dit-zijn-alle-voordelen-van-vitamine-e-olie-voor-je-huid-en-zo-gebruik-je-m-273483
©Spotlight

Vitamine E-olie is overal – en met een goede reden. Droge huid? Fijne lijntjes? Roodheid? Vitamine E behandelt al deze dingen en meer. Hieronder leggen experts uit wat het ingrediënt is, wat de voordelen zijn en waarom je het zou moeten gebruiken.

Huidverzorgingsvoordelen van vitamine E-olie

Zoals Margarita Lolis, dermatoloog het omschrijft, is vitamine E een in vet oplosbare vitamine die in acht verschillende vormen voorkomt. Het ingrediënt kan bijvoorbeeld zitten in bepaalde oliën, noten, fruit en groenten. Wat huidverzorging betreft wijst Lolis erop dat vitamine E van nature in het lichaam voorkomt en in veel producten wordt gebruikt.

“Vitamine E is een antioxidant en komt van nature voor in talg. Mensen met een vette huid hebben zelfs een hoger vitamine E-gehalte”, voegt Krupa Koestline, cosmetisch chemicus, toe. Ze vertelt ook dat de twee meest voorkomende vormen van vitamine E in huidverzorging tocoferolen en tocotriënolen zijn. Omdat vitamine E lipofiel is, kan het middel goed in de huid doordringen.

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

Eigenschappen vitamine E-olie

Vitamine E wordt vooral gebruikt vanwege de antioxiderende en hydraterende eigenschappen. Marisa Garshick, gediplomeerd dermatoloog, zegt dat de stof de huid helpt beschermen tegen schade door vrije radicalen. Daarnaast is het ook een middel dat de huid helpt vocht vast te houden en droogte tegen te gaan. Ook helpt de olie bij het genezen van  littekens en brandwonden en heeft-ie ontstekingsremmende eigenschappen die irritatie kunnen kalmeren en huidaandoeningen, zoals eczeem, kunnen verlichten.

Vitamine E staat ook bekend om z’n bescherming tegen de zon. Maar gooi je zonnebrandcrème nog niet weg. Koestline zegt dat vitamine E alleen geen echte UV-filter is, wel kan de stof UV-schade verminderen en onze huid beschermen tegen verdere schade door de zon. De moeite waard dus om Vitamine E te combineren met je favoriete zonnebrandcrème.

Nadelen aan gebruik van vitamine E-olie

Minder nieuws is dat vitamine E misschien niet geschikt is voor alle huidtypes. Volgens Garshick is vitamine E een bekend allergeen dat bij sommigen irritatie, een allergische reactie of puistjes kan veroorzaken.

Beide experts zijn het erover eens dat mensen met een vette of (acne)gevoelige huid voorzichtig moeten zijn met het toevoegen van vitamine E aan hun routine. Doe altijd een patchtest om te zien hoe je huid reageert voordat je de olie op je gezicht aanbrengt. Als je vragen of zorgen hebt, raadpleeg dan een dermatoloog voor het beste plan passend bij jouw huidtype.

Hoe te gebruiken?

Het is vrij eenvoudig om vitamine E-olie in je dagelijkse routine op te nemen, omdat het ingrediënt in veel schoonheidsproducten zit. Koestline zegt dat de olie goed werkt met alle ingrediënten, dus je hoeft bepaalde producten niet te vervangen om van de voordelen te genieten. Ze voegt eraan toe dat je vitamine E rechtstreeks op je huid kunt aanbrengen. Wel is de consistentie wat vettig en daarom kun je vitamine E beter gebruiken als onderdeel van een product zoals een moisturizer, lotion of cleanser.

Als je ervoor kiest de olieversie te gebruiken, adviseert Lolis dat als laatste stap van je routine te doen om andere producten niet te belemmeren. “De volgorde waarin vitamine E-olie wordt aangebracht is cruciaal omdat crèmes niet door oliën heen kunnen dringen, maar oliën wel door crèmes.”

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd door Vogue UK.