gwyneth-paltrow-en-meghan-markle-zijn-fan-wat-is-face-yoga-en-wat-zijn-de-voordelen-271050
©ANP

De afgelopen jaren – niet in de laatste plaats dankzij TikTok – is face yoga dé hype op het gebied van gezichtsbehandelingen zonder chemische middelen. Om een voorbeeld te geven: de hashtag face yoga is al meer dan 500 miljoen keer bekeken.

Face yoga: Gwyneth Paltrow en Meghan Markle zijn fan

A-listers als Meghan Markle en Gwyneth Paltrow zijn fan en hebben ons al meerdere keren gewezen op de kracht van gezichtsfitness. Face yoga verstevigt de gezichtsspieren namelijk op natuurlijke wijze. Er zijn zelfs instructeurs die lessen in face yoga geven (we hebben met ze gesproken) en via verschillende apps – zoals Luvly – kun je gepersonaliseerde face yoga routines maken. Wat is face yoga en wat zijn de voordelen ervan?

Wat is face yoga?

“Face yoga is een beschrijving van oefeningen die worden gedaan om de spieren in het gezicht te verstevigen en te rekken”, legt dr. Amy B. Lewis, dermatoloog en gediplomeerd yogadocent in New York uit. “Face yoga is een meer holistische benadering van face sculpting dan fillers en injectables. Het is razend populair onder gevorderde yogi’s en nieuwelingen”, zegt ze.

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

Annelise Hagen, schrijver van The Yoga Face, is gediplomeerd yogatherapeut en onderwijst en bestudeert face yoga al sinds 2005 (en traditionele yoga sinds het begin van de jaren negentig). “Spieren verliezen massa en volume naarmate je ouder wordt, door je gezichtsspieren gericht te trainen zoals je met je lichaam zou doen, maak je je gezicht mooier, steviger en voller”, zegt Hagen.

Ze merkt hierbij op dat iedereen de methode “met de nodige voorzichtigheid en hopelijk onder toezicht” kan beoefenen op dezelfde manier als bij traditionele work-outs. “Iemand op leeftijd kan nog steeds voordeel halen uit het beoefenen van yogatechnieken die gezichtsverjonging bevorderen, en iemand die jonger is kan het nu aanleren en er een leven lang profijt van hebben. Met face yoga voorkom je namelijk verzakkingen die kunnen ontstaan door atrofie (spierzwakte) en gebrek aan beweging.”

Hoe werkt het precies?

Face yoga kun je zien als krachttraining voor het gezicht en de hals die zich meestal concentreert op één van de 57 gezichtsspieren (of spiergroepen) tegelijk. “Hoe vaker je bepaalde oefeningen herhaalt, hoe meer je zult merken dat de spieren en de huid strakker worden”, zegt Lewis. Ze noemt drie belangrijke manieren waarop face yoga voor jou kan werken.

Ten eerste wordt door spierstimulatie de tonus (spanningstoestand van een spier) en strakheid verbeterd. Daarnaast verbetert het ook de bloedsomloop en doorbloeding van het gezicht “waardoor de huid beter geneest en er gezonder uitziet”. Tot slot wordt door de oefeningen de spanning in de gezichtsspieren minder “die tijdens stress voortdurend worden samengetrokken”. Hoewel er talloze versies zijn die je kunt proberen, “is het belangrijkste dat je je gezicht niet samenknijpt of scheel kijkt terwijl je deze oefeningen doet”, zegt Lewis. Wanneer zie je resultaat? Volgens Lewis moet je minstens 20 minuten per dag gedurende zes weken “trainen” om de voordelen te zien.

De voordelen van face yoga

De oefeningen zijn gericht op het verstevigen en liften van gelaatstrekken, het verzachten van fijne lijntjes en zelfs het verminderen van asymmetrie in het gezicht. Alice York, yoga- en meditatielerares bij Biân, een wellnessclub in Chicago, kwam in 2015 bij deze praktijk door op internet te zoeken naar manieren om asymmetrie te corrigeren. “Dit nadat ik een foto van mezelf had gezien waarop mijn mond er meer dan een beetje onevenwichtig uitzag”, zegt ze.

