De eerste keer dat ik op een trilplaat stapte, moest ik meteen denken aan vintage advertenties voor de Mueller Exercise Belt – zo’n ouderwets apparaat uit de jaren veertig waarmee huisvrouwen zogenaamd hun taille konden trainen. Slogans als “Maak je taille slanker in een paar minuten per dag” flitsten door mijn hoofd terwijl mijn tanden klapperden en ik me een beetje misselijk begon te voelen. Reageerde mijn lichaam negatief op de trillingen, of kwam het door de drie kopjes koffie die ik van tevoren had gedronken?
Wat is een trilplaat en hoe werkt het?
Hoewel de technologie nieuw voor mij is, werd de trilplaat oorspronkelijk al in het Victoriaanse tijdperk ontwikkeld door de Zweedse arts Gustav Zander, en later verfijnd dankzij moderne wetenschap. Het idee: slimmer trainen in plaats van harder werken. Klinkt als een droom – misschien wel té mooi om waar te zijn?
Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.
De apparaten variëren in prijs van 50 euro tot duizenden euro’s en beloven van alles: van toename in botdichtheid, spiermassa en lymfedrainage tot een beter evenwicht en scherper geheugen. Ik besluit het een paar weken serieus te proberen met apparaten van Power Plate (de Rolls-Royce onder de trilplaten) en Lifepro Fitness. In de eerste 15 minuten doe ik een warming-up met versterkende oefeningen zoals bicep curls, squats en planks, gevolgd door een cooling-down.
Als ik klaar ben, voel ik niet die spiervermoeidheid die ik normaal op de sportschoolvloer heb met zwaardere gewichten, maar ik ben wél buiten adem – alsof ik net een HIIT-training van 30 minuten heb gedaan. De rest van de dag voel ik me energiek. Hoe kan zo’n korte workout me zo goed laten voelen?
Voordelen volgens experts
Power Plate-trainer Laura Wilson legt uit dat whole-body vibration (WBV)-technologie iets doet wat niets anders kan. (Als dat klopt, verklaart dat misschien waarom mensen als Serena Williams, Mark Wahlberg en Stevie Nicks fan zijn.) “Op de grond doe je één tot twee spiercontracties per seconde”, zegt Wilson. “Je spieren moeten zich aanspannen en weer loslaten. Door ze te overbelasten, worden ze sterker. Maar als je de Power Plate op niveau één zet, beweegt hij 30 keer per seconde – dus krijg je 30 spiercontracties per seconde.” Even rekenen: 30 seconden op het apparaat zijn dan goed voor 900 spieractivaties, tegenover slechts 30 tot 60 bij een reguliere vloerworkout.
Wilson raadt ook aan om ongeveer 70 procent van het gewicht te gebruiken dat je normaal zou tillen, omdat je in veel minder tijd veel meer doet. “Een workout van 20 minuten op de trilplaat staat gelijk aan zo’n 90 minuten in de sportschool”, legt ze uit. “Het geheim is dat het apparaat de bloedsomloop enorm stimuleert – terwijl je traint, krijgen je spieren al voedingsstoffen en zuurstof binnen, dus je herstelt tegelijk. Daardoor voel je je achteraf beter, ondanks dat je lichaam meer heeft gedaan.”