na-10-jaar-heb-ik-eindelijk-mijn-acne-onder-controle-dit-zijn-mijn-beste-tips-271758
©Arran & Jules, Vogue Nederland, oktober 2022

Ik heb een lange tijd last van acne gehad; het is al meer dan tien jaar een bron van onzekerheid voor mij geweest. Onlangs is het me echter gelukt om het onder controle te krijgen met begeleiding van Dija Ayodele, huidexpert en auteur van Black Skin: The Definitive Skincare Guide. Hieronder staan vier belangrijke lessen en tips die ze mij heeft geleerd over het onder controle krijgen én houden van mijn acne.

Tips tegen acne

Vereenvoudig je huidverzorgingsroutine

Een van de eerste tips tegen acne, is her vereenvoudigen van je skincareroutine. “De meeste mensen gebruiken veel te veel producten”, zegt Ayodele. “Als je je routine vereenvoudigt, heb je de kans om te zien wat echt werkt voor jou. Het geeft je huid ook de kans om te genezen als je je huidbarrière hebt aangetast. Onthoud dat het moeilijker is om een dermatologisch probleem te behandelen als de huid beschadigd is.”

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

Breng actieve ingrediënten in balans met kalmerende stoffen

Als iemand met een gevoelige huid, is het tegenwerken van mijn soms uitdrogende tretinoïne met kalmerende cica, peptiden en ceramiden essentieel geweest. “Je wil de huid altijd vriendelijk behandelen”, zegt Ayodele. “Het constante gebruik van agressieve actieve stoffen – die soms noodzakelijk zijn voor de behandeling van acne – kan verdere ontstekingen veroorzaken. Je moet ervoor zorgen dat je het in evenwicht brengt met kalmerende, hydraterende producten.”

Onderga maandelijkse behandelingen

“Regelmatige gezichtsbehandelingen met chemische peelings en lasers kunnen helpen om de huid sneller in een betere conditie te krijgen”, adviseert Ayodele. “Na ongeveer zes tot twaalf maanden begin je resultaten te zien. Als je jouw huid min of meer onder controle hebt, kun je minder vaak voor behandelingen komen – bijvoorbeeld elke acht weken of zelfs elke drie maanden – om het onder controle te houden.” Soms kan echter meer intensieve medische interventie nodig zijn. “In die gevallen kan een dermatoloog behandelingen voorschrijven zoals Accutane of Spironolactone – hormoononderdrukkers die helpen bij vette/acne-gevoelige huidcondities”, zegt Ayodele.

Accepteer dat er geen snelle oplossing is

“Iedereen is anders, en acne kan worden getriggerd door je levensstijl, genetica en/of omgeving”, legt Ayodele uit. “Zelfs als je je skincareroutine goed hebt uitgekiend, kan het even duren voordat je resultaten ziet, vooral als je in eind twintig bent of ouder, wanneer je huidcyclus vertraagt.”

Ik weet dat dit frustrerend kan zijn om te horen, maar houd vast aan je behandeling – consistentie is van het grootste belang – en val niet ten prooi aan mensen die je een snelle oplossing beloven, wat op de lange termijn meer kwaad dan goed kan doen. “Met zijn eindeloze reeks voor-en-nafoto’s doet social media alles snel en gemakkelijk lijken; het schept valse verwachtingen over hoe lang het duurt voordat behandelingen werken. Uiteindelijk wint langzaam en gestaag altijd de race.”

Acne behandelen

“Salicylzuur en benzoylperoxide zijn dé middelen als we het hebben over tips tegen acne, puistjes en vlekjes, omdat ze diep in de poriën kunnen doordringen en helpen de huid te ontstoppen”, zegt Ayodele. Exfoliatie is ook essentieel. “Je wil de oude huidcellen aan het oppervlak van de huid verwijderen. Probeer producten die lactic (melk-) of mandelic acid (amandelzuur) bevatten, wat meestal zachter is dan glycolzuur. Ondertussen kan retinol helpen bij het reguleren van het oliegehalte in de huid en ook bij het versnellen van het ontstoppingsproces.”

Bij het specifiek behandelen van hyperpigmentatie zijn tyrosinase-remmende ingrediënten je beste keuze. “Alpha arbutin, zoethoutextract, tranexaminezuur, glutathion, kojiczuur, resorcinol – dit zijn allemaal ingrediënten die ik zou overwegen op te nemen in de huidverzorging van mijn cliënten.”

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd door Vogue UK.