van-de-ultieme-skincareroutine-tot-breathwork-6-tips-voor-een-frisse-start-van-het-jaar-283236
©Yeliz Çiçek

Het is januari. Traditiegetrouw start dan mijn non-alcoholische periode. Voor velen dry january, voor mij dry january, february en march. Dit jaar ga ik het proberen te rekken tot en met april. Ik heb zo bedacht dat er elk jaar een maand bij moet komen. Niet alleen drink ik in die maanden geen alcohol, ook probeer ik extra veel voor mezelf te zorgen – aan de buiten- én binnenkant. Dit zijn mijn tips voor een frisse start van 2024.

Tips voor een frisse start

Het is mijn reset voor het jaar. Zonder alcohol ben ik scherper, creatiever, efficiënter en mijn gezondheid profiteert ervan. Een mens moet genieten, maar alcohol doet niet veel goeds voor het lijf. Toch vind ik een wijntje in de zomer, op de boot of op het terras, ook genieten. Dat is waarom ik in de wintermaanden even op rantsoen ga. Ik duik ook weer meer de sportschool in, zet doelen op carrièrevlak op papier, probeer even minder uit te geven aan kleren en etentjes en investeer dat geld in nieuwe therapiesessies.

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

Daarnaast heb ik een aantal dingen waarvan ik weet dat als ik ze doe, ik daar vanzelf blijer, positiever en gezonder van word, maar die soms gedurende het jaar verwaarloosd worden. Ik ben ook maar mens. Hieronder mijn tips – dingen waarmee ik in januari altijd weer vol goede moed begin.

Aan het werk

Januari is niet alleen de maand dat ik weer naar kantoor moet, maar ook aan de slag ga met mijzelf. Investeren in zelfontwikkeling is het beste wat je kunt doen. We geven zo makkelijk geld uit aan allerlei materiële zaken, maar wanneer we een psycholoog of een familieopstelling moeten betalen, vinden we het te duur. Doe het: boek die psycholoog, coach of breathworksessie.

Wat er deze maand op de agenda staat: een bodyworksessie bij Amanda MacRae (@beyourtotalself). De vrouw is een mirakel. Door naar mijn lichaam te kijken, het te voelen en te masseren, ontdekt ze waar de knelpunten zitten in mijn leven en wat ik los moet laten om verder te komen. Verder heb ik een sessie op de bank bij mijn huispsycholoog Frederique Bicker – waar ik al vijf jaar met plezier kom en alle vrienden, familie en stellen heen stuur wanneer ze iemand nodig hebben. Nieuw op het menu? Een familieopstelling. Ik geef altijd pas tips over plekken als ik tevreden ben, dus je hoort nog van me hoe ik dit heb ervaren.

Routineus

Ik blijf het prediken: zorg voor een skincareroutine van minimaal drie stappen. Een cleanser, een serum of toner en een crème (met SPF) is the bare minimum. Niet alleen omdat het goed is voor je huid, maar ook omdat het een moment voor jezelf is. Ik doe elke ochtend én avond minimaal vijf stappen, inclusief gezichtsmassage, omdat het in mijn drukke bestaan ook even een moment is om stil te staan. Even aandacht voor mezelf en mijn huid.

De producten van Labareau vind ik een ontdekking – ontwikkeld door huidspecialist en powervrouw Lindsay van der Looij. Mijn huid is er zichtbaar op vooruitgegaan. Eens in de zoveel tijd boek ik ook een Labareau-facial, in de BLOY-kliniek van Lindsay. Alle producten zijn lekker, maar ‘the volume’, toner en dag- en nachtcrème zijn favoriet.

Boekenwurm

Een voornemen waar ik elk jaar niet in slaag: in de avond vroeger naar bed om te lezen. Maar ik ga het met volle moed weer proberen. Ik heb een stapel boeken verzameld voor in de avond. Op het nachtkastje: Choosing Me van Kelly Weekers, Verbonden van Amir Levine en Nasrdin van Nasrdin Char. Fijne bijkomstigheid: ik kan inspiratie opdoen voor mijn eigen boek, waaraan ik nog moet beginnen ergens deze maand. Meer boekentips vind je hier.

I’m a virgin

Ik hoor mensen om mij heen vaak zeggen dat ze het vooral zwaar hebben met niet drinken wanneer ze uit eten gaan of een feestje hebben. De oplossing voor dat probleem: non-alcoholische cocktails of wijn. Tijdens mijn non-alcoholische periode maak ik er met vriendinnen juist een sport van om de beste non-alcoholische cocktails te ontdekken. Mijn ontdekking van vorig jaar: de virgin cocktails van Mr. Porter, een huisgemaakte cocktail met Martini Vibrante waar je een goddelijke spritz mee kunt maken en de alcoholvrije champagne bij de wijnwinkel van mijn buren, Wine & Roses. Maar de allerbeste ontdekking was toch wel de non-alcoholische wine pairing bij restaurant VanOost, in het nieuwe Pillow Hotel Mauritskade.

Rust in je hoofd

Investeer in een app die je helpt mediteren. Zo investeer je in een kalme geest. Dagelijks mediteren kan volgens onderzoek helpen tegen depressie, kleine pijntjes en een positieve mindset. Ik probeer dagelijks minimaal vijf minuten te mediteren, met de Headspace-app of Meditation Moments. Op de app van Meditation Moments kun je ook kiezen voor affirmaties, wat ik onder de douche doe. Twee vliegen in één klap.

Schrijf het op

Nu zal ik wel meer móéten schrijven, aangezien er een boek moet komen, maar voor iedere beginner raad ik een dagboek aan, zodat je elke dag een beetje schrijft. Mocht je het lastig vinden in het wildeweg iets te gaan schrijven, dan raad ik een gratitude journal aan, zoals de Five Minute Journal. Je schrijft onder meer op waar je dankbaar voor bent en wat het hoogtepunt van je dag was.