zo-verzorg-je-je-verbrande-huid-het-best-na-een-dag-te-lang-in-de-zon-261145
©SHEILA PINAS EN RICARDO VAN LACHTEROP, VOGUE NEDERLAND, JULI/AUGUSTUS 2023

We weten allemaal dat het belangrijk is om te voorkomen dat je verbrandt in de zon. Maar als het toch gebeurt, hoe kun je je verbrande huid dan het best verzorgen? Dermatoloog Menno Gaastra legt uit welke stappen je moet doorlopen nadat je te lang in de zon hebt gezeten; wij zetten op een rij hoe je een verbrande huid het best kunt verzorgen.

Verbrande huid verzorgen

Eerst nog even over het voorkomen van een verbande huid: alles wat je moet weten over zonbescherming, vind je in onze SPF-guide. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je dagelijks een zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor (minimaal factor 30) smeert, en breng het product opnieuw aan na het zwemmen en afdrogen.

Is je huid toch verbrand? “Dan is het belangrijk om meteen te beginnen met de juiste verzorging”, vertelt dermatoloog Gaastra.

Stap 1: koel de huid

Een verbrande huid is oververhit en wordt rood. “De bloedvaten staan dan wijd open”, legt Gaastra uit. “Gebruik een gel of lotion op waterbasis om de huid snel te koelen. Het gebruik van de juiste gel of lotion helpt om uitdroging van de huid tegen te gaan.” Daarnaast is het van groot belang om meteen uit de zon te gaan om verdere schade te voorkomen.

Stap 2: breng een hydraterende crème aan

Een verbrande huid kan gaan zwellen doordat er vocht wordt vastgehouden. Hierdoor kan de opperhuid beschadigd raken en gaan vervellen. “Het is belangrijk om de huid goed te ondersteunen door bijvoorbeeld een hydraterende crème aan te brengen”, legt Gaastra uit. Hierdoor kan de huid beter herstellen.

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

Stap 3: drink veel water

Het is altijd belangrijk om voldoende water te drinken, maar wanneer je verbrand bent, is het aan te raden om meer water te drinken dan normaal. Gaastra: “Een verbrande huid leidt namelijk tot uitdroging. Dit komt vooral doordat een verbrande huid vocht uit je huid en lichaam onttrekt. Drink dus veel water om je vochtbalans op peil te houden en vermijd alcohol, want dat droogt je huid alleen maar verder uit.”

Stap 4: neem een lauwe douche

“Het is verstandig om een lauwe douche in plaats van een koude douche te nemen als je verbrand bent. Te koud douchen kan namelijk leiden tot een verandering in de bloedverdeling en het herstel van de huid bemoeilijken”, vertelt Gaastra. Ook is het belangrijk om je huid na het douchen niet droog te wrijven, maar voorzichtig droog te deppen om irritatie te voorkomen.

Verkoelende producten voor de huid

Kortom: een verbrande huid heeft veel verkoeling en hydratatie nodig. Gebruik daarom vooral producten op waterbasis als je verbrand bent. Ook kunnen beautyproducten met aloë vera en komkommer verkoelend werken. Hieronder vind je een overzicht van fijne producten die je helpen jouw verbrande huid te verzorgen. Extra tip: leg het product in de koelkast voor een extra verkoelend effect.

Benton Aloë Real Cool Soothing Gel

Deze parfumvrije, veganistische gel met aloë vera-extract voorziet de droge huid van vocht. De gel verkoelt en kalmeert de huid, is niet plakkerig en kan overal op worden gebruikt.

Huid verbrand verkoeling product
©Douglas

Soothing gel, € 15,99

Lancaster Repairing Balm

Dit product hydrateert de huid, is niet plakkerig en heeft een verkoelend effect – precies wat je verbrande huid nodig heeft.

©Douglas
Repairing balm, € 29,95

Masker van Clarins 

Is je gezicht verband? Smeer dan dit hydraterende masker van Clarins op je gezicht. De verkoelende crèmeachtige geltextuur herstelt het hydratatieniveau van de huid binnen no-time.

Huid verbrand verkoeling product
©Douglas

Hydraterend masker, € 37,82

Nivea Aftersun

Deze Nivea-lotion werkt hydraterend, verlichtend en kalmerend. Dit komt door de combinatie van aloë vera en hyaluron, die de vochtbalans van de huid helpt herstellen. Ook helpt de lotion het natuurlijke proces van vervellen soepeler te laten verlopen.

Huid verbrand verkoeling product
©Bol.com

Aftersun, € 12,75

Dermalogica Calm Water Gel

Breng meteen na een lauwe douche een verzorgend product aan zoals deze Calm Water Gel die de huid kalmeert. De gel verzacht en verkoelt de huid en kan twee keer per dag worden gebruikt voor een blijvend gevoel van verlichting.

Dermalogica
©Douglas

Moisturizer, € 59,00

Biotherm Aftersun

Biotherm Lait Oligo Thermal kalmeert het gezicht en lichaam en bevordert cellulaire regeneratie van de door zon beschadigde huid. Het product is verrijkt met sheaboter, zwarte bes en vitaminen B5 en E.

Biotherm
©Ici paris

Aftersun, € 42,55

Vogue.nl ontvangt een commissie wanneer je iets aanschaft via een affiliatelink op onze site.