de-beste-tijd-om-fruit-te-eten-volgens-een-voedingsdeskundige-283176
©Getty Images

An apple a day keeps the doctor away, vooral als je ‘m op het juiste moment neemt. Voedingsdeskundigen zijn het erover eens: de tijd waarop je fruit eet is net zo belangrijk als het eten van de vrucht zelf. Het is namelijk belangrijk dat fruit goed wordt verteerd door het lichaam. Als jij je dagelijkse dieet een boost wil geven, is dit wat je moet weten.

Het beste tijdstip om fruit te eten

De optimale tijd om fruit te eten is voor zonsondergang, volgens voedingsdeskundige Shikha Agarwal. “Dit komt overeen met het natuurlijke ritme van je lichaam, bevordert een betere spijsvertering en verbetert de opname van voedingsstoffen gedurende je actieve uren. Consequent het juiste fruit eten op dit tijdstip kan bijdragen aan een gezondere levensstijl door de voordelen van wat je eet te vergroten”, legt ze uit.

Eet liever geen fruit op een lege maag 

Fruit eten op een lege maag – vooral als eerste maaltijd van de dag – kan leiden tot een snelle stijging van de bloedsuikerspiegel, waarschuwt Agarwal. “Voor een meer gebalanceerde start van je dag, kun je beter wat vetten of eiwitten nemen voordat je fruit eet. Dit helpt niet alleen bij het stabiliseren van de bloedsuikerspiegel, maar zorgt ook voor een hoger energieniveau gedurende de ochtend”, voegt ze eraan toe.

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

Het eten van fruit direct na een stevige maaltijd is niet zo’n goed idee. “Wanneer je caloriebehoeften al zijn voldaan, kan dit leiden tot het omzetten van suiker in vetreserves”, aldus Agarwal.

Fruit in je dagelijkse dieet: zo doe je dat

Als je wil zorgen dat je alle voedingsstoffen binnenkrijgt, is het ook handig na te denken over het soort fruit dat je kiest. Hieronder deelt de voedingsdeskundige tips over het eten van fruit gedurende de dag.

Ochtend

“Begin je dag met een energie- en antioxidantboost door fruit zoals bessen, bananen en vitamine C-rijke citrusvruchten te nemen. Ook custardappels kunnen zorgen voor een goede kickstart van je dag.”

Avond

“In de avond kun je het beste kiezen voor fruit dat de spijsvertering ondersteunt in plaats van overbelast voor het slapengaan. Appels en peren, allebei rijk aan vezels, zijn uitstekende keuzes voor de avond.”

Nacht

“Wil je toch fruit eten na het avondeten, ga dan voor vruchten met ‘slaapverwekkende’ eigenschappen. Kersen en kiwi’s bijvoorbeeld hebben een hoog melatoninegehalte en kunnen ervoor zorgen dat je snel in een diepe slaap valt.

Vergeet niet de voorkeur te geven aan lokaal en seizoensgebonden fruit. Fruit uit het seizoen is verser en rijker aan voedingsstoffen. Bananen die het hele jaar door beschikbaar zijn bijvoorbeeld bevatten kalium voor een gezond hart en essentiële voedingsstoffen die energie geven, waardoor ze een veelzijdige toevoeging zijn aan je dagelijkse voeding.”

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd door Vogue India.