Nu combineert York face yoga met een gezichtsmassage en NuFace microstroom sessies. “Als ik zorgvuldig te werk ga, zie ik na een paar weken al wat meer lift en tonus.” Ook in een onderzoek dat dermatologen van de Northwestern University in 2018 publiceerden, bleken vrouwen die 20 weken lang face yoga-oefeningen deden er tot drie jaar jonger uit te zien.

Lewis is ook van mening dat face yoga spanningen kan verlichten, wat goed kan zijn tegen hoofdpijn. Ook kan het strakker worden van de kaaklijn voordelig zijn. “Mensen kunnen écht hun nek vormgeven en een gestroomlijnd profiel krijgen”, zegt Hagen. Ook voegt ze eraan toe dat het ontspannen van gespannen spieren kan zorgen voor een “kalmere, gelukkigere” gezichtsuitdrukking, iets wat ze ook wel een “vakantiegezicht” noemt.

Tekst gaat verder onder de video.

Wanneer start je met face yoga?

Nu. Nee hoor, even serieus. Je kunt op elk moment beginnen met face yoga. York raadt het Instagramaccount Faceyogamethod aan waar korte instructievideo’s opstaan die makkelijk passen in een avond- of ochtendroutine. Start met face yoga nadat je een gezichtsolie of vochtinbrengende crème hebt aangebracht, dat masseert makkelijker. Begin vervolgens met een kleine warming-up in de vorm van een zelfmassage.

“In plaats van vingers te gebruiken, tik je met je vingerkussentjes en vlakke handen”, zegt ze, waarbij ze benadrukt dat de beweging delicaat moet zijn en “geen klap”. Begin bij de sleutelbeenderen, beweeg naar de schouders, omhoog naar de kaak, de zijkanten van de nek en tik verder langs de achterkant van de nek. “Ga vervolgens naar de haarlijn en tik naar beneden naar de wenkbrauwen, dan tik je heel lichtjes op het gebied onder de ogen.” Ze merkt op dat dit, samen met een zachte gezichtsmassage, helpt bij de lymfedrainage (zachte massage waardoor het lymfestelsel gestimuleerd wordt) “en de huid plooibaarder maakt om te bewegen.”

Een gids voor beginners

Hagen en Lewis geven tips voor het verbeteren van de houding, het rekken van de spieren en het loslaten van spanning in het gezicht. Hierbij een korte gids voor beginners.

De kroning

Hagen ontwikkelde deze houding om het hoofd boven de ruggengraat en de schouders in een “neutrale positie” te houden, omdat veel voorkomende gezichtsproblemen “symptomen van een slechte houding” zijn. Voor deze houding stelt ze voor dat je “een kroon draagt of een boek op je hoofd legt, daarbij een vorstelijke houding aanneemt” en een “mysterieuze glimlach” oefent waarbij de mond zachtjes buigt zonder de ogen dicht te knijpen. “Dit zal de nek verlengen, de schouders laten zakken en de kin liften. Een goede oefening voor iemand die veel tijd doorbrengt achter een scherm.

Het leeuwengezicht

Een van de bekendste yoga-oefeningen voor het gezicht. Deze oefening is een “algehele stretch voor het gezicht die ook het gebied rond de ogen helpt te verstevigen”. Hij gaat als volgt: adem in en span al je spieren van top tot teen, inclusief gezicht, vuisten en billen. Adem dan uit, steek je tong uit en maak je ogen groot. Herhaal dit vervolgens drie keer.

De uil

Dit is een work-out voor de wenkbrauwen. Maak een C-vorm van je handen en plaats ze over je ogen “alsof je een verrekijker vasthoudt”. Plaats vervolgens voorzichtig je wijsvingers boven je ogen “zodat ze parallel lopen met je wenkbrauwen, en laat je duimen onder je ogen rusten, net boven je wangen”, zegt Lewis. Vervolgens “trek je met je wijsvingers je wenkbrauwen naar beneden terwijl je je voorhoofd probeert op te tillen, waardoor je ogen wijd worden en houd dit twee seconden vast, ontspan en herhaal dit vijf keer.”

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd door Vogue US.