ik-slaap-elke-nacht-op-een-zijden-kussensloop-en-dit-is-mijn-ervaring-278973
©Ana Santl, Vogue Nederland, juni 2023

Wakker worden met een hoofd vol bouncy glanzend haar mag dan wel de eeuwige droom zijn, maar als je niet Margot Robbie heet en wakker wordt in een roze Barbiehuis, moet je misschien toch maar aan een concreter plan werken. Ik vestigde de afgelopen jaren mijn hoop op zowel nachtelijke haarmaskers als serums, maar niets hielp om het zogeheten ‘bedhoofd’ uit te bannen. Totdat ik besloot een zijden kussensloop te kopen.

Slapen op een zijden kussensloop

Voor een kussensloop van pure moerbeizijde moet je misschien diep in de buidel tasten, maar dat zou het helemaal waard zijn; de overstap naar een zijden kussensloop zou eindeloze voordelen bieden voor zowel je haar als je huid. Om te zien of de beweringen waar zijn, legde ik nachtenlang mijn hoofd op een zeemeerminblauw kussen van moerbeizijde en wachtte ik tot de magie zich zou ontvouwen.

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

Het goede nieuws eerst: slapen op een kussensloop van pure zijde is echt een ongeëvenaarde ervaring. Maar leidt het tot de dramatische transformatie die ik had gehoopt voor mijn haar? Niet helemaal. Al heeft de overstap naar zijde wel degelijk zo z’n voordelen.

De voordelen van zijde

Om te beginnen merkte ik dat er ’s ochtends minder lokken op mijn bed lagen als ik wakker werd. De gebruikelijke ontklitroutine die mijn ochtenden in beslag nam, werd gereduceerd tot één snelle beweging met de Tangle Teezer.

Een kort gesprek met dr. Madhuri Agarwal, oprichter van de Yavana Aesthetics Clinic in Mumbai, bevestigde mijn bevindingen. “Hoewel zijden kussenslopen misschien geen centrale rol spelen bij haaruitval en haarbreuk, kunnen ze zeker verlichting bieden voor mensen die last hebben van droog, pluizig haar”, zegt ze.

Wat hebben zijden kussenslopen dan dat hun katoenen of linnen tegenhangers niet kunnen bieden? “De natuurlijke eigenschappen van zijde zorgen voor minder wrijving in het haar, waardoor het minder snel beschadigd raakt en tot gespleten haarpunten leidt. Katoenen kussenslopen hebben helaas de neiging om vocht te absorberen, waardoor het haar droger wordt”, legt ze uit.

Tips tegen haarbreuk

Als je op zoek bent naar een manier om haarbreuk tijdens het slapen tegen te gaan, gelooft dr. Agarwal dat de volgende maatregelen kunnen helpen:

  • Vermijd slapen met nat haar, omdat de haarschacht in deze zwakke staat gemakkelijk breekt. Zorg ervoor dat je je haar goed droogt voordat je gaat slapen.
  • Blijf uit de buurt van strakke vlechten of knotjes tijdens het slapen. Gebruik geen rubberen of metalen klemmen of bandjes om het haar vast te binden tijdens het slapen, want dit kan leiden tot meer breuk en haaruitval. Slaap indien mogelijk met je haar los of gebonden in een losse vlecht.
  • Zorg ervoor dat je je haar altijd borstelt voordat je gaat slapen. Zo voorkom je dat de knopen erger worden terwijl je slaapt en dat je haar breekt als je het ’s ochtends kamt.
  • Je kunt er ook voor kiezen om aandacht aan je hoofdhuid te besteden voordat je gaat slapen. Een zachte hoofdhuidmassage met je vingertoppen stimuleert de bloedsomloop en zorgt voor het vocht en de hydratatie die nodig zijn voor een gezonde hoofdhuid.
  • Voor verdere bescherming kun je een haarherstellend serum of masker aanbrengen dat past bij je haartype om ervoor te zorgen dat je haar extra wordt gevoed en minder snel breekt terwijl je slaapt.

Zijden kussensloop kopen

Ook een zijden kussensloop aanschaffen? Vogue selecteert een aantal favorieten.

Zijden kussensloop van Slip

Sloop voor het kussen van Slip
©De Bijenkorf

Silk Queen kussensloop, € 99

Zijden kussensloop van Essenza

Zijden kussensloop van Essenza
©De Bijenkorf

Alice kussensloop van zijde, € 79,95

Zijden kussensloop van Dore & Rose

Zijden kussensloop van Dore & Rose
©Dore & Rose

Skin Recovering kussensloop, € 54

Vogue.nl ontvangt een commissie wanneer je iets aanschaft via een affiliatelink op onze site.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd door Vogue IN.