welke-low-impact-work-out-past-het-best-bij-jou-yoga-of-pilates-285271
©Getty Images

Bij veel fitgirls zijn low impact work-outs als yoga en pilates favoriet. Hoewel ze qua resultaten vergelijkbaar zijn, zijn ze in de praktijk heel verschillend. Hoe kies je tussen de twee sportactiviteiten? Welke training het best bij jou past, hangt van meerdere factoren af. Overweeg je om vijf dagen per week de downward facing dog te doen of te investeren in pilateslessen, dan zijn hier een aantal tips die de keuze wat makkelijker maken. Wordt het yoga, net zoals A-listers Jennifer Aniston, Beyonce, Lady Gaga, Halle Berry doen of pilates waar onder anderen Hailey Bieber, Kylie Jenner, Adele en Meghan Markle bij zweren?

Wat is pilates?

Pilates is, zoals dr. Melissa Leber, directeur sportgeneeskunde bij Mount Sinai Health System in New York, beschrijft, een training waarbij de focus ligt op het verbeteren van je houding. De work-out legt de nadruk op de diepe spieren, flexibiliteit, evenwicht, coördinatie en dus een goede houding. De ideale training om van blessures af te komen, aldus Leber. Pilates, begin van de 20e eeuw bedacht door Joseph Hubertus Pilates, wordt uitgevoerd door middel van verschillende bewegingen op een mat of daarvoor bedoelde apparatuur, zoals de Pilates Reformer.

De oefeningen zijn gebaseerd op kleine, langzame, gecontroleerde bewegingen. “Pilates heeft enorme gezondheidsvoordelen, omdat het versterkende oefeningen zijn waarbij het lichaamsgewicht als weerstand wordt gebruikt”, legt Leber uit. “De work-out helpt blessures voorkomen en is tegelijkertijd een vorm van revalidatie bij chronische blessures. Het feit dat pilates weinig impact heeft, betekent ook dat het een uitstekende oefening is voor de gewrichten.”

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

Hoewel je pilates makkelijk thuis kunt doen, is het volgens Leber toch handiger een instructeur in te schakelen. Reden: zo zorg je ervoor dat alle oefeningen op de juiste manier worden uitgevoerd. De oefeningen kunnen per persoon worden aangepast aan de behoeften en fysieke mogelijkheden. Zo kunnen mensen met rugpijn en kernblessures bijvoorbeeld een aangepast schema met oefeningen volgen met behulp van een professional. Of je snel resultaat ziet? Volgens Leber kan het wel een jaar duren voordat je echte core strength bereikt. De sleutel tot succes: geduld en doorzettingsvermogen.

Wat is yoga?

De term yoga komt uit het Sanskriet, een van de vele talen uit het Oude Indië, en de heilige schrijftaal voor het hindoeïsme, boeddhisme en jaïnisme. Yoga is afkomstig van het Sanskrietwoord yuj, wat jukken of verenigen betekent. Door middel van verschillende houdingen komen ons lichaam, geest en ziel in verbinding met ons universele bewustzijn”, vertelt Sudha Nair, yoga-expert en welzijnsmanager bij het Four Seasons Nam Hai in Hội An Vietnam.

Deze eeuwenoude spirituele traditie heeft als uiteindelijke doel stress verminderen en meer tot jezelf te komen door middel van beweging, meditatie en ademhalingstechnieken. Yoga is door de eeuwen heen geëvolueerd en er zijn veel verschillende soorten. Nair verdeelt de meest voorkomende yogavormen als volgt:

  • Hatha: richt zich op ademhaling, basishoudingen en ontspanning.
  • Vinyasa: verbindt ademhaling met dynamische bewegingen.
  • Ashtanga: een intensieve yogastijl die bestaat uit zes series waarvan elke serie veertig houdingen heeft met een vaststaande volgorde van uitvoeren.
  • Iyengar: deze vorm is meer gericht op spiritualiteit, het is een stijl waarbij houdingen en de ademhaling van groot belang zijn. Het gaat hierbij om het in balans brengen van lichaam, geest en ziel.
  • Bikram: ook bekend als hot yoga, wordt beoefend in een verwarmde ruimte en omvat een reeks vooraf vastgestelde houdingen.
  • Kundalini: richt zich op de chakra’s en het vrijkomen van energie in het lichaam.
  • Restorative: ondersteunt het lichaam met zachte en rustgevende houdingen met behulp van specifieke hulpmiddelen.
  • yin: rekt het bindweefsel uit door houdingen langer vast te houden.

Bij regelmatige beoefening biedt yoga talloze voordelen, zoals meer flexibiliteit, uithoudingsvermogen en kracht. “Maar het is niet alleen een fysieke training”, benadrukt Nair. Yoga kan ook nuttig zijn voor de geestelijke gezondheid.

Doorzettingsvermogen 

Door de meditatie- en ademhalingsoefeningen die een belangrijk onderdeel vormen van de sessies, kan yoga je helpen stress en angst te verlichten en helpen ’s nachts beter te slapen. Sommige houdingen, zo voegt de expert toe, kunnen helpen ontstekingen te verminderen, de cardiovasculaire gezondheid te verbeteren, de bloeddruk te verlagen en het immuunsysteem te versterken.

Yoga wordt over het algemeen beschouwd als een discipline zonder risico, zolang je het onder begeleiding van een gekwalificeerde leraar of professional beoefent. Voor mensen die lijden aan bepaalde medische aandoeningen, gewrichtsproblemen hebben, zwanger zijn of ouder zijn, kan het nodig zijn om een specifieke beoefening te volgen. Resultaten kunnen tijd kosten. Het hangt allemaal af van doorzettingsvermogen, je conditie en je uiteindelijke doel.

Wat zijn de verschillen tussen yoga en pilates?

Het belangrijkste verschil tussen pilates en yoga zijn de bewegingen. Volgens Leber is yoga meestal een langzamere training dan pilates, omdat je bepaalde houdingen langer vasthoudt. Pilates heeft een sneller tempo en richt zich op herhaling van oefeningen met lage impact om de core te trainen. Een bijkomend verschil is de focus op de verbinding tussen lichaam en geest: yoga omvat meditatie en spiritualiteit om het mentale welzijn te bevorderen, pilates niet.

Hoewel beide disciplines best lastig kunnen zijn, gelooft Leber dat yoga voor een beginner met een minder goede fysieke conditie gemakkelijker is, omdat pilates de focus legt op het opbouwen van core strength. Gezien de grotere dynamiek kan pilates sneller resultaten opleveren. En toch zul je het, ongeacht welke van de twee disciplines je kiest, minimaal drie maanden consequent moeten beoefenen om echt alle voordelen te ervaren.

Pilates vs yoga: welke work-out is beter?

Bij de keuze of je yoga of pilates gaat beoefenen, moet je rekening houden met verschillende factoren, waaronder het resultaat dat je wil bereiken. Volgens Leber moet je, als je liever een langzamere work-out doet met aandacht voor je geestelijke gezondheid, kiezen voor yoga.

Wil je een dynamischer training, die zich richt op kracht en je core, dan sluit pilates het meest aan bij je behoeften. “Kies voor de discipline die je kunt beoefenen met een instructeur die ervoor zorgt dat je doorzet en het volhoudt”, adviseert Leber. “Uiteindelijk levert dat op de lange termijn de grootste voordelen op.”

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd door Vogue Italy.