de-ontroerende-herdenking-van-vogue-editor-andre-leon-talley-andre-changed-the-world-210779

André Leon Talley stond bekend als een indrukwekkende man en werd bewonderd om hoeveel hij wist over cultuur en stijl. Vooral de manier waarop hij zich gedroeg in een wereld waar weinig mensen op hem leken, viel op.

Maar, zoals vrijdag bleek uit de herdenking van de overleden Talley, hij was ook een bescheiden man. Een gul mens met een diep geloof – hij groeide bij zijn grootmoeder op in het gelovige zuiden van Amerika.

De ontroerende herdenking van André Leon Talley

In de Abyssinian Baptist Church in Harlem, New York, waar hij al tientallen jaren lid was, komen Talley’s vrienden en familie bijeen om zijn leven te vieren en terug te kijken op wat hij achterlaat. De ontroerende dienst vormt een bijzonder eerbetoon aan een speciaal mens. Zo vertelt Michelle Obama: “Met zijn vriendelijkheid, charme en energie heeft André de wereld veranderd.”

Dominee Calvin O Butts lll leidt de dienst vanaf een preekstoel overladen met bloemen van de bekende interieurontwerper David Monn. In combinatie met lezingen uit de bijbel zijn er optredens van Valerie Simpson en het prachtige Abyssian Baptist Choir. Naast Talley’s neef Brian Nunn spreken onder andere Marc Jacobs, Anna Wintour, Carolina Herrera, Naomi Campbell, Bethan Hardison, Paula Wallace en Diane von Furstenberg.

King of cool

Brian Nunn noemt Talley de king of cool. Marc Jacobs herinnert zich een memorabele reis met Talley en Campbell naar Moskou, en omschrijft zijn expressieve e-mails die soms geheel in hoofdletters werden geschreven. “Alsof hij met een urgentie wilde schreeuwen wat gehoord moest worden.”

Naomi Campbell, gekleed in een uitbundige witte outfit met bont van Schiaparelli, citeert Talley’s uitspraak dat de ware betekenis van luxe is: “je leven, gezondheid en het nastreven van geluk op een vreugdevolle manier in eigen handen te nemen”, en voegt daar aan toe dat Talley’s over-the-top standaard eigenlijk precies genoeg was.

Onverschrokken aandacht voor detail

Eerder deze week bezoekt Campbell samen met Diane von Furstenberg Talley’s familie en jeugdvrienden in North Carolina. “Het was ontroerend om te zien hoe close je nog steeds was met hen. Ze vertelden ons grappige herinneringen aan jou. En ze zijn allemaal zo trots op de reis die jij in je leven hebt gemaakt”, vertelt von Furstenberg. “Je sprak perfect Frans; een taal die je graag wilde leren. Je reisde af naar alle plekken die je nog wilde bezoeken. Je hebt alle mensen ontmoet die je wilde ontmoeten en je vormde hechte vriendschappen met degenen die je het meest bewonderde.”

Als er een rode draad te vinden is in al deze verhalen – zowel van Talley’s modevrienden als van dominee Butts en andere leden van zijn kerk – dan is het dat André Leon Talley op elk moment van zijn leven helemaal zichzelf was. Of hij zich nu uitsprak over de beste haarstijl voor Bee Carrazzini tijdens het Met Gala, of het cadeau doen van een Fendi tas aan een van zijn mede-kerkgangers omdat die “beter stond” dan de plastic tas die ze gebruikte. Wie hem kende voelde warmte, nieuwsgierigheid en zijn onverschrokken aandacht voor detail.

Naomi Campbell bij de herdenking van André Leon Talley
©Hunter Abrams
4/9
Native Share
Een gast bij de herdenking van Talley
©Hunter Abrams
5/9
Native Share
Vrouwen bij de herdenking van André Leon Talley
©Hunter Abrams
6/9
Native Share
Grace Coddington bij de herdenking van Talley
©Hunter Abrams
7/9
Native Share
Een gast bij de herdenking van Talley
©Hunter Abrams
8/9
Native Share
Het Abyssinian Baptist Choir
©Hunter Abrams
9/9
Native Share

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd door Vogue UK.