemen. Guichard combineerde de kruidige noot met onder andere muskus en wierookolie, wat de geur gelaagd maakt. Rijk en fris tegelijk, heerlijk dus voor de herfst. Chrystal Saffron is verkrijgbaar bij Skins Cosmetics en via de eigen website.
Matiere Premiere is een van onze favoriete parfums voor het najaar
©Matiere Premiere
Eau de parfum, vanaf € 32

Arabesque Wood Eau de Toilette van & Other Stories

Dan nog een fijne betaalbare geur: Arabesque Wood van & Other Stories. Met noten die velen zullen associeren met herfst en die eerdergenoemde boswandeling. Dit is de basis van de eau de toilette: amber, mos en agarhout. Verder onder andere mandarijn, citroen en gember.

Tot slot nog wat gebruiktips voor alle geuren: spray parfum en eau de toilette op bekende punten zoals je hals, nek en achter de oren. Ook op polsen en de binnenkant van ellebogen is het fijn. Let wel op dat je je armen niet tegen elkaar wrijft, dan maak je de geur eigenlijk ‘kapot’. Loop liever door een ‘wolkje’ parfum en laat de geur uit zichzelf opdrogen.

Eau de toilette van & Other Stories
©& Other Stories

Eau de toilette, € 30