waarom-staat-iedereen-op-een-trilplaat-dit-doet-het-met-je-lichaam-355046
©Getty Images

De eerste keer dat ik op een trilplaat stapte, moest ik meteen denken aan vintage advertenties voor de Mueller Exercise Belt – zo’n ouderwets apparaat uit de jaren veertig waarmee huisvrouwen zogenaamd hun taille konden trainen. Slogans als “Maak je taille slanker in een paar minuten per dag” flitsten door mijn hoofd terwijl mijn tanden klapperden en ik me een beetje misselijk begon te voelen. Reageerde mijn lichaam negatief op de trillingen, of kwam het door de drie kopjes koffie die ik van tevoren had gedronken?

Wat is een trilplaat en hoe werkt het?

Hoewel de technologie nieuw voor mij is, werd de trilplaat oorspronkelijk al in het Victoriaanse tijdperk ontwikkeld door de Zweedse arts Gustav Zander, en later verfijnd dankzij moderne wetenschap. Het idee: slimmer trainen in plaats van harder werken. Klinkt als een droom – misschien wel té mooi om waar te zijn?

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

De apparaten variëren in prijs van 50 euro tot duizenden euro’s en beloven van alles: van toename in botdichtheid, spiermassa en lymfedrainage tot een beter evenwicht en scherper geheugen. Ik besluit het een paar weken serieus te proberen met apparaten van Power Plate (de Rolls-Royce onder de trilplaten) en Lifepro Fitness. In de eerste 15 minuten doe ik een warming-up met versterkende oefeningen zoals bicep curls, squats en planks, gevolgd door een cooling-down.

Als ik klaar ben, voel ik niet die spiervermoeidheid die ik normaal op de sportschoolvloer heb met zwaardere gewichten, maar ik ben wél buiten adem – alsof ik net een HIIT-training van 30 minuten heb gedaan. De rest van de dag voel ik me energiek. Hoe kan zo’n korte workout me zo goed laten voelen?

Voordelen volgens experts

Power Plate-trainer Laura Wilson legt uit dat whole-body vibration (WBV)-technologie iets doet wat niets anders kan. (Als dat klopt, verklaart dat misschien waarom mensen als Serena Williams, Mark Wahlberg en Stevie Nicks fan zijn.) “Op de grond doe je één tot twee spiercontracties per seconde”, zegt Wilson. “Je spieren moeten zich aanspannen en weer loslaten. Door ze te overbelasten, worden ze sterker. Maar als je de Power Plate op niveau één zet, beweegt hij 30 keer per seconde – dus krijg je 30 spiercontracties per seconde.” Even rekenen: 30 seconden op het apparaat zijn dan goed voor 900 spieractivaties, tegenover slechts 30 tot 60 bij een reguliere vloerworkout.

Wilson raadt ook aan om ongeveer 70 procent van het gewicht te gebruiken dat je normaal zou tillen, omdat je in veel minder tijd veel meer doet. “Een workout van 20 minuten op de trilplaat staat gelijk aan zo’n 90 minuten in de sportschool”, legt ze uit. “Het geheim is dat het apparaat de bloedsomloop enorm stimuleert – terwijl je traint, krijgen je spieren al voedingsstoffen en zuurstof binnen, dus je herstelt tegelijk. Daardoor voel je je achteraf beter, ondanks dat je lichaam meer heeft gedaan.”

Lymfedrainage en revalidatie

Triltherapie heeft ook voordelen buiten spiergroei. Een paar minuten zitten of staan op de plaat kan helpen bij lymfedrainage, waardoor zwellingen afnemen en je immuunsysteem een boost krijgt. Bij blessures kan het herstelproces versnellen.

Zo testte een studie uit 2014 in het Journal of Sports Science and Medicine de effecten van WBV op kracht en coördinatie bij patiënten die revalideerden van een gescheurde kruisband. De groep met WBV had minder tijd nodig voor herstel en scoorde beter op stabiliteit. De technologie wordt ook al jaren gebruikt bij racepaarden – in 2024 wees een studie uit dat vier weken lang dagelijks 30 minuten WBV bij paarden zorgde voor minder rugpijn en meer stabiliteit en spiermassa.

Is het net zo effectief als sporten?

Orthopedisch chirurg en auteur van Unbreakable: A Woman’s Guide to Aging with Power, Vonda Wright, is positief: “Ik krijg dagelijks duizenden keren de vraag: ‘Wat kan ik doen als ik geen zware gewichten kan tillen of sprongen kan maken?'”

Ze pleit normaal voor krachttraining en dagelijks ‘botbelasting’ door bijvoorbeeld 20 keer te springen. Maar ze is geïnteresseerd in trilplaten omdat ze onderzocht zijn bij mensen met MS, Parkinson en fibromyalgie. “Er is wetenschappelijke literatuur, inclusief meta-analyses, die laat zien dat WBV kan helpen bij cardiovasculaire gezondheid, balans bij ouderen, en zelfs bij atleten met bewegingsproblemen. Je moet je niet alleen met je grote spiergroepen in balans houden – door de vibratie gebruik je ook al je kleine spiergroepen, puur om niet van het apparaat te vallen. Dus het is echt een full-body workout die ook de verborgen spieren aanspreekt.”

WBV kan ook helpen bij het voorkomen van vallen en ouderdomsproblemen. In het Journal of Frailty, Sarcopenia and Falls staat dat intensieve gewichtdragende oefeningen, minstens drie keer per week, effectief zijn voor betere botgezondheid en spierkracht – wat weer helpt bij balans en het voorkomen van osteoporose. En als alternatief noemt het blad whole-body vibration als losse methode die ook effectief kan zijn.

Metabolisme verhogen

Nog een veelbelovend effect: WBV stimuleert thermogenese – het opwarmen van je lichaam – en verhoogt je metabolisme. Het European Journal of Obesity onderzocht het effect op gewichtsverlies en concludeerde dat WBV gecombineerd met caloriebeperking kan leiden tot een duurzaam gewichtsverlies van 5 tot 10%.

Volgens het onderzoek kan WBV mogelijk zelfs effectiever zijn in het verminderen van visceraal buikvet dan gewone cardio, wat het een interessante toevoeging maakt aan toekomstige afvalprogramma’s. Uiteraard hoeft niemand af te vallen.

Mijn ervaring met twee weken vibration training

Na twee weken dagelijks gebruik heb ik mijn eigen conclusies getrokken. Ik heb meer energie na een sessie. Ik kijk uit naar een snelle workout en stel het minder uit dan een dagje sportschool. Mijn core, heupen en billen voelen sterker – mijn bovenlichaam iets minder, maar misschien komt dat doordat ik daar minder oefeningen voor deed.

Een belangrijk punt is de prijs: duurdere apparaten voelen krachtiger en zijn beter onderzocht. Toch kun je, afhankelijk van je doelen, ook met goedkopere modellen uit de voeten.

Wat ik het fijnste vind aan de trilplaat? De massage. Heb ik lage rugpijn, dan ga ik erop liggen en voel ik na een paar minuten al verlichting. Zijn mijn hamstrings stijf, dan schud ik letterlijk de spanning eruit. En bovenal geloof ik heilig in slim trainen. Als een apparaat me in de helft van de tijd hetzelfde resultaat kan geven? Reken maar dat ik erop spring.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd door Vogue US.